نجات یک خانواده کانادایی-امریکایی از اسارت ربایندهگان در پاکستان باعث شد تا یکبار دیگر توجه بسوی شبکه حقانی که مسئول اختطاف این خانواده خوانده شدهاست، کشانده شود.
شبکه حقانی که در ابتدا یکی از داشتههای با ارزش پیشین CIA یا اداره استخباراتی امریکا خوانده میشد اکنون یکی از خطرناک ترین جناحهای درگیر با نیروهای ناتو تحت رهبری امریکا در افغانستان پنداشته میشود.
شبکه حقانی به رهبری سراج الدین حقانی که به عنوان معاون دوم ملا عمر موسس و رهبر پیشین گروه طالبان نیز کار کردهاست، پس از حمله امریکا بالای افغانستان مسئول بیشترین حملات مرگبار در سراسر افغانستان خوانده میشود.
مایکل کوگلمن پژوهشگر در مرکز تحقیقاتی ویلسن در واشنگتن به خبرگزاری فرانسه گفتهاست، زمانیکه مقامهای امریکایی حتی در محافل خصوصی هم با یگدیگر صحبت میکنند نگرانی شان را در مورد فعالیت شبکه حقانی ابراز میکنند.
این خبرگزاری در پاسخ به اینکه شبکه حقانی چگونه به وجود آمد نوشتهاست، این گروه از سوی جلال الدین حقانی یک قوماندان جهادی افغانستان که در دهه ۱۹۸۰ میلادی علیه حضور نیروهای شوروی سابق در افغانستان میجنگید به همکاری ایالات متحده امریکا و پاکستان ایجاد شد.
جلال الدین حقانی بخاطر سازماندهی و شجاعت اش در آن زمان توجه CIA را جلب کرد و با چارلی ولسن عضو کانگرس امریکا ملاقات کرد.
جلال الدین که به زبان عربی نیز تکلم میکرد روابط نزدیک با جهادیهای اعراب مانند اسامه بن لادن نیز داشت.
احمد سعیدی دیپلومات افغان در پاکستان و آگاه مسایل سیاسی به رادیو آزادی گفت، از هنگامیکه شبکه حقانی فعالیت اش را در نتاقض با منافع امریکا آغاز کرد، امریکا در پی سرنگونی این گروه پرداخت.
او افزود:
"در اوایل حقانی روابط بسیار نزدیک با امریکا داشت و برای منافع امریکا کار میکرد اما اکنون در تناقض با منافع امریکا کار میکند. شبکه حقانی روابط نزدیک با عربستان سعودی دارد خانم اش عرب است و همچنان روابط نزدیک با استخبارات پاکستان دارد."
پس از آغاز عملیات ایالات متحده امریکا در افغانستان علیه رژیم طالبان، جنگجویان گروه حقانی به آنسوی مرز به پاکستان فرار کردند، جایکه این گروه برای جنگ با نیروهای امریکایی و دولت افغانستان مراکز ایجاد کرد.
شبکه حقانی برای فعالیتهای خود منطقه میرانشاه وزیرستان شمالی را در قلمرو پاکستان انتخاب کرد.
ایالات متحده امریکا مکرراً حملات طیارههای بی پیلوت را برای هدف قرار دادن شبکه حقانی در وزیرستان شمالی انجام داد.
با آنکه اردوی پاکستان نیز چندین بار از راه اندازی عملیات نظامی علیه گروههای شورشی در وزیرستان شمالی خبر داد اما مقامهای افغان همواره ادعا کردند که جنگجویان شبکه حقانی از این عملیاتها در امان میماندند و برای از بین بردن این گروه پاکستان اقدام جدی نکردهاست.
احمد سعیدی بدین باور است، تا زمانیکه پاکستان بگونه صادقانه علیه شبکه حقانی اقدام جدی نکند سرنگونی این گروه ممکن نیست.
او افزود:
" تا زمانیکه پاکستان بگونه صادقانه نخواهد سرنگونی این گروه دشوار است چرا که حمایت قوی استخبارات این کشور را دارد."
سوال اینجاست که چی چیز باعث شده تا از روابط میان پاکستان و شبکه حقانی سخن زده شود؟
پاکستان رقیب دیرینهاش هند را بگونه یک خطر جدی تلقی میکند و بخاطر حضور هند در افغانستان همواره ابراز نگرانی کردهاست، شبکه حقانی بخاطر هدف قرار دادن تاسیسات هند در افغانستان چندین بار متهم شدهاست.
مایکل کوگلمن آگاه امریکایی بدین باور است که پاکستان شبکه حقانی و سایر گروههای مسلح مانند طالبان افغان را به عنوان یک سرمایه یی مفید بخاطر جلوگیری از حضور هند در افغانستان تلقی میکند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، سیاستمداران و مقامهای پیشین نظامی پاکستان بگونه خصوصی داشتن روابط میان اسلام آباد و گروه حقانی را برای کشورشان حیاتی خواندهاند.
محمود شاه یک نظامی سابق پاکستان به فرانس پرس گفتهاست که بین داشتن تماس و حمایت این گروه تفاوت زیاد موجود است.
واشنگتن مدت هاست که بالای پاکستان فشار میاورد تا جلو فعالیت گروههای شورشی مسلح به ویژه شبکه حقانی را بگیرد.
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا در هنگام اعلام استراتژی کشورش برای افغانستان و جنوب آسیا، پاکستان را به بازی دوگانه در افغانستان متهم کرد که از گروههای شورشی حمایت میکند.
اسلام آباد مکررا این ادعا را رد کردهاست و واشنگتن را به نادیده گرفتن قربانی هزارها شهروندش در مبارزه با تروریزم متهم میکند.