تنشها بین غرب و روسیه در مورد مسمومیت یک جاسوس سابق روسی در بریتانیا، در یک مرحله قدرت نمایی به اداره بینالمللی منع اسلحه کیمیاوی محول شد که دیروز در عقب درهای بسته جلسه کرد.
اداره بینالمللی منع اسلحه کیمیاوی چهارم اپریل در شهر هاگ جلسه کرد.
این اجلاس توسط روسیه فرا خوانده شده بود که دست داشتن در قضیه مسمومیت سرگی سکریپال جاسوس سابق روسی و دخترش را در بریتانیا، رد میکند.
در رأیگیری که صورت گرفت، پیشنهاد روسیه در مورد یک تحقیقات تازه به اشتراک آن کشور مورد قضیه مسمومیت سرگی سکریپال رد شد.
بر اساس گزارش آژانس خبری رویترز در این اجلاس عقب درهای بسته، چین، آذربایجان، سودان، الجزایر و ایران از روسیه حمایت کردند، در حالیکه ۱۷ عضو دیگر از رأیدهی امتناع کردند.
امریکا و کشورهای اروپایی بر ضد روسیه رأی دادند.
هیئت بریتانیا در اداره بینالمللی منع اسلحه کیمیاوی این پیشنهاد روسیه را رد کرد که تحقیقات در مورد قضیه سرگی سکریپال و دخترش بهطور مشترک توسط بریتانیا و روسیه پیش برده شود.
یک عضو هیئت بریتانیا از طریق شبکه اجتماعی تویتر نوشتهاست:
"این حرکت انحراف کننده و برای طفره رفتن از پاسخ دادن هیئت روسیه به پرسشهای طرح شدهاست."
این در حالیست که واسیلی نبنزیا (Vasily Nebenzya) سفیر روسیه در سازمان مللمتحد خواستار یک اجلاس باز شورای امنیت این سازمان به تاریخ پنجم اپریل در مورد قضیه مسمومیت سرگی سکریپال شدهاست.
رئیس جمهور روسیه سوم اپریل گفته بود، آرزومند است تا اجلاس اداره بینالمللی منع اسلحه کیمیاوی، تنشهای دیپلوماتیک ناشی از این قضیه مسمومیت را کاهش دهد.
ولادیمیر پوتین سوم اپریل در یک کنفرانس خبری مشترک با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در انقره گفت:
"طبعاً ما به تحقیقات کامل علاقهمندیم. ما میخواهیم که به ما اجازه اشتراک در این تحقیقات داده شود."
بریتانیا روسیه را به استفاده از مواد زهری برای مسموم ساختن سرگی سکریپال ۶۶ ساله و یولیا دختر ۳۳ ساله وی متهم میکند که چهارم مارچ در شهر سالزبری بریتانیا، بیهوش پیدا شدند.
متخصصان اداره بینالمللی منع اسلحه کیمیاوی از محل رویداد نمونهبرداری کرده و این نمونهها را به لابراتوارهای تضمین شده برای بررسی فرستادهاند، ولی تا هنوز منتظر نتایج آن اند.
اما گاری اتکین هد (Gary Aitkenhead) رئیس لابراتوار ساینس و تکنالوژی دفاعی در شهر پورتون دون (Porton Down) بریتانیا، سوم اپریل در یک مصاحبه با سکای نیوز گفت:
"بر اساس نقشی که ما داریم، توانستهایم این مواد را نوویچوک تشخیص کرده، تعیین کنیم که مواد فلج کننده اعصاب به درجه نظامی بودهاست."
یک سخنگوی حکومت بریتانیا سوم اپریل گفت، نتیجهگیری لندن در مورد اینکه روسیه در عقب این مسمومیت قرار دارد، بر اساس سابقه تحقیقات روسیه در مورد استفاده از مواد فلج کننده اعصاب در ترورها، سابقه ترورهای به حمایت دولت، ذخایر مواد نوویچوک آن کشور و هدف حمله قرار دادن جاسوسان قبلی، استوار است.