در حالیکه متحدین رژیم سوریه هشدار دادهاند در برابر هر تجاوز بر سوریه مقابله خواهند کرد، ایالات متحده و بریتانیا فشارها بالای روسیه را افزایش دادهاند تا اعمالش در سوریه را تحت کنترول درآورد.
رکس تیلرسن وزیر خارجه امریکا در مصاحبه با «ای. بی. سی نیوز» که دیروز منتشر شد گفتهاست، در ملاقاتهایش با مقامات روسی در مسکو از حکومت روسیه خواهد خواست، مواد توافق سال ۲۰۱۳ را عملی کند که هدف آن منع استفادۀ ذخایر اسلحۀ کیمیاوی سوریه است.
رکس تیلرسن وزیر خارجه امریکا میگوید:
"روسیه در سال ۲۰۱۳ توافق کرد که تضمین کنندۀ محو اسلحه کیمیاوی سوریه باشد ولی اینکه چرا مسکو به این هدف نرسیدهاست، برایم روشن نیست."
قرار است تیلرسن فردا سه شنبه با همتای روسیاش سرگی لاوروف در مسکو ملاقات کند.
اظهارات دیروز تیلرسن در حالی ایراد شده که خشم بینالمللی به سبب ادعای استفاده اسلحۀ کیمیاوی در حملات هوایی چهارم اپریل که بهگفته فعالان باعث کشته شدن ۸۶ تن در شهر خان شیخون ادلب شد، در حالی افزایش است.
مسکو و دمشق ادعا دارند که گاز کیمیاوی زمانی منتشر شد که دیپوی اسلحۀ مخالفین رژیم سوریه، هدف حملات هوایی نیروهای حکومتی قرار گرفت، ولی ایالات متحده و دیگران این ادعای مسکو و دمشق را رد میکنند.
ایالات متحده در پاسخ به این حمله هوایی، به تاریخ هفتم اپریل راکتهای کروز را بر یک قرارگاه هوایی سوریه پرتاب کرد که این حمله از سوی روسیه و ایران محکوم شد، دو کشوری که در جنگ شش ساله سوریه از رژیم اسد، حمایت دیپلوماتیک و نظامی کردهاند.
متحدین واشنگتن از این حملۀ راکتی امریکا که اولین مداخله نظامی امریکا در سوریه است، حمایت کردند.
بنیامین نتانیاهو صدراعظم اسرائیل دیروز در جلسۀ کابینه گفت:
"اسراییل از حمله راکتی امریکا بر سوریه کاملاً حمایت میکند. آنها این کار را به دلایل اخلاقی و در شعاع تصاویر دلخراش از ادلب انجام دادهاند و این باید واضح باشد که استفاده از سلاح کیمیاوی مجازات را در بر دارد."
وزیر خارجه امریکا این را نگفت که روسیه در حمله کیمیاوی چهارم اپریل دست داشت یا نه ولی گفت، آنها بیکفایت بودهاند و شاید سوریهییها از آنها پیشی گرفته باشند.
تیلرسن هشدار داد که اگر سوریه به حملات بیشتر کیمیاوی دست زند، این برای روابط روسیه و امریکا خیلی مخرب خواهد بود.
در این حال قوماندۀ مشترک متشکل از قوای روسی، ایرانی و ملیشههای حامی اسد گفتهاند امریکا با حملات راکتیاش بر قرارگاه هوایی سوریه از خط قرمز گذشته است.
در اعلامیۀ این نیروها که در روزنامه «ال وطن» منتشر شد گفته شدهاست که "پرخاشگری علیه سوریه گذشتن از تمام خطوط سرخ است، ما علیه هر نوع تجاوز بر سوریه و علیه هر کسیکه این کار را انجام دهد جداً اقدام خواهیم کرد."
این در حالی است که آیتالله علی خامنهای رهبر مذهبی ایران گفتهاست، ایالات متحده با حملهاش بر سوریه یک اشتباه استراتژیک را مرتکب شدهاست.
خامنهای هشدار داد که جمهوری اسلامی ایران، میدان را در برابر تهدیدات رها نخواهد کرد.
از سوی دیگر رسانههای ایران دیروز گزارش دادند که رئیس جمهور روحانی در یک صحبت تیلیفونی با بشار اسد روی حمایت تهران از وی تأکید کردهاست.
از سوی دیگر بوریس جانسون وزیر خارجۀ بریتانیا سفر پلان شدهاش به مسکو را که قرار بود امروز صورت گیرد، در عکسالعمل به حمله کیمیاوی چهارم اپریل، لغو نموده و گفتهاست بجای سفر به مسکو، برای شرکت در جلسه «جی هفت» به ایتالیا میرود تا حمایت بینالمللی از آتشبس سوریه جلب گردد.