کمیسیون نظارت دسترسی به اطلاعات به مناسبت روز جهانی دسترسی به اطلاعات کمپاین یک ماهه را آغاز کرد.
کمیسیون نظارت از دسترسی به اطلاعات بیشتر ادارات دولتی را در شریک کردن اطلاعات ناکام خوانده و در این باره کمپاین یک ماهه آگاهی دهی را آغاز کرد.
اکرام افضلی رئیس این کمیسیون در مراسم به مناسبت روز جهانی دسترسی به اطلاعات در کابل گفت، هدف این کمپاین آگاهی مردم در باره حق و قانون دسترسی به اطلاعات است.
او افزود:
"هر زمانی که قانون ساخته میشود لازم است که در هر اداره میکانیزم تطبیقی آن در نظر گفته شود، زمانی که میکانیزم تطبیقی در نظر گفته میشود زمینه عملکرد و تقویت میکانیزم باید فراهم شود که متأسفانه حکومت در این بخش کوتاه آمده است."
رئیس جمهور غنی اواخر سال ۲۰۱۴ قانون دسترسی به اطلاعات را توشیح کرد اما انتقادها این است که ادارات مسئولیت عملی کردن آن را بر دوش نگرفتهاند.
حکومت افغانستان برای تطبیق درست این قانون کمیسیون نظارت از دسترسی به اطلاعات را ایجاد کرد که ماه گذشته حکومت استراتژی خود برای تطبیق این قانون نیز را اعلام کرد.
یک سروی این کمیسیون نشان میدهد که وزارتهای کار و امور اجتماعی، اداره امور و وزارت معارف در جمع ۲۴ اداره اند که موارد تطبیق این قانون را در نظر نگرفتهاند.
اما از نظر کمیسیون، وزارتهای انکشاف دهات، مالیه و صحت عامه از ادارات اند که در ارائه معلومات موفق بودهاند.
در همین حال دیدبان شفافیت افغانستان سطح تطبیق قانون دسترسی به اطلاعات را ناچیز خوانده میگوید، مردم در این بخش هنوز هم احساس محرومیت میکنند.
یک بررسی تازه این نهاد نشان میدهد که اکثریت مردم به داشتن اطلاعات علاقمند اند اما به آن توجه صورت نمیگیرد.
عزت الله ادیب مسئول بخش نظارت دیدبان شفافیت در این باره میگوید:
"این سروی نشان میدهد که اعتماد وجود دارد اما در برابر آن سرپیچی صورت میگیرد، ۹۵ در صد مردم علاقمند به داشتن اطلاعات اند اما تنها ۴۵ در صد مردم از قانون دسترسی به اطلاعات با خبر اند."
این نگرانی در حالی مطرح میشود که ارگ ریاست جمهوری میگوید، یک کمیته به ریاست معاون دوم رئیس جمهور در این بخش کارهای بنیادی را انجام خواهد داد که به زمان بیشتر را در بر خواهد گرفت.
با این همه احسان زدران کارشناس افغان به این باور است که اگر حکومت ادارات را که در تطبیق این قانون کوتاه آمدهاند، مجازات نکند، وضعیت تغییر نخواهد کرد.
گزارش: نصرت پارسا