پس از آنکه حکومت افغانستان تائید میکند که هیئت از جانب افغانستان در نشست صلح، بازسازی و امنیت افغانستان در مسکو شرکت میکند، ولسی جرگه از حکومت میخواهد که با یک برنامه جامع وارد این نشست شود.
شورای امنیت ملی افغانستان گفتهاست که روسیه نشستی را در رابطه به صلح، بازسازی و امنیت افغانستان در نیمه ماه اپریل میزبانی میکند.
نذیر احمدزی معاون دوم ولسی جرگه روز دوشنبه به رادیو آزادی با مهم خواندن این نشست، تأکید میکند که قبل از برگزاری این نشست حکومت باید با نمایندگان ملت مشوره کند.
وی گفت:
"باید که افغانستان حضور خود را در این نشست داشته باشد و در ضمن ما از حکومت میخواهیم هرگاه در هر نشست منطقوی شرکت میکند باید همراه با ملت و مجلسین شورای ملی مشوره کند تا در این نشست با اهمیت شرکت کنند."
انتظار میرود این نشست به میزبانی روسیه و شرکت دوازده کشور به شمول افغانستان، کشورهای عضو گروه شش، امریکا و کشورهای آسیای میانه برگزار شود.
پیش از این روسیه دو مرتبه میزبان نشستهای سه جانبه به اشتراک نمایندگان روسیه، چین، پاکستان و شش جانبه با حضور نمایندگان افغانستان، روسیه، چین، ایران، هند و پاکستان بود که محور اصلی این نشستها موضوع صلح افغانستان و گروه طالبان بود.
نخستین نشست مسکو در مورد "زمینه سازی گفتوگوی صلح افغانستان و گروه طالبان" که در آن نماینده افغانستان حضور نداشت با انتقاد تند حکومت این کشور قرار گرفت، ولی در نشست دومی نماینده افغانستان حضور یافت.
خبرگزاری ایتارتاس روسیه گزارش دادهاست که در نشست آینده مسکو از امریکا که یک شریک استراتژیک افغانستان به شمار میرود، نیز دعوت شدهاست. اما امریکا تاکنون در این رابطه چیزی نگفتهاست.
از سوی هم خبرگزاری انترفکس روسیه نیز از قول حنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان نوشته است که کابل در ارتباط به اشتراک نماینده طالبان در نشست مسکو موافق میباشد.
این تعهد روسیه در حالی صورت میگیرد که قبل از این از روابط نزدیک روسیه با طالبان گزارشهای نشر گردیده بود. اما اخیراً ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گروه طالبان را یک گروه تروریستی دانسته است و تماس آن کشور را با طالبان صرف بر اساس منافع روسیه دانسته است.
اما شورای امنیت ملی افغانستان میگوید، تا هنوز در مورد حضور نماینده گروههای مخالف بخصوص طالبان در این نشست بحث صورت نگرفته است.
تواب غورځنگ سخنگوی این شورا به رادیو آزادی در این مورد گفت:
" طعباً حکومت افغانستان با قوت، وضاحت و با استدلال جدی و البته با اصل رعایت مرکزیت عنصر صحبتهای دولت محور صلح در این نشست شرکت خواهد کرد و تا حال در رابطه به شرکت طالبان هیچ نوع بحث و تبادل نظر صورت نگرفته است فقط کشورهای مسئول و دولتهای دارای مشروعیت ملی و بینالمللی در این اشتراک خواهند کرد."
حکومت افغانستان به این باور است که دپلوماسی و گفتوگوها اصلیترین راه حل معضل جنگ در افغانستان بوده و این نشستها برای تامین صلح و ثبات در افغانستان کمک میکنند.
معاون ولسی جرگه میگوید در صورتیکه کشورهای منطقه در قسمت برنامههای صلح افغانستان هماهنگ عمل نماید این کار راه را برای حاضر ساختن طالبان به میز گفتوگو بیشتر میسازد.
جاوید حسن زاده