برخی از اعضای ولسی جرگه افغانستان از حکومت میخواهند تا به روند سرپرستی در وزارت خانهها خاتمه داده و افراد جدید برای وزارتهای باقی مانده را به این جرگه معرفی کند.
آنان تاکید داشتند تا زمانیکه تمام نامزد وزرا به این جرگه معرفی نشوند به هشت نامزد وزیر معرفی شده رای نخواهند داد.
اعضای ولسی جرگه پس از سپری کردن تعطیلات یک و نیم ماهه در نخستین نشست عمومی ادامه روند سرپرستی در وزارت خانهها را غیرقانونی خوانده و بر معرفی همه نامزد وزیران به این جرگه تاکید کردند.
هرچند رئیس ولسی جرگه در نشست عمومی روز شنبه گفت که در مورد معرفی تمام نامزد وزرا به صورت دسته جمعی و آن را شامل آجندا ساختن مصوبه از سوی مجلس وجود ندارد، اما برخی وکلا تاکید کردند که باید تمام نامزد وزرا به این جرگه معرفی گردند.
عبیدالله بارکزی و نادر شاه بحر دو تن از وکلا گفتند:
"این سه سرپرست وزیران که وزرای خارجه، معارف و اطلاعات و فرهنگ اند حکومت باید آنها را نیز به زودی معرفی کند تا ولسی جرگه در مورد تصمیم خود را بگیرد."
"حکومت وحدت ملی برای یکبارهم که شده در زندهگی خود کابینه خود را از حالت سرپرستی بکشد و وزا را به صورت تکمیل معرفی کند."
اما برخی دیگر از وکلا تاکید میکردند که برای هشت نامزد وزیر معرفی شده به ولسی جرگه صندوق گذاشته شود.
حکومت افغانستان در جریان ماههای اخیر هشت تن را به حیث نامزد وزرای داخله، دفاع، ترانسپورت، اقتصاد، سرحدات و قبایل، تحصیلات عالی، مخابرات و فواید عامه معرفی کرده که شماری از آنها در وزارتهای شان آغاز به کار کردهاند.
تعدادی از وکلا نیز بر این کار حکومت انتقاد کرده و تاکید کردند که انجام وظایف از سوی نامزد وزرای که رای اعتماد نگرفته اند باعث مشکل در کارها گردیدهاست.
نظیفه ذکی یکی ازین وکلا در مورد گفت:
"در وزارتهای که اکثرا سرپرست است شما بروید ببیند وقتی به وزارت میروی میگویند تا وزیر صاحب رای نگیرد هیچ کاری صورت نمیگیرد."
از سوی هم ادامه کار وزرای که سال گذشته از سوی ولسی جرگه سلب صلاحیت شده بودند نیز از سوی برخی وکلا به انتقاد گرفته شد.
این در حالیست که به تاریخ ۱۴ سنبله سال روان هیئت اداری این جرگه تاکید کرده بود که حکومت باید پیش از آغاز کار این جرگه، تمام نامزد وزیران را به آنان معرفی کند.
محمد نذیر احمدزی معاون دوم ولسی جرگه به رادیو آزادی گفته بود، تا زمانیکه تمام نامزد وزیران وزارتهای که از سوی سرپرستان اداره میشوند، به آنان معرفی نشوند، آنان برای نامزد وزرای که معرفی شدهاند، صندوق رأی نخواهند گذاشت.
ولسی جرگه افغانستان سال گذشته حدود شانزده وزیر را به دلیل مصرف کردن کمتر از ۷۰ درصد بودجه انکشافی، استیضاح کرد که از این میان هفت وزیر، سلب اعتماد شدند.
خواستیم نظر ریاست جمهوری را در مورد معرفی نامزد وزرای باقی مانده به ولسی جرگه بیگیریم اما درین مورد از سوی آنان وضاحت کامل دریافت نکردیم.
درین حال کارشناسان افغان دلیل تاخیر در معرفی سه وزیر باقی مانده را نرسیدن به یک تفاهم میان رئیس جمهور و رئیس اجرائیه دانسته و میگویند معرفی سه نامزد وزیر باقی مانده کار جنجالی بوده و زمانگیر خواهد شد.
حاجی سید داوود یکی از این کارشناسان میگوید ولسی جرگه باید با درک شرایط موجود به نامزد وزرای معرفی شده صندوق گذاشته و به یک بخشی از مشکلات پایان دهد.
وی افزود:
"ولسی جرگه باید مشکلات فعلی را در نظر بگیرد و برای اشخاص معرفی شده یا رای رد و یا اعتماد بدهند که حد اقل مشکلات در همین چند وزارت رفع گردند."
این در حالیست که عبدالروف ابراهیمی رئیس ولسی جرگه پس از جر و بحث وکلا گفت که در مورد معرفی تمام وزرا و یا رای دادن به هشت وزیر معرفی شده روز چهار شنبه تصمیم میگیرند.
از سوی هم وکلا تاکید میکنند که ادامه سرپرستی در وزارت خانهها سبب کندی کارها و عرضه خدمات برای مردم شده و حتی بالای مصرف بودجه انکشافی نیز تاثیر منفی گذاشتهاست.
جاوید حسن زاده