"ریکا" یا کنفرانس همکاری منطقهیی در باره افغانستان، هفتمین نشست خود را فردا در عشقآباد پایتخت ترکمنستان برگزار میکند.
معاون دوم رئیس جمهور و وزیر امور خارجه افغانستان در این کنفرانس اشتراک خواهند کرد.
وزارت امور خارجه میگوید، در هفتمین نشست "ریکا" یا همکاری اقتصادی منطقهیی در باره افغانستان، وزاری خارجه یا هم وزرای اقتصاد کشورها و همچنان رؤسای نهادها و سازمانهای منطقهیی و بینالمللی، اشتراک میکنند.
این نشست روزهای سه شنبه و چهارشنبه در ترکمنستان برگزار میشود.
وزارت خارجه افغانستان میگوید، شمار کشورها و نهادهای اشتراک کننده در این کنفرانس، روبه افزایش اند.
در ششمین نشست "ریکا" که در سوم و چهارم سپتمبر سال ۲۰۱۵ در کابل برگزار شده بود، نمایندهها از ۴۰ کشور و ۳۰ نهاد منطقهیی و بینالمللی اشتراک کرده بودند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان میگوید، در کنفرانس همکاری اقتصادی "ریکا" روی پروژههای منطقهیی و برخی اقداماتی دیگر، غور و بررسی صورت میگیرد.
شکیب مستغنی میگوید، این کنفرانس برای افغانستان فرصتهای همکاری اقتصادی را ایجاد میکند.
او افزود:
"امسال سه پروژه مهم در چهارچوب گزارش ۲۰۱۷ «ریکا» و «ریکای هفتم» در عشقآباد معرفی خواهد شد و این پروژهها عبارت اند از اول توانمند سازی اقتصادی زنان از طریق همکاریهای اقتصادی منطقوی، دوم ایجاد اتاق تجارت صنایع «ریکا» و سوم ایجاد مرکز تحقیقاتی و ارزیابی در چهارچوب «ریکا»."
سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور و صلاحالدین ربانی وزیر امور خارجه افغانستان در هفتمین کنفرانس «ریکا» اشتراک میکنند.
وزارت امور خارجه افغانستان میگوید، سلسله کنفرانسهای همکاری اقتصادی منطقهیی "ریکا" در باره افغانستان تشکیلی به شمار میرود که توانسته در افغانستان، آسیای جنوبی و مرکزی زمینه را برای ادغام همکاری اقتصادی منطقهیی، فراهم کند.
این همکاریها روی انکشاف اقتصادی، کاهش فقر و همچنان اقتصاد و امنیت منطقهیی میچرخند.
عادله راز معین همکاری اقتصادی وزارت امور خارجه افغانستان میگوید، "ریکا" یک میکانیزم تأثیرگذار برای جلب همکاریهای اقتصادی و تجارتی منطقهیی، متمرکز بر افغانستان، است.
در این حال، سید مسعود استاد اقتصاد در پوهنتون کابل میگوید، حکومت افغانستان توانسته که از لحاظ سیاسی از این کنفرانس استفاده کند.
او گفت:
"افغانستان از لحاظ اقتصادی از کنفرانس همکاری اقتصادی منطقهیی اندک استفاده کرده، اما از لحاظ سیاسی منفعت فوقالعاده بلند را برداشتهاست. اکنون که نشست دیگر «ریکا» آغاز میشود و مسئله افغانستان و تعهدات تازه مطرح بوده، برای ما خیلی خوب است. در صورتیکه ما هوشیارانه و با مدیریت خوب، حرکت کنیم."
در این میان، حبیبه سادات عضو کمیسیون مواصلات ولسی جرگه میگوید، در نشستهای "ریکا" پروژههای زیادی ارائه میشوند، اما کارهای عملی آن چشمگیر نیستند.
او افزود:
"تا به حال چیزی که ما میبینیم و کار باید میشد و بودجه که برای مواصلات و ترانسپورت ساختن سرکها داده شده متأسفانه تا حالا به همان اندازه مصرف نشدهاست."
نشست "ریکا" برای افغانستان از ۱۲ سال بدینسو برگزار میشود.
در نشستهای "ریکا" بیشتر روی پروژههای بزرگ مانند انرژی، ترانسپورت، ترانزیت، مخابرات و تقویت روابط تجارتی بحث صورت میگیرد.
اولین اجلاس "ریکا" در سال ۲۰۰۵ میلادی به میزبانی افغانستان برگزار شد که در آن ۱۱ نماینده کشورهای منطقه اشتراک داشتند.
نشستهای بعدی آن در دهلی جدید، اسلامآباد، استانبول، دوشنبه و کابل برگزار شدهاند.
اما وزارت خارجه افغانستان میگوید، در تمام این پروژهها نقش و حمایت کشورهای عضو "ریکا" بسیار مهم بوده و این پروژهها یکی پیدیگر در حال عملی شدن اند.