با فرارسیدن نود هشتمین سالروز استراد استقلال افغانستان برخی جادههای کابل و شماری ازولایات با بیرق ملی مزین شده و مردم برای تجلیل از این روز آمادهگی میگیرند.
باشندهگان کابل که پیش از این شاهد حوادث خونین موتر بم و حملات انتحاری بودهاند اما حالا برای تجلیل از روز آزادی بیرق میگیرند و میخواهند با مزین کردن موترهایشان از این روز تجلیل نمایند.
نبی الله یکی از این باشندهگان:
"ماهمین جا آمدیم که بیرقها را بگیریم تا روزشنبه که بیست و هشت اسد است در موتر نصب کنیم تا هر کسیکه میبیند به یاد شان بیاید که ما روز استقلال را داریم."
نود و هشت سال پیش از امروز، در زمان حکومت غازی امان الله خان، افغانستان استقلالاش را به صورت رسمی از حکومت وقت بریتانیا حاصل کرد و پس از آن به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخته شد.
برخی از محققین و تحلیل گران افغان میگویند این روز به بهای خون افغانها بدست آمده درین راه قربانیهای زیادی را متحمل شدهاند.
حمید مبارزه رئیس اتحادیه ژورنالیستان افغانستان در مورد چگونگی حصول استقلال کشور از حکومت بریتانیای وقت چنین میگوید:
"افغانستان این استقلال خود را در پایان یک جنگ بدست میآورد و دیگر اینکه این پیروزی را در موقع بدست میآورد که در امپراتوری انگلیس آفتاب غروب نمیکرد و این یک امپراتوری بزرگ بود بناً افغانستان به حیث کشور کوچک منطقه قادر به گرفتن استقلال خود میگردد."
آقای مبارزه تاکید میکند که یاد بود از این روز برای نسلهای آینده بسیار مهم بوده و آنان را در مورد مبارزه و جان فشانیهای پدران شان به خاطر بدست آوردن استقلال، تمامیت ارضی و مصالح اولیای کشورشان آگاه میسازد.
به اساس گزارشها افغانستان از سال ۱۸۳۹ میلادی تا هنگام جنگ استقلال تا سال ۱۹۱۹ میلادی زیر سلطه بریتانیایی کبیر وقت بود.
پس از آنکه امیر حبیبالله خان در سال ۱۹۱۹ میلادی کشته شد پسر وی امیر امان الله خان قدرت را بدست گرفت و خودش را به حیث شاه افغانستان اعلام کرد.
شاه امان الله خان غازی در بیست و هشتم اسد سال ۱۲۹۸ هجری شمسی به همکاری و حمایت مردم بعد از جنگ با نیروهای بریتانیای سابق، استقلال افغانستان را بدست آورد.
حبیب الله رفیع محقق و عضو اکادمی علوم افغانستان میگوید در زمان شاههای سابق از بیست و هشت اسد روز استرداد استقلال افغانستان به گونه شاندار تجلیل شده و یک هفته اخیر ماه اسد برای این خوشی تخصیص داده میشد.
آقای رفیع بیست و هشت اسد را یک روز تاریخی و مهم دانسته و تاکید میکند که قربانیهای که برای بدست آمدن این روز داده شدهاست نباید فراموش گردد.
او گفت:
"این روز در حکومت خلقیها هم کمرنگ شد در حکومتهای مجاهدین و حامد کرزی هم کمرنگ شده و حالا هم برای این روز رنگ خاص داده نشدهاست این آزادی به قربانیهای بزرگ بدست آمده و به همان افتخار باید از آن یاد بود کنیم به آن افتخار کنیم و از آن استفاده درست نمایم."
این اظهارات در حالی مطرح میگردد که حکومتهای قبلی افغانستان، از بیست و هشتم اسد یا سالروز استقلال کشور با برگزاری مراسم خاص تجلیل میکردند.
اما پس از حمله مسلحانه مخالفین مسلح بالای مراسم تجلیل از هشت ثور روز پیروزی مجاهدین در غازی استدیوم کابل در سال ۲۰۰۸ میلادی، تجلیل از جشنهای پیروزی محدود گردید.
اما امسال از قبل آمادهگیهای بیشتر برای بزرگ داشت از بیست و هشت اسد روز استراد استقلال افغانستان بر علاوه کابل در شماری از ولایات بهشمول ننگرهار و هرات گرفته شده و جادهها با بیروقهای ملی مزین گردیدهاست.
عبدالحکیم شیرزاد یکی از باشندهگان ننگرهار و مسئول کمیته برگزاری جشن استقلال به رادیو آزادی گفت:
"تدابیر بسیار خوب گرفته شدهاست اگر شما بروید شهر را ببینید و احساسات مردم را در ننگرهار ببینید باید این روز را چقدر که در توان شان است آنرا تجلیل کنند کشورها و دنیا ببیند که افغانها چقدر آزادی خواه و چقدر با احساس به خاک خود استند."
استقبال از بیست و هشت اسد روز آزادی افغانستان در صفحات اجتماعی نیز بازتاب گسترده یافته و شماری از افغانها با پخش تصاویر شان همراه با تصویر شاه امان الله خان، بیرق ملی و مکانهای تاریخی از فراه رسیدن این روز خوشحال اند.
درین حال حکومت افغانستان میگوید کمیته به هدف تجلیل از این روز تعین شده و روز بیست و هشت اسد بر علاوه کابل در ولایات افغانستان نیز تجلیل میگردد.
امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه درمورد گفت:
"قرار است که یک مراسم بزرگ دولتی به شرکت مقامات بلند دولتی برگزار گردد و همچنان در ولایات مختلف مردم علاقمند استند که از این روز تجلیل کنند."
این در حالیست که هیئت اداری مشرانو جرگه میگوید افغانستان در حال حاضر یکبار دیگر درگیر جنگ و مداخله کشورهای همسایه میباشد.
محمد علم ایزدیار معاون اول این جرگه میگوید که حکومت و مردم افغانستان برای حفظ و تجلیل از روزهای ملی و آزادی شان دست به دست هم داده و تلاش کنند تا از شرتروریزم نجات یافته برای آبادی کشورشان فکر کنند.
گزارش: جاوید حسن زاده