قرار است تا شش روز دیگر کار عملی پروژه تاپی در ولایت هرات آغاز گردد.
آغاز کار عملی پروژه "تاپی" تا نزدیک به یک هفته دیگر در ولایت هرات خوشبینیها و امیدهای بسیاری را از سوی افغانستان به همراه شدهاست.
جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات روز شنبه «۲۸ دلو ۱۳۹۶» در صحبت با رادیو آزادی گفت افغانستان تا پایان این هفته میزبان مراسم ویژهای که در آن مقامهای کشورهای عضو این پروژه اشتراک میورزند، خواهد بود.
جیلانی تأکید میورزد که این پروژه برای کشورهای عضو بهره بزرگ اقتصادی به همراه دارد و انتظار افغانستان این است که آنان به تعهداتش شان در عملی شدن موفقانه این پروژه عمل کنند.
او افزود:
"در اواخر همین هفته ما شاهد آغاز کار پروژۀ تاپی در ولایت هرات خواهیم بود، تمامی آمادهگیها در بخشهای امور تدارکی، امنیتی و تشریفاتی گرفته شدهاست و یک میزبانی با شکوه از مهمانان بلند رتبه چهار کشور به شمول ترکمنستان، هند و پاکستان را خواهیم داشت."
پروژه انتقال گاز تاپی در ماه دسمبر سال ۲۰۱۵میلادی از سوی رهبران کشورهای ترکمنستان، پاکستان، هند و رئیس غنی افتتاح گردید.
این پروژه که ۷۳۵ کیلومتر آن از ولایتهای هرات، فراه، هلمند، کندهار میگذرد و در نهایت وارد پاکستان میگردد، با بهره برداری آن سالانه ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند انتقال داده خواهد شد.
پیش از این وزارت خارجه افغانستان گفتهاست که اینکشور سالانه در کنار خرید مقدار کافی گاز از این لوله، حدود پنج صد میلیون دالر حق ترانزیت از انتقال گاز به پاکستان و هند بهدست خواهد آورد.
عادله راز معین این وزارت پیش از این گفتهاست که کشورهای زیادی به شمول عربستان سعودی خواهان سرمایه گذاری در این پروژه استند که این همه بهره بیپیشینه اقتصادی را برای افغانستان به همراه خواهد داشت.
شماری از آگاهان اقتصاد میگویند، عملی شدن این پروژه در کنار دیگر پروژههای بزرگ اقتصادی، افغانستان را به دهلیز مهم اقتصادی و تجاری در منطقه مبدل خواهد کرد.
از سوی دیگر، خان جان الکوزی معاون اتاق تجارت افغانستان میگوید در حال حاضر سرمایه گذاران کشور آمادهای سرمایه گذاری به هزینه ده میلیارد دالر در بخشهای گوناگون این پروژه استند و این پروژه برای سکتور خصوصی افغانستان نیز مهم است.
او افزود:
"پروژه تاپی ظرفیت بسیار مهم و اساسی را به بار خواهد آورد، تمامی بخشهای آن به سرمایه گذاری نیاز دارد و سکتور خصوصی حاضر است در این بخش سرمایه گذاری کرده و به گونه مشترک با دولت کارها را به پیش ببرد."
کار در بخشهای ساختمانی پروژه تاپی، تولید انرژی، ایجاد ستیشنها و ظرفیت سازی بخشهای استند که به گفته الکوزی سکتور خصوصی آماده میلیونها دالر سرمایه گذاری در آن است.
به گفته الکوزی با عملی شدن پروژه تاپی، راه آهن، فایبر نوری و برق نیز از آسیایی میانه به جنوب آسیا از راه افغانستان عبور خواهد کرد، اما وی تأکید میورزد که باید به تامین امنیت این پروژه بیشتر از هر چیز دیگر توجه جدی صورت گیرد.
وی تاکید میورزد که با آغاز این پروژه در داخل خاک افغانستان نه تنها که زمینه کار برای میلیونها تن از باشندهگان فراهم میگردد بلکه عملی شدن آن سبب گسترش روابط کشورهای منطقه نیز خواهد شد.
گزارش: نظیفه محبوبی