در جریان سه سال اخیر یکصد هزار شاگرد دختر و پسر در ولایت هرات مکتب را ترک کردهاند.
عبدالرزاق احمدی رئیس معارف هرات، ضعف اقتصادی خانوادهها، مشکلات امنیتی و کمبود استادان زن را از عمده ترین دلایل این موضوع عنوان میکند.
وی افزود:
"در قسمت کسانیکه از مکاتب ترک تعلیم میکنند، آمار خیلی دقیق نداریم اما احتمال میرود که بنا به علل مختلف از ادامه تعلیم یعنی تا صنف دوازده چیزی قریب به صد هزار تن از شاگردان به دلایل مختلف اقتصادی یا هر عامل دیگری مکتب را ترک کرده باشند."
رئیس معارف هرات در جریان کمپاین شمولیت اطفال به مکتب در سال نو تعلیمی گفت که هزاران کودک نیز در این ولایت از رفتن به مکتب محروم ماندهاند.
او ابراز امید واری کرد که این کمپاین بتواند زمینه را برای شمولیت این کودکان به مکتب هموارسازد.
با این حال جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات توجه به معارف را یکی از اولویتهای اصلی اداره محلی هرات عنوان کرده تاکید میکند که آنان کوشش میکنند تا این نگرانیها را به صورت دقیق مورد بررسی قراردهند.
"مابه گونه جدی چنین گزارشهای را مورد بررسی قرار میدهیم از طریق تیمهای تخصصی. طبیعتا یکی از اولویتهای کاری اداره محلی هرات حمایت از معارف، توجه به انکشاف معارف و بالا بردن کیفیت تدریس است."
عبدالقادر کامل یکی از کارشناسان سیاسی در ولایت هرات هشدار میدهد که اگر حکومت افغانستان برای بر طرف کردن این معضل اقدام فوری نکند این افراد به دام استخبارات کشورهای منطقه خواهند افتاد.
وی افزود:
"وقتی این افراد از نعمت سواد دانش محروم شوند، استخبارات منطقه میتواند بخاطر تقویت صفوف خود از اینها سربازگیری بکند."
در سالهای اخیر مخالفان مسلح دولت شاگردان مکاتب به خصوص دختران را در ولسوالیهای شیندند، پشتون زرغون، گلران و کشک کهنه تهدید کرده بودند که از رفتن به مکتب دست بکشند.
بدنبال این برخی از خانوادهها از ترس مخالفان دولت مانع رفتن دختران شان به مکتب شدند.
اما مقامات محلی میگویند کوشش دارند با با میانجگیری بزرگان محل با طالبان این معضل را برطرف سازند.
بیش از هشتصد هزار شاگرد در مکاتب هرات مصروف تعلیم و تربیه هستند که چهل درصد آنان را دختران تشکیل میدهد.
گزارش: شاه پور صابر-هرات