رئیس جمهور افغانستان در نشست دوم پروسه کابل نقشه راه صلح را ارائه کرد.
محمد اشرف غنی در چهارچوب این نقشه راه صلح برخی از پیشنهاداتی را در زمینه گفتگوهای صلح با طالبان مطرح کرد.
چنین پیشنهاداتی قبلاً از سوی حکومت افغانستان ارائه نشده بود.
آقای غنی به رسمیت شناختن طالبان بهعنوان یک حزب سیاسی و باز بینی قانون اساسی افغانستان را بهگونه مشروط مطرح کرد.
وی همچنان گفت که آتشبس صورت گیرد و در زمینه رهایی زندانیان طالبان و حذف نامهای اعضای این گروه از لیستهای سیاه راههای قانونی دنبال شود.
رئیس جمهور غنی افزود:
"حکومت وحدت ملی افغانستان این پیشنهادات صلح را به طالبان بدون کدام قید و شرط مطرح میکند."
حکومت افغانستان از سالها به اینسو پیشنهاد صلح را به طالبان مطرح میکند و ازین گروه پیوسته خواستهاست که به گفتگوهای صلح حاضر شوند.
اما طالبان مسلح تا حال به خواستها و پیشنهادات حکومت افغانستان پاسخ مثبت ندادهاند.
- پیشنهادات حکومت افغانستان به طالبان مسلح که در نشست دوم پروسه کابل مطرح شد از پیشنهادات گذشته چقدر متفاوت اند؟
اجمل هودمن آگاه مسایل سیاسی و حقوقی اینگونه پاسخ میدهد:
"حکومت افغانستان به طالبان و مخالفان مسلح هیچ دلیلِ را باقی نماند، یعنی مشروعیت جنگ باید با سؤال روبهرو شود و درین طرح این کار صورت گرفتهاست. درین طرح تمام انتقادها و دلایل که طالبان به استناد آن میخواهند که جنگ کنند و جنگشان را توجیه کنند با سؤال روبهرو میشود. من فکر میکنم که ارائه چنین یک طرح از سوی حکومت افغانستان یک چیز جدید بود."
طالبان مسلح دولت افغانستان را به رسمیت نمیشناسند و پیش از این گفتگوهای صلح را با حکومت این کشور رد کردهاند.
طالبان قبلاً گفتهاند که حاضر اند با امریکا وارد مذاکرات صلح شوند نه با حکومت افغانستان.
احمد شاه سپر یک کارشناس دیگر افغان با اشاره به پیشنهاداتیکه رئیس جمهور غنی در نشست دوم پروسه کابل مطرح کرد به این باور است که این یک فرصت خوب برای طالبان است.
آقای سپر پیشنهادات تازۀ حکومت افغانستان به طالبان مسلح را مهم میخواند و میگوید که توافق صلح با حزب اسلامی ثابت ساخت که یک گروه از طریق سیاسی هم میتواند اهداف خود را تعقیب کند.
وی افزود:
"به این شکل حزب اسلامی هم مذاکرات صلح را انجام داد و حالا بهعنوان یک حزب سیاسی در افغانستان موجود است و زندانیاناش هم رها شدند و از دیگر امتیازات فعالیت صلحآمیز برخوردار است و در آینده در انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها اشتراک خواهد کرد. برای طالبان هم یک فرصت خوب است و طالبان به هیچ صورت باید این فرصت را از دست ندهند."
از سوی دیگر بارنیت روبین تحلیلگر امریکایی که در راستای فراهم کردن زمینه گفتگوهای پنهانی با طالبان همکاری کرده و از ۳۰ سال به اینسو سرگرم نوشتن مقالههای تحقیقی در مورد افغانستان است از طالبان میخواهد که با حکومت افغانستان در خصوص آتشبس و گفتگوی صلح به توافق برسند.
روبین در یک مقاله که در روزنامه نیویارکر نشر شدهاست از طالبان خواسته که با حکومت افغانستان و آنعده از افغانهایکه همه روزه از حملهها رنج میکشند، کشته میشوند و بیم دارند که طالبان دوباره به قدرت خواهند رسید، گفتگو کنند.
حکومت افغانستان در حالی نقشه راه جدید صلح را ارائه و پیشنهادات تازه را در زمینه گفتگوهای صلح با طالبان مسلح مطرح میکند که طالبان نسبت به گذشته زیر فشارهای بیشتر در میدانهای جنگ قرار دارند و از سوی دیگر پاکستان در سطح بینالمللی به خصوص زیر فشار امریکا قرار گرفتهاست.
اجمل هودمن طرح صلح حکومت افغانستان را با این فشارها بیربط نمیداند.
رئیس جمهور اشرف غنی قبلاً برای حل نزاع جاری در افغانستان روی گفتگو با دولت پاکستان تأکید کرده بود.
آقای غنی روز چهارشنبه در سخنرانیاش در نشست دوم پروسه کابل یک بار دیگر به طور مختصر گفت که حکومت افغانستان برای مذاکرات همهجانبه صلح با دولت پاکستان حاضر است تا بهگفته وی تجارب تلخ گذشته فراموش شود و فصل جدید باز گردد.