وزارت معادن و پترولیم افغانستان از بازنگری شماری از پروژههای بزرگ معادن سخن میزند که به دلیل موجودیت مشکلات در قراردادها متوقف شده بودند.
نرگس نهان سرپرست این وزارت روز چهارشنبه «۱۸ دلو ۱۳۹۶» در یک نشست در کابل گفت که تلاش دارند تا در پروژههای معادن شفافیت بیشتر را به میان بیاورند.
سرپرست این وزارت گفت که این پروژهها بهخاطر تأمین شفافیت دوباره به داوطلبی گذاشته میشوند.
او افزود:
"ما امیدوار هستیم که روند اصلاحات در وزارت ادامه یابد، در سال ۲۰۱۸ میلادی در این بخش کارهای قابل ملاحظه آغاز شدهاست. با نهایی شدن مطالعات و فیصلههای شورای عالی اقتصاد ما در بخش کرومایت، مرمر، سنگ زغال و سمنت اقدامات تازه خواهیم داشت. ما متعهد به شفافیت در زمینه سپردن و تکمیل قراردادها هستیم."
خانم نهان افزود که در یک سال گذشته برخی قراردادهای کوچک در بخش معادن امضا شده که بهگفته وی، شمار آن به ۱۷۶ میرسد.
وی گفت که روی سیستمسازی، نظارت، شفافیت و اخذ مالیات از قراردادها در بخش معادن کار میکنند و سه قرارداد روی دست اند که تا چند هفته دیگر امضا خواهند شد.
ارزش معادن افغانستان بیشتر از سه تریلیون دالر گفته شده و بر بنیاد آمارهای حکومت افغانستان تا کنون ۱۴۰۰ ساحه که در آن معادن وجود دارند، شناسایی شدهاند.
افغانستان یکی از کشورهای است که منابع طبیعی خوب و حیاتی را دارا است، اما با آن هم مردم در این کشور از ناداری و فقر رنج میبرند.
مقامهای افغان باور دارند که تا سال ۲۰۲۴ میلادی با استخراج بیشتری معادن دست کم ۵۰ درصد در آمد افغانستان از طریق منابع معدنی تأمین خواهد شد.
در همین حال جان باس سفیر امریکا در کابل در این نشست گفت که ایالات متحده، افغانستان را در بخشهای مختلف بهخصوص اقتصاد و زیربنا یاری میرساند.
او افزود:
"ایالات متحده امریکا متعهد است که با افغانستان در بخش انکشاف اقتصادش همکاری کند و افغانستان اقداماتی را برای تقویت اقتصادیاش انجام دهد تا برای مردم عام کمک شده باشد و ایالات متحده امریکا در این زمینه آرزوی موفقیت برای افغانها دارد."
وزارت معادن و پترولیم افغانستان میگوید که در سال ۲۰۱۶ میلادی عواید این کشور از درک معادن حدود ۹۰۰ میلیون افغانی بوده، اما در سال ۲۰۱۷ این رقم به ۲،۲ میلیارد افغانی افزایش یافتهاست.
نا امنی، عدم شفافیت در قراردادهای استخراج معادن و کنترول زورمندان بالای برخی از معادن از چالشهای جدی در این بخش خوانده شدهاند.
شماری از اعضای شورای ملی بارها گفتهاند که این مشکل هنوز نیز با قوت وجود دارد و حکومت باید از هر راه ممکن به آن رسیدهگی کند.
گزارش: نسیم شفق