سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارش تازۀ خود میگوید، حکومت افغانستان در سال گذشته دستاوردهای قابل ملاحظۀ برای بهبود حقوق بشر نداشتهاست.
در این گزارش آمدهاست با شدت گرفتن جنگ میان دولت و شورشیان بیش از هشت هزار غیر نظامی در سال ۲۰۱۶ کشته و زخمی شدهاند. اکثریت این غیر نظامیان در نتیجۀ حملات عمدی شورشیان طالب و تعدادی هم در اثر حملات فزایندۀ بیرویۀ نیروهای دولتی و شبه نظامیان مورد حمایت آنها کشته و زخمی شدهاند.
سازمان دیده بان حقوق بشر میافزاید که اختلافات درونی میان رقیبان سیاسی قدرتمند در حکومت و نبود ارادۀ سیاسی، مانع پیشرفت تلاشهای تأمین حقوق زنان، مهار کردن شبه نظامیان خلاف ورز و حفاظت مکاتب و آزادی بیان از حملات شدهاست.
پاتریشیا گاسمن، تحقیق کنندۀ ارشد این سازمان در بخش افغانستان میگوید، در حالیکه رهبران حکومت وحدت ملی میان هم بر سرقدرت مشاجره دارند دستاوردهای حیاتی پانزده ساله در عرصه حقوق بشر با خطر نابودی رو به رو اند.
وی گفت:
" در سال ۲۰۱۶ گذشته رهبران حکومت وحدت ملی نتوانستند که دستاوردهای داشته باشند یا دستاوردهای موجود را حفاظت کنند و دستاوردهای پانزده سال گذشته اکنون در معرض خطر جدی قرار دارند. همچنین به علت ناگوار شدن هر چه بیشتر وضعیت امنیتی غیر نظامیان بیشتر کشته شدند، بسیاری به علت حملات طالبان و متأسفانه یک شمار رو به افزایش در نتیجۀ حملات بیرویه نیروها و شبه نظامیان دولتی."
سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارش خود نوشته است که طبق ارقام ملل متحد شورشیان طالب و شبه نظامیان دیگر مسئول ۶۱ فیصد تلفات غیر نظامیان و نیروهای دولتی و شبه نظامیان حامی آنها مسئول ۲۳ فیصد این تلفات میباشند.
اما دولت افغانستان میگوید که برای حمایت غیر نظامیان تلاشهای نهایی خود را داشته است و علت اصلی تلفات غیر نظامیان شورشیانِ اند که آنها را سپر قرار میدهند.
معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان به رادیو آزادی گفت که افغانستان به تروریزم بینالمللی رو به رو بوده و مجبور است که از خود دفاع کند.
محمد رادمنش افزود:
" یقیناً که اینها اول مردم را سپر میسازند و سپس خانههای مردم را موضع (سنگر) جور میکنند. بخاطر کم ساختن تلفات ملکی ما مشکلات زیاد را متقبل شدیم و از طرف شب عملیات خود را بالای افراد متهم به جنایات بشری انجام میدهیم و بعضاً اگر تلفات هم بوجود میآید عامل اساسی آن کسانی اند که مردم را سپر میسازند."
در گزارش دیده بان حقوق بشر این هم آمدهاست که شورشیان و نیروهای دولتی در مناطق مورد نزاع از مکاتب استفادۀ نظامی میکنند که در نتیجه صدها هزار طفل به شمول دختران از آموزش باز ماندهاند، ولی وزارت دفاع افغانستان میگوید که بیشتر تلاشهای آنها برای خارج ساختن این مکاتب از چنگ شورشیان بودهاست.
سازمان دیده بان حقوق بشر از حکومت افغانستان میخواهد که ضمن عملی ساختن وعدههای خود علیه شبه نظامیانی که به نقض جدی حقوق بشر متهم شدهاند اقدام کند، برای حمایت غیر نظامیان اقدامات فوری را روی دست گیرد و اصلاحات را بار دیگر در مسیر پیشرفت قرار دهد.