بعد از یک وقفه طولانی نمایندهگان افغانستان، پاکستان، امریکا و چین امروز دوشنبه در مورد صلح افغانستان جلسه میکنند.
این نشست در مسقط مرکز عمان برگزار میشود.
شورای عالی صلح افغانستان میگوید، این اجلاس در حالی برگزار میشود که فشارهای امریکا بر پاکستان بعد از اعلان استراتژی جدید این کشور برای افغانستان و جنوب آسیا بیشتر شده و به همین سبب امکان دارد این جلسه متفاوتتر از گذشته باشد.
محمد اسماعیل قاسمیار مشاور روابط بینالمللی این شورا به رادیو آزادی گفت:
"یک عده مسایلی هستند که آدم میتواند خوشبین شود با یک احتیاط. امریکا و ترمپ شاید جدی باشند در این مسئله و پاکستان این را درک کرده باشد که تجرید نشود و فشارهای بیشتر بالایش نیاید. فکر میکنم این بار نظر به گذشته فرق دارد."
قرار است در جلسه مسقط روی مسایلی صحبت شود که در جلسات چهار جانبه گذشته روی آن بحث شده بود.
اولین نشست چهار جانبه در مورد صلح میان حکومت افغانستان با طالبان در جنوری سال ۲۰۱۶ در اسلامآباد دایر شده بود.
آژانس خبری رویترز چهارشنبه گذشته از قول دو مقام طالبان گزارش داده بود که اگر از طالبان برای شرکت در نشست مسقط دعوت هم میشد، نمایندهگان این گروه بر اساس تصمیم شورای رهبری طالبان در این جلسه شرکت نمیکردند.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان تدویر جلسه مسقط را برای بهبود روابط میان افغانستان و پاکستان مهم خواند.
آقای عبدالله دیروز در دیداری از ولایت لغمان به خبرنگاران گفت، در این جلسه چهار جانبه روی روابط افغانستان و پاکستان بحث خواهد شد و روابط نیک با همسایهگان دایم برای افغانستان اولویت دارد.
حکومت افغانستان بهطور مکرر پاکستان را به سبب شکست وعدههای جلسات چهار جانبۀ گذشته ملامت دانسته است.
محمد اسماعیل قاسمیار مشاور روابط بینالمللی شورای عالی صلح در اشاره به همین موضوع میگوید در شرایط فعلی به نظر میرسد یک عزم به میان آمدهاست.
وی افزود:
"این مشکل است که سطح توقع و انتظار را بالا ببریم. بهخاطری که نشستهای چهار جانبه در گذشته هم صورت گرفته است. گپ جدید این است که این جلسه دوباره احیا میشود و آنها حاضر شدهاند این را دوباره احیا بکنند."
آقای قاسمیار میگوید این نشست به نحوی رقابت با جلسه مسکو میباشد و تلاش میشود از این جلسه نسبت به جلسه مسکو نتایج بهتر به دست آید.
با وجودیکه نمایندهگان کشورهای دخیل در این نشست امیدواریشان را به نتایج مثمر چنین جلسات ابراز کردهاند، ولی شماری از کارشناسان از جمله مایکل کوگلمن سیاست دوگانۀ پاکستان و دست بالای طالبان را دو مانع عمده سد راه پیروزی مذاکرات صلح خواندهاند.