لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۵۴

مقامات: ۶۴ باب مکتب از اثر تهدیدات داعش در درزاب و قوش‌تپۀ جوزجان مسدود اند


تهدید جنگجویان داعش مانع درس و تعلیم دختران و پسران در ولسوالی قوش تپه و درزاب جوزجان شده‎است.

شماری از دختران و پسرانی‎که به علت تهدید جنگجویان داعش از مکتب دور مانده‎اند به‌خاطر ادامه تحصیلات‌شان به شهر شبرغان رفته شرایط بهتر درس و تعلیم را نسبت به ولسوالی‎های نا امن در شهر یافته‎اند.

هم‌اکنون در ولسوالی قوش‌تپه و درزاب جوزجان نزدیک به ۲۵ هزار شاگرد از ترس تهدید جنگجویان داعش به مکتب نمی‎روند.

شماری از شاگردان می‎گویند تهدید داعش در این ولسوالی‎ها سبب شده‎است که روند آموزش و پرورش دختران و پسران با آزمون‎های متعدد مواجه شوند.

ثریا دختر ۲۳ ساله یکی از این دختران بازمانده از مکتب باشنده قریه چقمه چقور ولسوالی قوش‌تپه است، قریۀ که قبلاً در آن زنده‌گی می‌کرد در کنترول داعش است.

دو شاگرد افغان
دو شاگرد افغان

ثریا که به‌خاطر ادامه تحصیل با خانواده‌اش به شهر شبرغان آمده در رشته قابلگی درس می‌خواند.

امروز چهار شنبه «۰۱ قوس ۱۳۹۶» به رادیو آزادی گفت مکاتب در ولسوالی قوش‌تپه بسته اند، حتی جایی که نیروهای دولتی حضور دارند نیز شاگردان به مکتب رفته نمی‌توانند.

وی افزود:

"مردم در ولسوالی قوش‌تپه با ترس و هراس زنده‌گی می‌کنند، حتی از خانه‌های شان برآمده نمی‌توانند مکاتب بسته‌است به همین سبب به شهر شبرغان آمدیم تا تحصیلات خود را ادامه دهیم."

اناهیتا حیدری عضو پارلمان جوانان افغانستان مقیم جوزجان می‌گوید، دسترسی زنان و دختران در ولسوالی‌های قوش‌تپه و درزاب به مکاتب، خدمات صحی و آگاهی از حقوق‌شان خیلی محدود شده‌است.

بانو حیدری گفت زیرا در آن ساحات طالبان و داعشیان حاکم اند.

وی افزود:

"چون در آن‌جا طالب‌ها و داعش حاکم شده آمار خشونت‌ها بلند رفته و اکثریت مردم کوچ کرده به شهر آمده و زنده‌گی متباقی مردم محل که نادار هستند توان کوچ کردن را ندارند وضعیت‌شان از هر بابت نگران کننده بوده حتی داکتر وجود ندارد."

جوزجان
جوزجان

در این حال مسئولان ریاست معارف جوزجان نیز بسته شدن ۴۲ باب مکتب در ولسوالی درزاب و ۲۲ باب مکتب دیگر در ولسوالی قوش‌تپه را تائید می‌کنند.

عبدالحی یشین رئیس معارف جوزجان به رادیو آزدی گفت زمانی‌که داعش در ولسوالی درزاب و قوش‌تپه تسلط پیدا کرد از همه اولتر عکس‌العمل خود را در مقابل معارف سرعت بخشید.

به‌گفته یشین در جای‌که داعش تسلط پیدا کرده مکاتب عموماً بسته می‌باشند.

او افزود:

"در مکاتب درزاب و قوش‌تپه ما، موضوع جندر به خوبی رعایت می‌شد. ۲۲ فیصد معلمین را خانم‌ها و دخترها تشکیل می‌دادند، ولی متأسفانه مکاتب بسته شد و چوکی، میز و قرطاسیه‌باب همه امکانات را به یغما بردند."

مسئولان معارف جوزجان از مسدود بودن ۶۴ باب مکتب در ولسوالی‌های قوش‌تپه و درزاب در حالی خبر می‌دهند که به‌گفته آن‌ها در دیگر نقاط ولایت جوزجان دروازه‌های مکاتب به روی شاگردان باز بوده و معارف این ولایت در سطح کشور با کیفیت عالی مطرح می‌باشد.

تنها مشکل تعلیم و تربیه و بسته شدن مکاتب نیست که زنان و دختران ولسوالی‌های قوش‌تپه و درزاب جوزجان از آن ابراز نگرانی کنند، بلکه عدم دسترسی به خدمات صحی نیز مشکل دیگریست که در این فصل زمستان سرد مردم این دو ولسوالی با آن دست و پنچه نرم می‌کنند.

هرچند روز گذشته مقامات قول اردوی ۲۰۹ شاهین در شمال از آغاز عملیات هوایی و زمینی برای سرکوب هراس‌افگنان و تأمین امنیت مردم شمال منجمله ولایت جوزجان خبر داده اعضای شورای ولایتی جوزجان نیز از آن استقبال کردند، اما شماری از باشنده‌گان ولسوالی‌های مذکور راه اندازی چنین عملیات‌ها را چندان مفید نمی‌دانند.

گزارش: عالم رحمانیار

XS
SM
MD
LG