اداره دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا گفتهاست ایران تعهدات خود را در رابطه با موافقتنامه اتمی بهجا آورده، ولی تلاشهای را خلاف روحیۀ این موافقتنامه انجام میدهد.
واشنگتن با وصفیکه رعایت شدن این موافقتنامه را توسط ایران قبول دارد، ولی در مورد جاری نمودن تحریمهای نو علیه ایران صحبت میکند.
این درست است که امریکا میگوید ایران موافقتنامه اتمی سال ۲۰۱۵ را رعایت کرده، اما موضوعات دیگری هستند که در رابطه با آنها امریکا میخواهد ایران را تحت فشار قرار بدهد از جمله راکتهای بالستیک یا قاره پیمای ایران، کشتیهای کوچک سریعالسیر و دیگر تجهیزات نظامی پیشرفته که ایران میخواهد به آنها دسترسی پیدا کند.
ترمپ در جریان مبارزات انتخاباتی خود گفته بود که موافقتنامه اتمی را با ایران لغو میکند، ولی حالا میگوید که ایران این موافقتنامه را رعایت میکند.
این اولین بار نیست که رئیس جمهور امریکا بعد از گرفتن کرسی ریاست جمهوری در مورد رعایت شدن این موافقتنامه توسط ایران سخن میگوید.
او در ماه جنوری هم گفته بود که موافقتنامه اتمی شش قدرت بزرگ جهانی با ایران مؤثر واقع شدهاست.
اما این موضوع را نباید فراموش کرد که اداره ترمپ به ایران هشدار دادهاست که کارهای مغایر با روحیۀ این موافقتنامه را انجام میدهد و از این اقدامات دست بکشد، مثلاً آزمایش راکتهای قاره پیما، واشنگتن میگوید اگر ایران به این تلاشهای خود ادامه بدهد، امریکا تحریمهای نو را علیه آن جاری خواهد ساخت.
علاوه بر آن امریکا در مورد تخطیهای ایران از ارزشهای حقوق بشر، حمایت ایران از تروریزم ضد اسرائیل، زندانی کردن اتباع امریکا و مداخله ایران در خلیج ابراز نگرانی میکند.
- وقتی اداره ترمپ روز دوشنبه اعلان کرد که ایران موافقتنامه اتمی را رعایت میکند، تحت چنین شرایط واکنش ایران چه بود؟
وزیر خارجه ایران محمد جواد ظریف در نیویارک گفت پیامهای که از سوی واشنگتن میرسند ضد و نقیضاند و آنها نمیدانند که از آن چگونه برداشت کنند.
همزمان با این جواد ظریف گفت وزیر خارجه سابق امریکا جان کری با وی در تماس بود و در مورد موافقتنامه اتمی صحبت میکرد، اما اکنون رکس تیلرسون وزیر خارجه اداره ترمپ با او صحبت نمیکند.
خبرگزاری اسوشیتد پرس از قول جواد ظریف گفتهاست که ایران برای مذاکرات با امریکا حاضر میباشد تا روابط دو کشور بهتر شوند.
- در موافقتنامه اتمی سال ۲۰۱۵، کشورهای دیگر در پهلوی امریکا امضا گذاشتند یعنی چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و جرمنی. آنها در این مورد چه میگویند؟
در یک و نیم سال گذشته این کشورها در مورد عملی شدن این موافقتنامه رضایت نشان میدهند و انتظار میرود که روز جمعه نمایندهگان این کشورها در ویانا با نماینده ایران در مورد این موافقتنامه صحبت کنند.
شش قدرت بزرگ جهان بهشمول امریکا در سال ۲۰۱۵ موافقتنامه را با ایران امضا کردند که بر اساس آن ایران باید برنامههای اتمی خود را محدود میساخت و در پاسخ به آن قدرتهای بزرگ تحریمهای اقتصادی را علیه اینکشور کاهش میدادند.