برخی از مکاتب در ولایت هرات از سوی طالبان نظارت میشود.
عبدالرزاق احمدی رئیس معارف این ولایت ازاین موضوع خوشنود است.
آقای احمدی میپذیرد که بیش از چهل باب مکتب ابتدایی بخاطر مشکلات امنیتی در ولسوالیهای مختلف این ولایت به روی شاگردان مسدود میباشند.
رئیس معارف هرات میپذیرد که مشکلات امنیتی در بعضی از مناطق این ولایت باعث شده تا آنان نتوانند از تمام مکاتب این ولایت نظارت داشته باشند.
احمدی میگوید بیش از دو صد باب مکتب در ولسوالیهای مختلف این ولایت ازکنترول شان خارج است و آنان قادر نیستند تا از این مکاتب نظارت کنند.
او افزود:
"از مجموع نه صد و شصت نه باب مکتب تعلیمات عمومی از هفتصد و پنجاه باب مکتب نظارت صورت گرفته معنی این گپ این است که چیزی بیشتر از دوصد باب مکتب در مجموع ولسوالیها امکان نظارت وجود نداشتهاست."
رئیس معارف هرات میگوید شماری از این مکاتب که بیشتر آن در ولسوالیهای شیندند، کشک کهنه، کهسان و گلران هستند از سوی افراد وابسته به گروه طالبان نظارت میشود.
عبدالرزاق احمدی عملکرد طالبان در این خصوص را ستایش میکند.
او افزود:
"بعضی از آن مکاتب حتی تحت نظارت طالبان قرار دارد، من میخواهم بگویم که در بعضی از مکاتب و لسوالیها به دلیل همکاریهای که مردم داشتند، حتی یکتعداد طالبان نظارت شان نظارت خوبی بودهاست، یعنی اطلاعات حد اقل جانبی که داریم، حتی طالبان در آن قسمت روند مکاتب و اینکه حضور معلمین باشد نظارت میکنند."
اظهارات رئیس معارف هرات در این خصوص با واکنش شماری از نمایندهگان مردم هرات در شورای ولایتی مواجه شدهاست.
سیدعظیم کبرزانی یک عضو این شورا نظارت گروههای مخالف مسلح دولت از مکاتب را نگران کننده خوانده تاکید میکند که این روند حاکمیت دولتی در افغانستان را تضعیف میکند.
او افزود:
"اینکه رئیس معارف میگوید که ما از نظارت طالبان راضی هستیم، خوب است که واضح بسازند که آیا او شاخصههای که مد نظر بوده به آنان رسیدهاند یا نه؟
در غیر آن صورت من فکر میکنم که نظارت باید بر اساس قواعد و اصول تعریف شده به پیش برود و اگر شما مطمئنا از کسانیکه مخالف حکومت هستند، خواسته باشیم که کار شما را به پیش ببرند اصلا حاکمیت خودش تعریف اش تغییر میکند و زیر سوال میرود."
با این حال محی الدین نوری معاون ولایت هرات تاکید میورزد که آنان از طریق منابع مردمی در محل وضعیت مکاتب را تحت کنترول دارند.
آقای نوری میگوید در صورتیکه که برخی از گروهها بخواهند در نظام تعلیمی کدام تغییرات را به وجود آورند روند تعلیم و تربیه در این مناطق را متوقف خواهند کرد.
در چند سال اخیر نگرانیها از دخالت گروههای مخالف مسلح دولت در برخی از مکاتب ولسوالیهای هرات وجود دارد.
او افزود:
"ما تا کنون به این گونه مواردی مواجه نشدهایم و اگر خدا ناخواسته در مواردی مشخص شود که حیف میل میشود مال ما و یا در نظام و یا در سیستم تعلیمی ما دخالتی صورت میگیرد که خدا ناخواسته خلاف منافع ملی افغانستان باشد و خلاف روش تعلیمی ما باشد، ما این روند را متوقف میسازیم و یا اینکه با انجام عملیات تلاش میکنیم تا مناطق تحت نفوذ خود بیاوریم."
رئیس معارف هرات میگوید در حال حاضر بیش از دو صدهزار دختر و پسر واجد شرایط بخاطر مشکلات امنیتی در ولسوالیهای مختلف این ولایت از رفتن به مکتب باز ماندهاند.
او تاکید میکند که آنان تلاش میکنند تا این مشکلات را از طریق بزرگان محل با مخالفان مسلح دولت برطرف سازند.
گزارش: شاه پور صابر-هرات