یک سارنوالی ابتدائیه در کابل، صورت دعوا علیه معاون اول رئیس جمهور را جدا سازی کردهاست.
بر اساس اسنادی که در اختیار رادیو آزادی قرار گرفته نشان میدهد که سارنوالی در جریان کمتر از شش ماه اخیر، دو بار صورت دعوا ترتیب کردهاست.
بر اساس این اسناد، ازعبدالرشید دوستم در صورت دعوای اولی به عنوان مرتکب و متهم اصلی جرم یاد شدهاست.
دوسیه اتهام به معاون اول رئیس جمهور افغانستان در نهادهای مربوط به لوی سارنوالی و ستره محکمه سرگردان است.
یک منبع در محکمه ابتدائیه حوزه دوم شهر کابل که به دلیل حساس بودن موضوع نمیخواهد از وی نام بگیریم اسنادی را در باره اجرأت سارنوالی و محکمه در این باره در اختیار رادیو آزادی قرار دادهاست.
اسناد نشان دهندۀ این است که صورت دعوای ترتیب شده علیه عبدالرشید دوستم از سوی یک سارنوالی ابتدائیه در کابل، تغییر کردهاست.
اسناد نشان دهنده این است که صورت دعوای ترتیب شده علیه عبدالرشید دوستم از سوی یک سارنوالی ابتدائیه در کابل، تغییر کردهاست.
سارنوالی از ماه جوزا تا کنون در برابر ادعای احمد ایشچی بر معاون اول رئیس جمهور، دو بار صورت دعوا ترتیب کردهاست.
صورت دعوای که در بیستم ماه جوزای سال روان از طرف یک سارنوالی ابتدائیه در کابل ترتیب شده، در آن نامهای ده تن به شمول عبدالرشید دوستم به محکمه فرستاده شده و از محکمه به این ده تن تقاضای مجازات شدهاست.
در این صورت دعوا که در آن امضای رئیس سارنوالی ابتدائیه، سارنوال موظف و آمر عمومی تعقیب قضایی دیده میشود، از عبدالرشید دوستم به عنوان مرتکب و متهم اصلی در توقیف غیر قانونی، آزار و اذیت جنسی و لت و کوب احمد ایشچی، یاد شدهاست.
در بخشی از صورت دعوا چنین آمدهاست:
" بناً با ذکر دلایل فوق اتهام نامه مرتبه هیئت محترم تحقیق و اسناد موجود در دوسیه از اینکه جنرال دوستم مرتکب و متهم اصلی جرم محسوب میشود و (۹) تن از محافظین موصوف منحیث شرکای جرمی وی در قضیه الزامیت میکنند که نامبردگان وفق احکام مواد (۴۲۹ و ۴۱۶) قانون جزا و رعایت ماده (۳۹) قانون مذکور در قضیه کسب الزامیت میکنند، بناً از هیئت محترم قضایی محکمه ابتدائیه حوزه دوم شهر کابل تقاضا به عمل میاید تا مطابق به مواد فوق الذکر نامبردهگان را محکوم به مجازات خواهند فرمود."
- اما چرا و به چی دلیل اوراق صورت دعوا در برابر معاون اول رئیس جمهور تغییر کردهاست؟
یک منبع در محکمه ابتدائیه حوزه دوم شهر کابل که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهد در گزارش از وی نام ببریم در مصاحبه با رادیو آزادی میگوید، صورت دعوای ترتیب شده از طرف سارنوالی در باره ادعاهای احمد ایشچی خلاف قانون بود.
زیرا به گفته وی، سارنوالی در این صورت دعوا هرچند از سه تن به شمول عبدالرشید دوستم تحقیق نکرده اما برای آنان از محکمه تقاضای مجازات را کردهاست.
