پس از نشر گزارشها در مورد اینکه طالبان از سوی پاکستان تشویق به اشتراک در نشست مسکو میشوند مقامات افغان میگویند که این نشست در سطح دولت هاست و طالبان در آن دعوت نمیشوند.
حکومت افغانستان میگوید که در نشست آینده در مسکو از طالبان مسلح دعوت صورت نمیگیرد.
محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان به رادیو آزادی گفت که روسیه و افغانستان درین نشست در حضور داشت برخی کشورهای دیگر موضوع صلح را مورد بحث قرار میدهد.
او افزود:
" درنشستی که در ماه اپریل به ابتکار روسیه برگزار میشود و در آن دوازده کشور دعوت شده هیچ نوع دعوتی از طالبان صورت نمیگیرد.
بلکه این مجلس مهم بین دولت هاست و دولتها در مورد همین شرایط وموقف مشترک روسیه و افغانستان روی موضوع صلح به بحث میپردازد."
این در حالیست که اسوشیتد پریس به تازگی از قول شماری از طالبان گزارش دادهاست که مقامات پاکستانی در نشستی تلاش کردهاند تا طالبان را برای اشتراک در نشست مسکو تشویق کنند.
به نقل از این منبع اسلام آباد زیر فشار جهانی قرار دارد تا طالبانی را که در آن کشور مراکز دارند به صلح وادار کند.
اسوشیتد پریس همچنان به نقل از دو مقام طالب که نخواستهاند نام شان افشا گردد گفتهاست که اگر در نشست مسکو اشتراک کنند خواستهای خود را مطرح خواهند کرد.
اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان روز پنجشنبه در صحبت با رادیو ازادی همچو گزارشها را نادرست خواند و آن را رد کرد.
مقامات افغان گفتهاند که نشست مسکو در مورد صلح افغانستان و مبارزه با تروریزم در ماه آینده میلادی برگزار میگردد.
درین نشست به شمول افغانستان، روسیه، چین، پاکستان و کشورهای آسیای میانه، دوازده کشور اشتراک میکنند.
مقامات روسی گفتهاند که از امریکا نیز خواسته شده تا درین نشست شرکت کند اما تا هنوز مشخص نشده که آیا مقامات امریکایی در آن اشتراک خواهند کرد یا نه؟
در حدود دو ماه گذشته روسیه میزبان دو نشست دیگر نیز بودهاست که در نشست نخست آن از حکومت افغانستان دعوت نشده بود و واکنشهای تندی کابل را نیز به همراه داشت.
درین حال حاجی سید داوود کارشناس مسایل سیاسی افغان میگوید، پاکستان پیش از آنکه حکومت جدید امریکا پالیسی اش را در مورد افغانستان اعلام کند با همچو اقدامات سعی میکند نشان دهد که خواهان صلح و امنیت در افغانستان است.
او افزود:
" پاکستانیها میخواهد به جامعه جهانی بخصوص به امریکا نشان دهد که در مجموع طرفدار صلح در افغانستان است و میخواهد که طالبان را به مذاکرات صلح حاضر کند، یعنی به نوعی اعتبار بدست میآورد."
این در حالیست که محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان اواخر هفته گذشته پس از اشتراک در نشست سه جانبه افغانستان، پاکستان و بریتانیا در لندن به مسکو رفت.
آقای اتمر پس دیدار با وزیر خارجه روسیه گفت که افغانستان مسکو را متحد منطقوی اش میداند و همکاری اش را در امر مبارزه با تروریزم ارزشمند تلقی میکند.
اما دیده شود که روسیه به حیث یکی از کشورهای قدرتمند چی نقشی را در راستای مبارزه با تروریزم و تامین صلح و ثبات در افغانستان ایفا میکند و آیا خواهد توانست از روابط و نفوذ اش طالبان را با حکومت افغانستان به میز مذاکره بکشاند یا نه؟
نسیم شفق