مؤسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا «فیفا» نتایج یک سروی را به نشر رساند که بر اساس آن بسیاری از اعضای ولسی جرگه به این باور اند که حکومت در روند انتخابات برخورد مداخلهگرایانه و یا غیر قانونی انجام میدهد.
بر اساس این سروی که در آن با ۸۰ عضو ولسی جرگه مصاحبه شده بسیاری از مصاحبه شوندهگان نا امنی را مشکل بزرگ در برابر برگزاری انتخابات عنوان کردهاند.
از میان این تعداد اعضای ولسی جرگه ۹۱ درصد شان به این باور اند که برخورد حکومت در روند انتخابات مداخلهگرایانه و یا غیر قانونی است.
مسئولان این مؤسسه روز دو شنبه «۱۴ حوت ۱۳۹۶» نتایج این سروی را که در مدت نزدیک به پنج ماه انجام دادهاند در یک نشست خبری در کابل به خبرنگاران ارائه کردند.
محمد حسن وفایی مدیر بخش تحقیق این مؤسسه میگوید، نا امنی، عدم رعایت بیطرفی از سوی کمیسیونهای انتخاباتی، ضعف مدیریت در کمیسیون مستقل انتخابات، مداخلههای بیرونی در روند انتخابات و عدم تطبیق سیستم بایومتریک بهعنوان مشکلات جدی از سوی اعضای ولسی جرگه در برابر روند انتخابات خوانده شدهاند.
وی افزود:
"در حدود ۹۱ فیصد وکلای که در این سروی شرکت کردهاند، معتقد اند که برخورد حکومت وحدت ملی با پروسه انتخابات مداخلهگرایانه و یا مخالف قانون است، وقتی که ما این دو گزینه را ترسیم میکنیم ۴۹ فیصد وکلا گفتهاند که برخورد حکومت وحدت ملی توأم با مداخله بودهاست."
همچنان ۵۳ درصد شرکت کنندهگان این سروی گفتهاند، انتخابات ولسی جرگه و شورا های ولسوالیها با تأخیر، اما پیش از انتخابات ریاست جمهوری برگزار خواهد شد.
اما ۲۸ درصد اعضای ولسی جرگه که در این سروی اشتراک کردهاند به این باور اند که این انتخابات با انتخابات ریاست جمهوری همزمان برگزار خواهد شد، اما برخی دیگر شان گفتهاند انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها بعد از انتخابات ریاست جمهوری برگزار خواهند شد.
در این سروی تنها پنج درصد وکلا برخورد حکومت با پروسه انتخابات را قناعتبخش توصیف کردهاند.
نتایج این سروی در حالی منتشر میشود که پیش از این کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کردهاست که انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها در شانزدهم ماه سرطان سال آینده هجری شمسی برگزار خواهد شد.
اما برخی اعضای این کمیسیون پیش از این گفتهاند که ممکن این انتخابات با کمی تأخیر برگزار شود.
عدم تأمین امنیت و بودجه انتخابات و انتقاد برخی جریانهای سیاسی از وارد نشدن اصلاحات لازم در سیستم انتخابات از مواردی خوانده شدهاند که بهگفته نهادهای مشاهد انتخاباتی میتواند به زمان برگزاری انتخابات تأثیرات منفی وارد کند.
از سوی هم برخی روزنامههای چاپ کابل به نقل از رئیس کمیسیون شکایات انتخاباتی گزارش دادهاند که مداخلات ریاست جمهوری در استخدام بستهای اول و دوم این کمیسیون و فشارهای سیاسی سبب شده تا روند انتخابات بهگونه لازم به پیش نرود.
در همین حال ریاست جمهوری افغانستان موضوع مداخله حکومت در کار کمیسیونهای انتخاباتی را رد کرده، اما اطمینان میدهد که حکومت مصمم است تا انتخابات ولسی جرکه و شوراهای ولسوالیها را در سال ۱۳۹۷ برگزار کند.
شاه حسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی رئیس جمهور روز دو شنبه به رادیو آزادی گفت، تأمین امنیت و بودجه انتخابات کار حکومت است که در این راستا مشکلی باقی نماندهاست.
وی افزود:
"حکومت مصمم است که انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها را در سال جدید و همچنان انتخابات ریاست جمهوری را در مطابقت با قانون برگزار کند و این تعهد وجود دارد."
با توجه به مشکلات یاد شده در سروی فیفا، مسئولان این مؤسسه روز دو شنبه گفتند، کمیسیون مستقل انتخابات باید تاریخ جدید برگزاری انتخابات را هرچه زودتر اعلان کند.
بهگفته مسئولان در فیفا حکومت باید از آمادهگیهای جدی برای برگزاری انتخابات به مردم و اعضای ولسی جرگه اطمینان دهد.
گزارش: نصرت پارسا