یافتههای یک تحقیق تازه نشان میدهد که همه روزه حدود ۵۰۰ موتر باربری سنگ سفید از ولایت ننگرهار قاچاق میشود.
شبکه مبارزه علیه فساد اداری افغانستان که این تحقیق را انجام دادهاست ادعا میکند که در سال ۲۰۱۶ میلادی حدود هفت صد و پنجاه هزار تن سنگ سفید از ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار استخراج و بگونه غیر قانونی به بیرون از کشور منتقل شدهاست که مخالفین مسلح از آن ۴۶ میلیون دالر عواید بدست آوردهاند.
زمان خان امرخیل رئیس این شبکه روز چهار شنبه طی نشست خبری در کابل از حکومت خواست تا مانع استخراج غیر قانونی و قاچاق ذخایر طبیعی در این کشور شود.
امرخیل گفت که این سنگهای قیمتی از ۲۵ مسیر تحت کنترول حکومت به پاکستان قاچاق و از آنجا با مارکهای پاکستانی به کشورهای اروپایی صادر میشود.
او افزود:
"از راههای عمومی که در آنجا حکومت حاکم است همه روزه از آن مسیر ۵۰۰ لاری عبور کرده و سنگهای سفید به پاکستان قاچاق و از آنجا به کشورهای اروپایی منتقل میشوند در هر لاری حدود ۴۵ تن سنگ سفید بار بوده و به خارج برده میشود."
آقای امرخیل گفت که در این قاچاق به شمول طالب و داعش، مخالفین مسلح و حلقات مافیای نیز دست دارند اما وی در زمینه جزئیات بیشتر ارائه نکرد.
از سوی هم ذبیحالله وردک عضو شبکه مبارزه علیه فساد اداری افغانستان میگوید که از ۲۰۰۰ منطقه ولایت بدخشان نیز سنگهای قیمتی بهگونه غیر قانونی و غیر فنی استخراج میشود و به گفته وی سال گذشته از این ولایت به ارزش ۳۰۰ میلیون دالر سنگ قیمتی به چین قاچاق شدهاست.
آقای وردک در این نشست خبری گفت که ۷۵۰ منطقه در کابل، ۱۰۰ در پنجشیر، ۱۰۰ در سمنگان، ۵۰ در لغمان و ۱۰۰ منطقه هم در ولایتهای خوست، لوگر و میدان وردک وجود دارد که هماکنون از آن سنگهای قیمتی بهگونه غیر قانونی استخراج میشوند.
چندی قبل سیگار یا اداره سرمفتش کمکهای امریکا برای بازسازی افغانستان در یک گزارش تازهاش گفتهاست که به دلیل نبود مدیریت منابع طبیعی در افغانستان پولهای زیادی معادن به جیب مخالفان مسلح میرود.
تلاش نمودیم تا در زمینه نظر وزارت معادن و یا هم وزارت داخله افغانستان را نیز داشته باشیم اما مؤفق نشدیم.
با آنکه مقامات ننگرهار این تحقیق را تائید نمیکنند اما میگویند که برای جلوگیری از استخراج غیر قانونی معادن و قاچاق آن به خارج از کشور تلاشهای شان را بیشتر خواهد ساخت.
عطا الله خوگیانی سخنگوی والی ننگرهار در صحبت با رادیو آزادی افزود:
"ممکن برخی مشکلات وجود داشته باشد اما با این سطح بزرگ نخواهد بود حکومت در ننگرهار پلانهای عملیاتی دارد در مناطق که مشکلات موجود باشد برطرف خواهد شد از استخراج و قاچاق معادن جلوگیری میشود و در برخی شاهراههای بزرگ از قاچاق جلوگیری شدهاست و برای مانع قاچاق در راههای فرعی نیز کار جریان دارد."
برخی از آ گاهان امور میگویند که استخراج غیر قانونی معادن بیشتر از سوی گروههای مسلح غیر قانونی و حلقات مافیایی صورت میگیرد و این مسئله باعث شده تا امنیت اکثر مناطق این کشور با مشکل مواجه گردد.
مطیعالله خروتی از حکومت خواست تا جلو استخراج خودسر معادن افغانستان را بگیرد در غیر آن به گفته وی منابع طبیعی این کشور بدست چند حلقه مافیایی غارت خواهد شد.
گزارش: آرزو غیاثی