حکومت افغانستان میگوید به زودی کار پروژه تاپی عملا در داخل خاک افغانستان آغاز میگردد.
ریاست جمهوری افغانستان میگوید که حکومت برای عملی ساختن پروژه تاپی کاملاً آمادهگی داشته و به زودی کار عملی این پروژه در خاک افغانستان آغاز میگردد.
شاه حسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان روز پنجشنبه «۱۲دلو۱۳۹۶» به رادیو آزادی گفت که برخی از تدابیر برای افتتاح کار عملی پروژه تاپی اتخاذ شدهاند.
مرتضوی گفت که حکومت افغانستان در این مورد به کمیته که در آن نمایندهگان نهادهای امنیتی، فرهنگی، وزارتهای شهر سازی، فواید عامه و شماری از ادارات دیگر سهم دارند وظیفه سپرده تا را برای مراسم افتتاحیه کار عملی این پروژه آمادهگی بگیرند.
او افزود:
"یک کمیته آمادهگیها برای مراسم افتتاح تاپی را در خاک افغانستان میگیرد، در این برنامه روی موضوع آمادهگیها کار میشود و همچنان روی دعوت مهمانان، موضوع امنیت، مسایل فرهنگی و اطلاع رسانی، کمیتههای مختلف تشکیل شده انشاالله که به زودی این برنامه در داخل خاک افغانستان عملی خواهد شد تلاش ما هم همین است که یک برنامه خوب را داشته باشیم."
آقای مرتضوی تاریخ دقیق آغاز کار عملی این پروژه را مشخص نساخت، اما وزارت معادن و پترولیم میگوید که در آخر ماه جاری در ولایت هرات در این بخش مراسمی بزگی به شرکت کشورهای دخیل در این پروژه برگزار شده و کار عملی پروژه یاد شده آغاز میگردد.
محمد میرات امانوف رئیس اجرائیه پروژه تاپی در ششم ماه جدی سال جاری در یک نشست خبری در کابل گفته بود که انتظار میرود تا دو ماه آینده کار انتقال پایپ لین گاز در داخل افغانستان آغاز گردد.
آقای امانوف این را نیز گفته بود که کار این پروژه در ترکمنستان تکمیل گردیده و این پایپ لاین الی ولایت هرات در افغانستان رسیدهاست.
تاپی پروژه مشترک ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند است که به اساس آن گاز ترکمنستان از طریق افغانستان و پاکستان به هند انتقال میگردد.
اما در کنار آن این پروژه انتقال برق نیز میباشد.
این پایپ لاین ۱۸۱۴ کیلو متر طول داشته که از جمله ۷۳۵ کیلو متر آن در خاک افغانستان از برخی مناطق ولایتهای هرات، هلمند، کندهار، نمیروز و فراه عبور میکند.
در این حال محمد هاشم یک عضو کمیسیون اقتصاد ملی ولسی جرگه از آغاز کار عملی پروژه تاپی استقبال کرده و میگوید این پروژه بزرگ اقتصادی بر علاوه افغانستان برای کشورهای دیگر که در آن شامل اند، نیز مفاد خوب اقتصادی دارد.
او افزود:
"امیدواریم که این پروژه در زمان معین آن تطبیق گردد، و تعهد کشورهای منطقه و مردم در این بخش عملی شود زیرا این یکی از پروژههای زیربنایی و اساسی کشورهای منطقه میباشد."
این پروژه انتقال گاز در دسمبر سال ۲۰۱۵ میلادی از سوی رهبران کشورهای ترکمنستان، پاکستان، هند و محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان افتتاح گردید.
افغانستان در هر سال از درک ترانزیت از این پروژه حدود ۵۰۰ میلیون دالرعواید بدست خواهد آورد.
هرچند نا امنی در برابر این پروژه یک چالش بزرگ خوانده میشود، اما ارگانهای امنیتی افغانستان گفتهاند که در این خصوص پلان امنیتی شان را ترتیب داده و تدابیر لازم امنیتی را نیزروی دست دارند.
گزارش: جاوید حسن زاده