افغانستان
پسرلی: تجار افغان در بندر چابهار با مشکلات فراوان مواجه اند

اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگوید، تجار افغان هم اکنون نیز در بندر چابهار با مشکلات فراوان مواجه اند.
صیام الدین پسرلی مسئول نشرات این اتاق امروز در صحبت با رادیو آزادی گفت، در این بندر طوریکه لازم است سهولت ها مساعد نیست و حکومت تعهدات خود را عملی نکردهاست.
به اساس معلومات آقای پسرلی تجار در این بندر از نبود مکان توقف، مواد خوراکه و مکان تعلیمی شکایت دارند و میگویند که حکومت افغانستان باید برای حل این معضل اقدام جدی کند.
در این حال مسافر قوقندی سخنگوی وزارت تجارت و صنایع افغانستان در صحبت با رادیو آزادی با تائید این مشکلات میگوید، تلاش ها در این عرصه جریان دارد و بزودی مشکلات حل
خواهد شد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
هیئت طالبان از امضای پنج تفاهمنامه با روسیه در حاشیۀ مجمع جهانی اقتصاد کازان خبر داد

ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان و الکسی اویرچوک، معاون صدر اعظم روسیه، روز جمعه رسماً اولین مجمع تجاری افغانستان و روسیه را در حاشیۀ مجمع جهانی اقتصاد کازان افتتاح کردند.
دفتر ملا برادر در بیانیهای اعلام کرد که معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان در این دیدار گفته است که آنها آمادهاند تا تونل دوم سالنگ را برای ارتقای تجارت و ترانزیت با روسیه و آسیای مرکزی بسازند.
او از روسیه خواست که بر اساس تخصص فنی خود، در این زمینه با افغانستان همکاری کند.
در این نشست الکسی اویرچوک، معاون صدر اعظم روسیه، گفت که کشورش از افغانستان باثبات و توسعهیافته حمایت میکند و توسعۀ افغانستان به نفع کل منطقه است.
دفتر معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان همچنان گفته که ملا عبدالغنی برادردر حاشیۀ مجمع بین المللی کازان، پنج تفاهمنامه را در بخشهای مختلف با الکسی اویرچوک، معاون صدر اعظم روسیه امضا کرد.
بر اساس اعلام دفتر ملا برادر، این تفاهمنامهها در زمینۀ همکاری بین وزارت ترانسپورت و هوانوردی ملکی طالبان و وزارت ترانسپورت روسیه در زمینههای حمل و نقل و ترانزیت، توسعۀ روابط تجاری بین اتاقهای تجارت دو کشور، کار مشترک بین برخی از شرکتهای بزرگ خصوصی دو کشور در زمینۀ اکتشاف، استخراج و پالایش نفت و گاز و گسترش تجارت در منطقه و ایجاد یک مجتمع صنعتی و لوجستیکی امضا شده است.
روابط بین طالبان و روسیه رو به بهبود بوده است، به ویژه پس از آنکه روسیه طالبان را از فهرست گروههای ممنوعۀ خود حذف کرد.
لاریهای حامل کالاهای تاجران افغان پس از نزدیک به یک ماه تاخیر وارد هند شدند

رسانههای هندی روز جمعه، ۲۶ ثور گزارش دادند که برای اولین بار پس از درگیری اخیر بین هند و پاکستان، لاریهای حامل کالاهای تجاری بازرگانان افغان از پاکستان عبور کرده و وارد هند شدند.
از ۲۴ اپریل به این سو، لاریهای حامل کالاهای تجاری تاجران افغان به مقصد هند، اجازۀ عبور از خاک پاکستان را نداشتند.
روز جمعه هشت لاری حامل ۱۵۰ تن میوۀ خشک تاجران افغان که بین لاهور و بندر واگه متوقف مانده بودند، وارد بندر عطاری هند شدند.
بی. کی. بجاج، رئیس اتاق بازرگانی خارجی هند، از این اقدام استقبال کرد و ابراز امیدواری کرد که لاریهای بیشتری از افغانستان از طریق پاکستان به هند برسند.
پاکستان پس از حملات تلافیجویانۀ هند، هرگونه سفر به خاک هند را ممنوع کرد.
در ۲۲ اپریل، ۲۶ نفر در حملهای به گردشگران در پهالگام کشمیر هند، کشته شدند. هند، پاکستان را به دست داشتن در این حمله متهم کرد و حملات تلافیجویانهای را آغاز کرد.
اما پاکستان اتهام هند را رد کرد.
حکومت طالبان از امضای چندین قرارداد برای تسریع پروژۀ "کاسا یک هزار" خبر داد