بخشی از صحبتهای این منبع که نخواست صدای وی را به نشر برسانیم:
"وقتی که دوسیه به شورای عالی ستره محکمه میرود دارلانشای ستره محکمه گزارش میدهد که در قسمت هفت نفر تحقیق سارنوالی تکمیل شده و دوسیه شان آماده رفتن به محکمه مربوطه است، بعداً دوسیه به محکمه حوزه دوم کابل میرود، محکمه بالاثر قرار یا تصویب شورای عالی ستره محکمه سارنوال را متوجه میسازد که شما مثلاً در باره سه نفر که اصلاً از آنان تحقیق صورت نگرفته و شورای عالی ستره محکمه تصویب کرده بوده که هرگاه در قسمت سه نفر دیگر تحقیق تکمیل شد، دوسیهاش برود به محکمه، به همین اساس ما سارنوال را متوجه ساختیم به اجرأت اش که در همینجا اجرأت خلاف قانون صورت گرفته و قانون مراعات نشده، همین بود که سارنوالی دوباره در قسمت سه نفر اوراق را مجزا کرد و در قسمت هفت نفر مطالبه مجازات کرد."
- سوال دیگر که در اینجا مطرح میشود این است که آیا آمدن تغییر در صورت دعوا و یا مجزا کردن اوراق صورت دعوا میتواند یک امر معمول تلقی شود؟
سبحان مصباح معاون اتحادیه حقوق دانان افغانستان افزود:
"زمانیکه از طرف لوی سارنوالی اقامه دعوا به طور رسمی صورت میگیرد این به این معنا است که اتهامی وجود دارد در برابرش و در پیشگاه محکمه خواهان مجازات اش میباشد، زمانی که تغییر در صورت دعوا میاید و سه نفر از این صورت دعوا استثنا قرار میگیرند، این سوالی است که سارنوالی باید در این رابطه جواب ارائه کند."
اما آنچه سارنوالی در صورت دعوا گفتهاست؛ با وجود صدور قرار مبنی بر گرفتاری، تعلیق و ممنوع الخروج شاملین قضیه، جنرال دوستم و دو تن دیگر به نامهای عبدالستار و عزت الله حاضر به تحقیق نشدهاند.
اما هفت تن از محافظین عبدالرشید دوستم حاضر شدهاند تا در سارنوالی توضیحات دهند.
پس از آن، سارنوالی برخی اوراق صورت دعوای اولی را تغییر میدهد و به تاریخ اول عقرب سال جاری صورت دعوای جدید ترتیب میکند.
در صورت دعوای دومی اینبار برای ده تن نه، بلکه تنها برای هفت محافظ عبدالرشید دوستم، تقاضای مجازات میشود.
محکمه ابتدائیه حوزه دوم شهر کابل بر اساس صورت دعوای دومی، هفت محافظ جنرال دوستم را که از آنان تحقیق صورت گرفته، هر کدام شان را به اتهام دست داشتن به توقیف غیر قانونی احمد ایشچی به سه سال حبس تنفیذی و به اتهام آزار و اذیت جنسی به پنج سال حبس تنفیذی محکوم به مجازات کردهاست.
ادعای توقیف غیر قانونی، لت و کوب و آزار و اذیت جنسی احمد ایشچی از سوی جنرال دوستم به یک سال پیش بر میگردد.
آقای ایشچی در ماه قوس سال گذشته ادعا کرد که وی برای چندین شبانه روز از سوی معاون اول رئیس جمهور در جوزجان مورد بدرفتاری قرار گرفتهاست.
رئیس جمهور افغانستان در ۲۵ قوس سال گذشته گفتهاست که این قضیه بررسی خواهد شد.
به دنبال این، برخی نهادهای خارجی به شمول سفارت امریکا و دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان از بررسی این قضیه استقبال کردند.
سفارت امریکا، دفتر اتحادیۀ اروپا و شماری از سازمانهای ملی و بین المللی حقوق بشر همچنان در واکنش به ادعای شکنجه و بدرفتاری با احمد ایشچی از سوی معاون اول رئیس جمهور از حکومت خواستار تحقیقات همه جانبه در این قضیه شده بودند.
جنرال دوستم که پیش از این قضیه گاه در دفترش حضور داشت و گاه هم در عملیاتهای نظامی به شمال کشور میرفت، پس از ادعای ایشچی دیگر در عملیاتهای نظامی شرکت نکرد و حضورش نیز در دفتر کارش، کمرنگ شد.
اواخر ماه ثور سال روان خورشیدی، نزدیکان آقای دوستم خبر دادند که معاون اول رئیس جمهور برای تداوی به ترکیه رفتهاست.
او در حال حاضر در شهر انقره ترکیه به سر میبرد و بشیر احمد ته ینج سخنگوی حزب جنبش ملی افغانستان گفتهاست که معاون اول رئیس جمهور قرار است در روزهای نزدیک به کابل بیاید.
