ترکیه و ایران با برگزاری همه پرسی توسط کردهای عراق برای استقلالیت آنها در این کشور، مخالفت شان را اعلان کردند.
قرار است این همه پرسی در ماه آینده برگزار شود.
این مخالفت روز گذشته در جریان سفر بی سابقه لوی درستیز قوای مسلح ایران به ترکیه ابراز شد.
کردها، اقلیت قابل ملاحظه را در ایران، عراق، سوریه و ترکیه تشکیل میدهند که یک تعداد آنها برای ایجاد دولت مستقل مبارزه میکنند و مبارزات آنها بعضا با خشونت همراه میباشد.
اکنون مقامها در ایران و ترکیه فکر میکنند که همه پرسی در شمال عراق نه تنها وضعیت این کشور، بلکه اوضاع را در تمام منطقه وخیم ساخته میتواند.
وزیر امور خارجه ترکیه میگوید، همه پرسی پلان شده در مناطق کردنشین شمال عراق امکان دارد، منطقه را حتی به یک جنگ داخلی بکشاند.
مولود چاوش اغلو روز چهارشنبه به شبکه تلویزونی (تی ای تی) نیوز گفت:
"در حالیکه کشورهای ما به چالشهای گوناگون روبرو اند، همه پرسی برای استقلالیت، وضعیت را بیش از این متشنج میسازد. خدای ناخواسته امکان دارد حتی باعث جنگ داخلی شود. این یک مسئله جدی است. اما به طور آشکارا به آنها گفتیم که ما مخالف این همه پرسی هستیم و آنها باید این همه پرسی را برگزار نکنند. ما، بازهم روی تاکید این نقطه ادامه میدهیم."
مخالفت در مورد این همه پرسی دیروز در جریان سفر جنرال محمد حسین باقری لوی درستیز ایراننیز بیان گردید.
لوی درستیز ایران محمد حسین باقری روز سه شنبه با رسیدن به انقره به تلویزیون دولتی این کشور گفت، برای مدت طولانی چنین یک سفری صورت نگرفته بود، ولی با در نظرداشت انکشافات منطقوی، مسایل امنیتی، امنیت سرحدات و مبارزه با تروریزم، چنین یک سفر لازمی بود.
رسانههای ترکی خبر دادند که بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ این اولین بار است که یک لوی درستیز ایران از انقره دیدن میکند.
جنرال باقری روز چهارشنبه بعد از ملاقات با رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان گفت، دو طرف موافق میباشند که همه پرسی برای استقلالیت توسط کردهای عراق میتواند نا امنی را در تمام منطقه دامن بزند.
لوی درستیز نیروهای مسلح ایران گفت، هرچند این همه پرسی در عراق برگزار میشود، اما ایران و ترکیه را نیز در بر میگیرد.
هر چند، رهبران ترکیه و ایران تاکید میکنند که برگزاری این همه پرسی ممکن نبوده و باید برگزار نشود ولی رهبران کرد میگویند، این همه پرسی که در نظر است در ۲۵م ماه سپتمبر برگزار شود، نباید لغو گردد.
کردهای عراق که اکنون شمار شان به ۵ میلیون نفر میرسد، میگویند، امکان دارد که آنها این همه پرسی را تائید کنند، اما رهبران آنها تاکید میکنند که همه پرسی لازم الاجرا نیست و ماهیت مشورتی دارد.
کردهای عراق که خودمختار اند، در کنار حکومت مرکزی این کشور زندگی صلح آمیزی داشتند ولی در این اواخر روی مسئله نفت و برخی مسایل دیگر با حکومت مرکزی عراق جنجالهای بین شان به میان آمدهاست.
اما برعکس عراق، در ایران و ترکیه بین نیروهای دولتی و شبه نظامیان کرد، بعضاً درگیریهای مرگبار صورت گرفتهاست.
ضمناً، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در مورد افزایش قوت سیاسی کردان درین کشور ابراز نگرانی کردهاست.
کردان در در نتیجه انتخابات اخیر ترکیه کرسیهای قابل ملاحظه را در پارلمان این کشور، بدست آوردهاند.