شرکت برشنا که در کنترل طالبان میگوید که عبدالباری عمر، رئیس اجرایی این شرکت که به تاجیکستان سفر کرده بود، چندین توافقنامۀ مهم را برای تسریع اجرای پروژۀ انتقال برق کاسا یک هزار امضا کرده است.
به گفتۀ این شرکت، این توافقنامهها بین نمایندگان وزارتهای برق قزاقستان، تاجیکستان، و پاکستان و شرکت برشنا در پایان نشست " کاسا یک هزار" در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان امضا شده اند.
شرکت برشنا روز جمعه، ۲۶ ثور در صفحه ایکس خود نوشته است که این توافقات، کارهای ساخت و ساز را تسریع و هماهنگی لازم را برای اجرای پروژۀ "کاسا یک هزار" تقویت خواهد کرد.
دافغانستان بانک ، بیش از ۸۴۰ ملیون افغانی بانکنوت های مندرس را حریق کرد

دافغانستان بانک روز پنجشنبه خبر داد که به هدف تسهیل در معاملات نقدی و بیرون نمودن بانکنوتهای مندرس از چرخه اقتصادی، ۸۴۳ ملیون و ۴۳۰ هزار افغانی افغانی بانکنوتهای فرسوده را در زون شمال کشور حریق کرد.
خبر می افزاید که این بانکنوتها شامل انواع ۱۰، ۲۰، ۵۰، ۱۰۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ افغانی بود.
این پول پس از شمارش دقیق و زیر نظارت هیئت موظف بانک، حریق شده است.
.بانک مرکزی افغانستان قبل ازاین نیز بار ها از سوختاندن بانکنوت های مندرس خبر داده است
امیرخان متقی و جی شنکر تلفنی گفتوگو کردند

جی شنکر وزیر خارجۀ هند و امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان درباره تقویت همکاریها میان دو طرف تلفنی گفتوگو کردند. آقای شنکر در حسابش در شبکۀ ایکس پنجشنبه ۲۵ ثور نوشت که مکالمۀ «خوب» شام امروز با امیرخان متقی داشت.
او افزوده است که از موضع "قاطع" متقی در رد "تلاشهای اخیر برای ایجاد بیاعتمادی میان هند و افغانستان از طریق گزارشهای نادرست و بی اساس " استقبال کرده است.
وزیر خارجۀ هند همچنان نوشته است که در این مکالمۀ تلفنی بر دوستی سنتی با مردم افغانستان و حمایت مداوم از نیازهای توسعهای آنان تأکید کرده است.
از سوی دیگر وزارت خارجۀ طالبان اعلام کرده که دو طرف در بارۀ تقویت روابط دوجانبه ، تجارت و افزایش سطح روابط دیپلوماتیک گفتوگو کردند.
پیش از این در ماه جاری خورشیدی ، آنند پرکاش نمایندۀ ویژۀ و مدیرکل بخش افغانستان، پاکستان و ایران در وزارت خارجۀ هند در سفر به کابل با امیرخان متقی دیدار و گفتوگو کرده بود.
گفتوگوی تلفنی وزیر خارجۀ هند با سرپرست وزارت خارجۀ طالبان چند روز پس از حملات هند به برخی اهداف در پاکستان صورت می گیرد.
دونالد ترمپ بار دیگر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را فاجعهبار خواند

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده در سخنرانی خود خطاب به نیروهای امریکایی در پایگاه هوایی العدید در قطر، بار دیگر گفت که اگر رئیس جمهور بود، پایگاه هوایی بگرام را که به گفتۀ او، نزدیک به چین است، رها نمیکرد.
او بار دیگر ادعا کرد که این پایگاه هوایی در حال حاضر تحت اشغال چین است.
دونالد ترمپ که در دور نخست ریاست جمهوری خود توافق صلح دوحه بین امریکا و طالبان را امضا کرد، پیش از این نیز از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی از افغانستان در دوران ریاست جمهوری بایدن انتقاد کرده و آن را برای امریکا شرمآور خوانده بود.
نیروهای امریکایی در پایان ماه آگست ۲۰۲۱، زمانی که جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده بود، از افغانستان خارج شدند و با این خروج، طالبان کنترل تمام افغانستان را به دست گرفتند.
دولت بایدن بر اساس توافقی که در دوحه بین ایالات متحده و طالبان در دوران ریاست جمهوری قبلی دونالد ترمپ حاصل شده بود، نیروهای امریکایی را از افغانستان خارج کرد.
فدراسیون بینالمللی شطرنج از منع این ورزش در افغانستان ابراز تأسف کرد