اما حالا که یک سال از این قضیه سپری شده، تا حال این دوسیه یک طرفه نشدهاست.
در صورت دعوای دومی که به تاریخ اول عقرب سال جاری از سوی سارنوالی تهیه شده، نامهای عبدالرشید دوستم و دو تن دیگر دیده نمیشوند و اما در اخیر این صورت دعوا گفته شدهاست که سایر شاملین قضیه باید مورد پیگرد قانونی قرار گیرند.
یک منبع در محکمه ابتدائیه حوزه دوم شهر کابل که نخواسته از وی نام ببریم میگوید، تحقیقات از عبدالرشید دوستم و دو تن از محافظان اش به تعویق افتادهاست.
در همین حال بشیر احمد ته ینج سخنگوی حزب جنبش ملی افغانستان که رهبری این حزب را معاون اول رئیس جمهور بر عهده دارد میگوید، ادعای احمد ایشچی به شدت سیاسی است و به همین دلیل ضرورتی برای حضور معاون اول رئیس جمهور به نهادهای مانند لوی سارنوالی، دیده نمیشود.
او افزود:
"ما از اول گفته آمدهایم که این در حد یک ادعا است و به شدت سیاسی است، به دلیل سیاسی بودن قضیه و به دلیل جایگاه معاون صاحب اول رئیس جمهور که در قانون اساسی پیش بینی شده، ما هیچ گاهی ضرورت این را نمیبینیم که در لوی سارنوالی و سایر ادارات حضور پیدا کنیم."
آقای ته ینج میگوید، حکم محکمه در باره هفت محافظ عبدالرشید دوستم بر اساس مداخلات صورت گرفته و این حکم نزد آنان ارزش و اعتبار حقوقی ندارد.
به گفته وی، آنان هیچ گاه اجازه بازداشت هفت محافظ جنرال دوستم را نخواهند داد.
ته ینج میگوید، آوردن تغییر در صورت دعوا علیه معاون اول رئیس جمهور نشان میدهد که این قضیه سیاسی است.
لوی سارنوالی از ابراز نظر در باره اسناد که در اختیار رادیو آزادی قرار گرفته، ابراز نظر نکرد.
هرچند تماس ما با جمشید رسولی سخنگوی این نهاد برقرار شد اما وی به گونه رسمی در این باره ابراز نظر نکرد.
در همین حال احمد ایشچی والی پیشین جوزجان میپذیرد که صورت دعوا علیه عبدالرشید دوستم تغییر کردهاست.
به گفته وی، او منتظر این است تا سارنوالی صورت دعوای جدید علیه معاون اول رئیس جمهور و دو تن از شرکای جرمی اش ترتیب کند.
او افزود:
"در صورت دعوای دومی دوسیه همین هفت نفر جدا سازی شده، سه نفر دیگر به شمول خود جنرال دوستم دوسیه شان جدا سازی شده، این سه نفر تا حال محکمه اش تعین نشده و از طرف شورای عالی ستره محکمه تفویض صلاحیت نشدهاست."
در صورت دعوای که سارنوالی علیه معاون اول رئیس جمهور تهیه کرده همچنان آمدهاست که، ریاست خدمات طب عدلی، شفاخانه وزیر محمد اکبر خان و شفاخانه میدان هوایی بگرام، بدرفتاری جنسی و لت و کوب احمد ایشچی را تائید کردهاست.
در صورت دعوا همچنان گفته شدهاست که یکی از محافظین معاون اول رئیس جمهور در اظهاراتش لت و کوب، آزار و اذیت جنسی و توقیف احمد ایشجی توسط عبدالرشید دوستم را تائید کرده و حتا گفتهاست، هنگام که احمد ایشچی تحت توقیف دوستم قرار داشت وی یک کمپل را از روی احساس عاطفی به آقای ایشچی میدهد و این کار سبب خشم معاون اول رئیس جمهور شد که او را به مدت هجده شبانه روز در محبس ولایت جوزجان بدون موجب، سلب آزادی کردهاست.
احمد ایشچی میگوید، اگر اجرأت سارنوالی و محکمه برای او قناعت بخش نباشد، وی در برابر معاون اول ریاست جمهوری به محکمه بین المللی شکایت خواهد کرد.
گزارش: نصرت پارسا