شماری از نمایندهگان مردم در ولسی جرگه میگویند استراتژی تازه اتحادیه اروپا برای افغانستان پیامی است به کشورهایکه در امور این کشور مداخله میکنند.
آنان میگویند این استراتژی نشانگر آن است که جهان این بار از دریچه تازه یی به اوضاع افغانستان مینگرد و میخواهد این کشور به صلح دست یابد.
نادر خان کتوازی یکی از اعضای کمیسیون روابط بین الملل ولسی جرگه روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت این استراتژی هشداری است به کشورهای مداخله گر تا بدانند که اوضاع افغانستان برای جهان مهم است و متحدان بین المللی تلاشهای بی ثبات سازی این کشور را به هر صورتی مهار خواهند کرد.
وی افزود:
"از سوی جهان بروی افغانستان یک باب تازه گشوده شدهاست، شما اگر استراتژی امریکا را برای افغانستان بیبینید و یا از ناتو را و اکنون اتحادیه اروپا، و نشست و استراتژی اروپا برای افغانستان به آنکشورهایکه در امور افغانستان مداخله میکنند یک هشدار است تا آنان بدانند که جهان بروی افغانستان چشم نبسته است و من به نتایج این استراتژی و نشست مطمئین هستم و امیدوارم که به سود ما تمام شود."
این گفتهها در حالی مطرح میگردد که قرار است به روز دوشنبه استراتژی تازه اتحادیه اروپا برای افغانستان در نشست وزرای خارجه این اتحادیه در لوکزامبورگ تصویب گردد.
بر اساس مسودۀ نتیجهگیری شورای اتحادیۀ اروپا که به دست رادیو آزادی رسیده، امنیت و صلح در افغانستان از موضوعات مهم و اساسی این استراتژی که با پنج اصل به تصویب میرسد عنوان شدهاست.
گفته میشود که صلح و ثبات، امنیت منطقوی، دموکراسی، حاکمیت قانون، حقوق بشر، اقتصاد، برنامههای انکشافی و زیربنایی؛ مهاجرت و حمایت زنان افغان مسایل اساسی و مهماند که اتحادیه اروپا در این استراتژی بر آن تمرکز کردهاست.
همکاری دوامدار اتحادیه اروپا با افغانستان نیز مسئله است که در استراتژی جدید برای افغانستان به آن تاکید شدهاست.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا در کنار جامعه جهانی از متحدان بین المللی افغانستان است که در بیشتر از یک و نیم دهه با این کشور در بخشهای مختلف همکاری داشتهاست.
اتحادیه اروپا پیشتر گفتهاست که کشورهای اروپایی تا دراز مدت از حامیان افغانستان خواهند بود و نیز طرحهایی را برای صلح و ثبات در این کشور ارائه کردهاست.
در توافق نامه که پیش از این میان افغانستان و اتحادیه اروپا امضا شدهاست در آن بیشتر مبارزه با تروریزم، فساداداری، انکشاف زیربناها، جلوگیری از پولشویی و مواد مخدر تاکید شدهاست.
اما اکنون در استراتژی تازه این اتحادیه برای افغانستان ظاهرا از حمایت در نبرد با هراس افگنی چیزی گفته نشدهاست و برعکس بیشتر در آن به صلح در افغانستان تمرکز شدهاست.
با این همه یعقوب وطنمل یکی از کارشناسان روابط بین الملل میگوید فرصت طلایی که برای افغانستان از این رهگذر فراهم شدهاست باید از آن بهره برد و در کنار استراتژی امریکا این فرصت را خوب مدیریت کرد.
او افزود:
"هر تلاشیکه در باره صلح به سطح افغانستان و جهان صورت میگیرد، یک موفقیت بزرگ است و یا اکنون که استراتژی اتحادیه اروپا مطرح است این فرصت دیگری است برای افغانستان که باید از آن بهره برداری بزرگ کند و بهتر آن را مدیریت کند."
وطنمل با اشاره به، به انزوا رفتن پاکستان و توجه بیشتر جهان به افغانستان میگوید ماههای اخیر صفحه یی از موفقیتهای افغانستان بودهاست.
به گفته او اگر از این فرصتها درست استفاده گردد، از اینکه جهان در برابر تروریزم در افغانستان حساس شدهاست، این کشور به صلح دست خواهد یافت.
نظیفه محبوبی