مسئولان ریاست کار و امور اجتماعی هرات میگویند در دو ماه گذشته حدود یک هزار طفل افغان از ایران اخراج شدهاند.
عبدالقیوم افغان رئیس این اداره میگوید هفتاد درصد این اطفال از سرحد اسلام قلعه و متباقی آن از ولایت سرحد ولایت نیمروز با ایران به افغانستان فرستاده شدهاند.
آقای افغان به خبرنگاران گفت در میان این تعداد از اطفال یک دختر نیز شامل میباشد.
او افزود:
"گفته میتوانم اطفالیکه رد و مرز شدهاند طی دو ماه گذشته، در حدود یک هزار تن بودهاند که این رقم بسیار بالای است که من امیدوارم هستم که مقامات قنسولگری ایران در ارتباط اطفال ورد و مرز کردن آنان توجه بیشتری را مبذول بدارند.
البته وقتی میخواهند رد و مرز هم بکنند اردوگاهها و اماکن که دولت ایران دارد، مدت زیادی تحت کارهای شاقه و یاهم به عنوان بازداشتی باقی نمانند."
اخراج اجباری این تعداد از اطفال با واکنش برخی از باشندهگان هرات رو به رو شدهاست.
شماری از باشندهگان این ولایت عملکرد حکومت ایران در قبال اطفال افغان مقیم ایران را مخالف با اصول حقوق بشری میخوانند.
این افراد حکومت ایران را متهم به کارهای شاقه بالای اطفال افغان در داخل اردوگاههای ایران میکنند.
نصیر احمد صالحی و فهیم فرجام دو تن از باشندهگان هرات میگویند:
"متاسفانه حکومت ایران به هیچ نوع مسایل حقوق بشری پابند نیست، اطفالیکه حتی زیر سن هستند، کودک هستند، بدون اینکه خانوادههای شان را در جریان بگذارند، از کنار سرک و یا هم جای که کار میکنند آنان را میگیرند و آنان را به افغانستان رد و مرز میکنند.
اطفالیکه با فامیل خود رهسپار ایران میشوند به زور و یاهم به اجبار آنان را به افغانستان رد و مرز میکنند این کار بسیار ناشایست است و بیشتر اینها در سرحد و یاهم در اردوگاهها متاسفانه مورد کارهای شاقه و دیگر مشکلات قرار میگرند."
اداره محلی هرات هم میپذیرد که برخی از کودکان و زنان بی سرپرست افغان از سوی حکومت ایران اخراج شدهاند.
جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات ابراز امیدواری کرد که مقامات ایرانی روند اخراج اجباری اطفال و زنان بی سرپرست به افغانستان را متوقف سازند.
او افزود:
"رد و مرز کردن کودکان و زنان بی سرپرست و کودکانه بدون خانواده از طریق مرز ایران مایه نگرانی است، زیرا نبود ولی و یا هم سرپرست برای هر کدام از اینها، مشکلات جدی را به بار میاورد، و همین که خانوادههای این افراد در داخل ایران نگران باشند."
تلاش کردیم تا دید گاه مسئولان قنسولگری ایران در ولایت هرات را نیز داشته باشیم اما با تلاشهای زیاد موفق به این کار نشدیم.
نگرانیها از اطفال در معرض خطر در ولایت هرات در حالی مطرح میشوند که اخیر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تحقیق را در مورد اطفال کنار سرک به راه انداختهاست.
مسئولان کمیسیون حقوق بشر در ولایت هرات میگویند در حال حاضر حدود هشت تا ده هزار طفل کنار سرک در ولایت هرات بود و باش دارند که شماری از آنان مصروف کارهای شاقه هستند.
سید عبدالقادر رحیمی رئیس دفتر حقوق بشیر هرات قبلا گفته بود که برخی از این افراد مورد سوء استفاده جنسی قرار میگیرند.
به گفته آقای رحیمی گروههای تبهکار همواره کوشش دارند تا از اطفال کنار سرک در فروش و قاچاق مواد مخدر استفاده کنند.
گزارش: شاه پور صابر