عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی و مصر روابط دیپلوماتیکشان را با قطر، قطع کردند و این کشورها گفتهاند، نهتنها روابط دیپلوماتیکشان را با قطر قطع میکنند، بلکه همه راههای ترانسپورت بحری، زمینی و هواییشان را با این کشور قطع خواهند کرد.
به این ترتیب کشور غنی از نفت قطر را تجرید خواهند کرد که بزرگترین پایگاه امریکا در منطقه در آن مستقر است و از بازیهای سال ۲۰۲۲ میلادی جام فوتبال فیفا، میزبانی خواهد کرد.
کشورهای خلیج، کشور قطر را خیلی نزدیک به جنبش اخوانالمسلمین میدانند و به حمایت از سایر گروههای تروریستی متهم نموده، خیلی نزدیک به ایران میدانند.
دلیل این حرکت عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی و مصر، تخطیهای فاحش قطر از قوانین بینالمللی و حمایت از تروریزم خوانده شدهاست.
آژانس خبری رسمی عربستان سعودی میگوید، تصمیم قطع روابط با قطر با استفاده از حق خود ارادیت این کشور که توسط قوانین بینالمللی تضمین شده، برای حراست از امنیت ملی عربستان اتخاد شدهاست.
بحرین، کشور قطر را به حمایت از تروریزم و مداخله در امور داخلی این کشور متهم میکند و به اتباع قطر ۱۴ روز وقت دادهاست تا بحرین را ترک کنند.
بحرین میگوید که تصمیم قطع روابط با قطر را بهخاطر اینکه قطر به بیثبات سازی امنیت کشور شاهی بحرین و مداخله در امور داخلی این کشور ادامه میدهد، گرفتهاست.
در یک اعلامیه بحرین گفته شده، قطر به پخش بحران در بحرین در تخطی با اصول قوانین بینالمللی ادامه میدهد.
آژانس خبری دولتی مصر گزارش دادهاست که این کشور روابطاش را با قطر به دلیل حمایت این کشور از تروریزم قطع میکند.
وزارت خارجه مصر گفتهاست، همه تلاشها بهخاطر متوقف ساختن حمایت قطر از تروریزم ناکام شدهاست.
شرکت هوایی "اتحاد" متعلق به امارات متحده عربی اعلان کرد که همه پرواز هایش را از این کشور به شهر دوحه، از تاریخ ششم جون به بعد به حالت تعلیق قرار میدهد.
ابوظبی به دیپلوماتهای قطر ۴۸ ساعت وقت دادهاست تا امارات را ترک کنند.
وزارت خارجه قطر در یک اعلامیۀ حرکت این کشورها را تأسف برانگیز خوانده گفتهاست، این اقدامات قابل توجیه نبوده، روی اتهامات و ادعاهای غیر واقعی استوار است.
وزیر خارجه امریکا امروز پنجم جون از همه کشورهای خلیج خواست، متحد باقی مانده، روی حل اختلاف نظرها کار کنند.
رکس تیلرسن بعد از اجلاس وزرای خارجه و دفاع امریکا استرالیا در شهر سیدنی، گفت:
"یقیناً ما همه جوانب را تشویق میکنیم که با هم نشسته، از طریق گفتوگو اختلافاتشان را حل کنند و اگر ما بتوانیم در زمینه حل اختلافات کمک کنیم. به عقیده ما مهم است که شورای همکاری خلیح متحد باقی بماند."
قطر از مهمترین پایگاه نظامی امریکا در منطقه میزبانی میکند و حدود ۱۰ هزار نظامی امریکایی در قطر مستقر اند.
روابط بین قطر، امارات متحده عربی و عربستان سعودی که متحد نزدیک امریکا محسوب میشود، از گذشتهها به اینسو با تنشهای جدی مواجه است.
در سال ۲۰۱۴ میلادی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین سفرایشان را از قطر در اعتراض به حمایت این کشور از اخوانالمسلمین بیرون کردند.