پس از حضور شانزده سال امریکا و متحدانش در افغانستان، این کشور چهره دیگری به خود گرفتهاست.
حکومت افغانستان میگوید که درین مدت دستاوردهای خوبی در همه عرصهها بوجود آمده در حالیکه شانزده سال قبل هیچ پیشرفت وجود نداشت.
پیشرفتهای اقتصادی، بازسازی، نظام مردم سالار، حقوق بشر، آزادی بیان و دهها مورد دیگر شامل این دستاورد هاست.
از حادثه یازدهم سپتمبر که در نتیجه آن پای جامعه جهانی به افغانستان کشانده شد دقیقاً شانزده سال میگذرد و حالا این کشور سیمای دیگری به خود گرفته است.
عبدالقادر زازی وطندوست منشی ولسی جرگه افغانستان میگوید که درین مدت مردم دموکراسی را تجربه کردند و صاحب یک دولت شدند.
وی افزود:
"باید چشمهای خود پت نکنیم در بخش بازسازی، کمکها و پیشرفتهای زیادی صورت گرفتهاست، طالبان یک افغانستان ویرانه را به میراث گذاشتند نظام نداشتیم، قوا نداشتیم در حالیکه در امروز صاحب آن هستیم."
تشکیل ۳۵۲ هزار نفری نیروهای امنیتی و دفاعی افغان، بازسازی اکثر ساحات و ساختمانهای تخریب شده، سرکسازی، برگزاری انتخابات، نافذ شدن قانون اساسی، باز شدن مکاتب و بلند رفتن سطح آموزش، رعایت حقوق بشر، آزادی بیان، روی کار شدن نظام مردم سالار و برخی موارد دیگر از دستآوردهای عمده حضور نظامی و ملکی جامعه جهانی در افغانستان خوانده میشود.
پیش از حضور امریکا و متحدانش در افغانستان، این کشور همه دار و ندارش را در نتیجه جنگهای داخلی از دست داده بود.
شانزده سال پیش، افغانستان یک کشور منزوی بود و خبری از پیشرفت و ترقی در آن وجود نداشت.
اما بتاریخ ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱ میلادی پس از حمله شبکه القاعده در شهر نیویارک و کشاندن پای امریکا به این کشور، افغانستان در مسیر پیشرفت و رفاه قرار گرفت.
امریکا و متحدان اش به سه هدف بزرگ که مبارزه با تروریزم، دولت سازی در افغانستان و بازسازی دوباره این کشور بود، به افغانستان آمدند.
ریاست جمهوری افغانستان میگوید که شانزده سال پیش همه چیز از صفر شروع شد و پیشرفتی خوبی در تمام عرصهها بمیان آمدهاست، اما اینکه دامنه تروریزم برچیده نشده، پاکستان عامل آن بودهاست.
نجیب الله آزاد معاون سخنگوی رئیس جمهور به رادیو آزادی چنین گفت:
"خارجیها و حکومت افغانستان نتوانستند در شانزده سال گذشته به شکل کلی تروریزم را از بین ببرند و مشکل جهانی شد اما در افغانستان عامل عمده آن پاکستان بودهاست."
امریکا و متحدان اش پس از حضور در افغانستان میلیاردها دالر را برای بازسازی این کشور بمصرف رساندند.
با آن که هزینه هنگفت در بازسازی افغانستان مصرف شده اما مسئولان اتاقهای تجارت و صنایع افغانستان به این باور اند که در بخش زیرساختهای افغانستان توجه لازم صورت نگرفتهاست.
عتیق الله نصرت رئیس هیئت عامل این اتاق چنین گفت:
"اصلاً روی پروژههای بنیادی سرمایه گذاری صورت نگرفت بیشتر تمرکز روی تجارت و ترانزیت بود بدین لحاظ ما نتوانسیتم افغانستان را از یک کشور وارداتی به تولیدی مبدل کنیم."
با آنکه پس از حضور شانزده ساله امریکا هنوز هم جنگ جریان دارد، این کشور استراتژی جدید اش در قبال افغانستان و جنوب آسیا را اعلام کردهاست.
درین استراتژی آمدهاست که لانههای تروریستان هدف قرار داده خواهد شد.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی روز شنبه در مراسم تجلیل از هفته شهید متعقد است که با تطبیق این استراتژی وضعیت امنیتی بهتر خواهد شد.
وی افزود:
"شخصا به این باور هستم که نقاط اساسی و مهم این استراتژی فشار وارد کردن بالای حامیان تروریستان است که نتیجه خوبی در پی خواهد داشت."
با آنکه شانزده سال حضور امریکا دستاوردهای خوبی را به همراه بوده حالا شهروندان کشور چه انتظارات دارند:
"ولی هستم امریکا به مرام که آمده بود که باید تروریزم را از بین ببرد، پس باید در این زمینه جدی باشند و لانه هایشان را از بین ببرند."
"احمد قاهر هستم در افغانستان رشد اقتصادی خوبی صورت نگرفتهاست، فقر هنوز هم وجود دارد و خواست ما اینست تا امریکا بالای پروژههای زیربنایی افغانستان توجه بیشتر بخرچ دهد."
با آنکه گفته میشود شبکه القاعده، دیگر مانند گذشته نیرومند نیست اما ظهور گروههای جدید مثل داعش در سطح افغانستان و جهان نگرانیهای تازه را به میان آوردهاست.
در کنار آن نگرانیهای تازه از حمایت ایران و روسیه از طالبان در افغانستان نیز بوجود آمدهاست که این مسئله به باور کارشناسان چالش جدید در مبارزه با تروریزم را خلق کردهاست.
نورالله شایان