وزارت امور زنان افغانستان از افزایش قتلهای ناموسی در برخی ولایات این کشور خبر میدهد.
این وزارت میگوید که در یک و نیم ماه گذشته در هشت ولایت این کشور حدود ۳۰ قضیه قتل ناموسی به ثبت رسیدهاست.
سپوژمی وردک معین این وزارت در صحبت با رادیو آزادی این مسئله را نگران کننده خواند و گفت که نهادهای مسئول باید در زمینه بازداشت و مجازات عاملین آن با جدیت دست به کار شوند.
او افزود:
"بدبختانه که بیشترین قضایای قتل را از اواخر ماه قوس الی اوایل ماه دلو داشته ایم که به ۳۰ قضیه از هشت ولایت میرسد. متأسفانه این یک خبر ناخوش است برای ما و تعداد زیاد اش قتلهای ناموسی بودهاست که پدر یا برادر سبب قتل شدهاست."
خانم وردک افزود که ممکن آمار واقعی قتلهای ناموسی بیشتر از این باشد چون به گفته وی در بیشتری موارد قتلهای ناموسی پنهان میماند.
وی افزود که بیشترین قضایای قتل ناموسی از ولایاتهای بادغیس، تخار، فاریاب، بغلان، هرات، جوزجان، غور و بامیان در وزارت زنان به ثبت رسیدهاست.
وزارت زنان علت افزایش قتلهای ناموسی را عدم آگاهی از قانون، عدم مجازات عاملین، سنتی بودن جامعه، فقر، بیسوادی و نبود ارادۀ سیاسی برای حل این مشکل عنوان میکند.
قضایای خشونت علیه زنان در افغانستان تنها با قتلهای ناموسی خاتمه نمییابد بلکه دهها قضیه دیگر چون خشونتهای خانوادگی، لت و کوب، ازدواجهای زیر سن، محروم بودن از حقوق، تجاوز جنسی و برخی موارد دیگر از خشونتهای است که زنان در این کشور با آن دست و گریبان اند.
در این حال ثریا صبحرنگ کمیشنر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در کنار افزایش قتلهای ناموسی از افزایش ازدواجهای اجباری و برخی موارد جدی دیگر نیز ابراز نگرانی میکند.
او افزود:
"در کنار قتلهای ناموسی که متأسفانه به آسانی خانم، دختر و یا خواهر شان را به قتل میرسانند، مسئله ازدواجهای اجباری و ازدواج اطفال نیز رو به افزایش است که این واقعاً ما را نگران ساختهاست."
باوجود اینکه طی یک و نیم دهه گذشته پیشرفتهای زیادی در افغانستان صورت گرفتهاست و نهادهای زیادی نیز در عرصه دفاع از حقوق زنان کار میکنند اما خشونت علیه زنان در این کشور بهگفته نهادهای مسئول هنوز نیز به حیث یک نگرانی جدی باقی ماندهاست.
در این حال صدیق صدیقی سخنگوی وزارت امور داخله میگوید که پولیس در زمینه جلوگیری از موارد خشونت علیه زنان جدی بوده و برای بازداشت عاملین قتلهای ناموسی از هیچ تلاشی دریغ نشدهاست.
او افزود:
"پولیس در هر ساحه که با موارد قتلهای ناموسی سر خورده دست به کار شدهاست و نیاز است تا وزارت زنان با وزارت داخله تماسهایش را بیشتر کند تا ما مشترکاً عاملین آن را مورد پیگرد قانونی قرار دهیم."
مدافعین حقوق زنان میگویند که اگر عاملین قتلهای ناموسی در افغانستان بازداشت و بهگونه علنی محاکمه نشوند این پدیده در میان مردم عام شده و قربانیهای زیادی را در پی خواهد داشت.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تأکید میکند که حکومت این کشور باید موضوع حقوق بشر بخصوص حقوق زنان را جدی گرفته و درین زمینه اقدامات لازم را انجام دهد.
گزارش: آرزو غیاثی