فدراسیون بینالمللی شطرنج روز چهارشنبه، ۱۴ می با نشر اعلامیهای گفته که این فدراسیون با مقامات گفتوگوی سازندهای خواهد داشت و با سازمانهای ورزشی بینالمللی و سایر ذینفعان مربوطه همکاری خواهد کرد تا راههایی را برای بازگرداندن شطرنج به افغانستان در اسرع وقت بررسی کند.
ادارۀ ورزش طالبان در آغاز این هفته ورزش شطرنج را در افغانستان ممنوع اعلام کرد.
به گفتۀ فدراسیون بینالمللی شطرنج، این ورزش حضور طولانی و تثبیتشدهای در افغانستان دارد.
این فدراسیون افزوده که ورزش شطرنج در سالهای اخیر در کشور رونق گرفته است و جوانان بیشتری به شطرنج روی آوردهاند و تعلیق آن میتواند به توسعۀ آن آسیب برساند و فرصتهای بازیکنان آیندۀ افغان را برای نمایش استعداد خود و نمایندگی کشورشان در صحنۀ جهانی از بین ببرد.
فدراسیون بینالمللی شطرنج میگوید که شطرنج یکی از زیباترین ورزشهای جهان است که سختکوشی، صبر و انصاف را ترویج میکند و فراتر از تخته، شطرنج ابزاری قدرتمند برای ایجاد جامعه و گرد هم آوردن مردم است.
حکومت طالبان میگوید که در دو روز گذشته ۱۳ متهم در ولایتهای مختلف دره زده شدند

ستره محکمۀ طالبان روز پنجشنبه با نشر خبرنامههای جداگانه گفته که به روز چهارشنبه، ۲۴ ثور، ۵ متهم در ولایت پروان به اتهام زنا هر کدام ۳۹ دره و ۲ متهم در ولایت غزنی به اتهام لواطت هر کدام ۳۰ دره زده شدند.
بر اساس خبرنامه، همچنان به روز سهشنبه، ۲۳ ثور ۶ متهم دیگر در ولایت کاپیسا به اتهام "فرار از منزل، داشتن روابط نامشروع، لواطت و تجاوز جنسی" هر کدام ۲۲ تا ۳۹ دره زده شدند.
ستره محکمۀ طالبان افزوده است که این متهمان در حضور مسئولان محلیشان و مردم محل جزای تعزیری داده شدند و همچنان هر متهم به ۳ ماه تا ۳ سال حبس تنفیذی محکوم شده اند.
حکومت طالبان در نزدیک به ۴ سال گذشته صدها نفر را در محضر عام مجازات کرده، اما منتقدان میگویند که روند رسیدگی به پروندهها در محکمههای طالبان شفاف نیست و متهمان به وکیل مدافع دسترسی ندارند.
همچنان سازمانهای حقوق بشری بینالمللی از جمله ملل متحد بارها اجرای مجازات در محضر عام از سوی طالبان را نکوهش کرده و بر توقف آن تأکید کرده اند.
سازمان جهانی صحت میگوید که بیماری سرخکان در افغانستان در حال افزایش است

بخش افغانستان سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) روز پنجشنبه، ۱۵ ثور در صفحۀ ایکس خود نوشته است که موارد سرخکان در افغانستان در حال افزایش است و هر کودک باید حد اقل دو دوز واکسین این بیماری را دریافت کند.
به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، اقدام پیش از وقت میتواند جلو شیوع سرخکان را بگیرد.
دبلیو اچ او در گزارشی در ماه گذشته گفته بود که واقعات سرخکان در افغانستان بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، تا ماه اپریل ، ۱۹۳ تن بر اثر ابتلا به این بیماری در فغانستان جان باخته اند.
صادق خان: «شفاخانه دوستی افغانستان-پاکستان» در گذرگاه خرلاچی گشایش یافت

محمد صادق نمایندۀ ویژۀ پاکستان برای افغانستان از افتتاح یک شفاخانه در ترمینل گذرگاه خرلاچی خبر داده است.
او در شبکۀ ایکس (توییترسابق) امروز چهارشنبه ۲۴ ثور نوشته است که این مرکز صحی به نام «شفاخانه دوستی افغانستان-پاکستان» به هدف تقویت حسننیت و همکاری متقابل توسط اردوی پاکستان و ادارۀ طالبان ایجاد شده است.
این مقام پاکستانی افزوده است که در این شفاخانه ی مجهز با وسایل مدرن صحی عمدتاً به ساکنان مناطق مرزی خدمات عرضه می شود.
گذرگاه خرلاچی در ولایت پکتیا یکی از مسیرهای مهم انتقال کالا میان پاکستان و افغانستان است.
این گذرگاه پس از حدود هفت ماه هفته گذشته بازگشایی شد.