شورای عالی صلح افغانستان دعوت چین از هیئت طالبان را تلاش دوستانه آن کشور عنوان کرده و این سفر را در خصوص زمینه سازی گفتگوهای صلح حکومت افغانستان با طالبان تأثیر گذار میخواند.
محمد اسماعیل قاسمیار مشاور روابط بینالمللی این شورا روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که شورای عالی صلح از سفر هیئت طالبان به چین استقبال میکند.
اما وی افزود که کشورهای که با طالبان مسلح ملاقات میکنند باید متوجه باشند که امتیازهای فراتر از یک گروه مخالف مسلح به آنان، قایل نشوند.
وی گفت:
"ما استقبال میکنیم از هر دوست که زمینه برای گفتگوهای بینالافغانی صلح به مالکیت خود افغانها را فراهم میکند اما نباید پا فراتر گذاشته شود از حد اینکه این گروهها با حکومت افغانستان مخالفت مسلحانه دارد."
آقای قاسمیار گفت که اکنون شعور منطقوی در برابر تروریزم افزایش یافته و افزود، امکان دارد که پاکستان به دلیل تحت فشار بودنش از چین خواسته باشد تا با استفاده از روابطی که با طالبان دارد با آنان در مورد صلح با حکومت افغانستان صحبت کند.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که به اساس گزارش اکسپرس تریبون، رئیس دفتر طالبان در قطر در صدر یک هیئت پنج نفری به هدف مذاکرات با مقامات چین عازم اینکشور شدهاست.
منابع طالبان نیز با تائید این سفر گفتهاند، هیئت این گروه که شامل مولوی صلاح الدین دلاور، جان محمد مدنی، سلام حنفی و صالح از اعضای ارشد طالبان تحت ریاست شیر محمد عباس ستانکزی میباشد، به چین سفر کردهاند تا با مقامات چین در رابطه به مذاکرات صلح با حکومت افغانستان صحبت نمایند.
این سفر پس از آن صورت میگیرد که ماه گذشته نماینده خاص چین برای افغانستان و پاکستان در دیدار با رئیس جمهور محمد اشرف غنی گفته است که طالبان را برای گفتوگو تشویق کردهاند و با پاکستان روی از سرگیری مذاکرات چهار جانبه نیز تأکید صورت گرفتهاست.
این بار نخست نیست که چین با نمایندههای سیاسی طالبان ملاقات کرده است بلکه به نقل از شورای عالی صلح افغانستان، آنکشور در گذشته نیز چندین بار با اعضای این گروه دیداریهای داشته اند که نتیجه مثمری در پی نداشته است.
اما برخی از کارشناسان سیاسی افغان میگویند که این بار نیز دیدار مقامات چین با طالبان به نفع مذاکرات صلح افغانستان نمیباشد.
اسحق اتمر یکی از این کارشناسان گفت که طالبان در پی تحکیم روابط شان با کشورهای منطقه اند نه در تلاش مذاکرات صلح با حکومت افغانستان.
وی افزود:
"به نظر من رفت و آمد طالبان بیشتر به نفع خودشان و به نفع روابطی است که بین چین و طالبان و حتی روسیه و طالبان و یا کشورهای دیگری که در منطقه استند به هیچ وجه این را تلاش بر صلح و مذاکره به طرف افغانی نمیدانم چون حملات و تهدیدها در پاکستان افزایش یافته و آن کشور هم بیشتر در پی این است که افغانستان را تحت فشار قرار دهد."
آقای اتمر افزود که اکنون کشورها نیز به هدف منافع ملیشان تلاش دارند تا روابط شان را با طالبان گسترش دهند.
این در حالیست که گزارشها در این اواخر بیانگر تحکیم روابط روسیه و ایران با طالبان نیز بودهاست.
آرزو غیاثی