روسیه هر چند ظاهراً به حمایت از افغانستان دلبستگی نشان میدهد، اما اظهارات اخیر مقامات این کشور در باره طالبان، واکنش حکومت افغانستان را برانگیخته است.
وزارت خارجه افغانستان هشدار میدهد، هر گونه ایجاد روابط و حمایت از گروههای تروریستی که در این کشور میجنگند به خطر منطقهیی مبدل شده و هیچ کشوری از آسیب آن در امان نخواهد ماند.
شکیب مستغنی سخنگوی این وزارت هشدار میدهد، همسویی کشورهای منطقه با گروههای که مردم افغانستان را هدف قرار میدهند، برای کشورهای منطقه خطر آفرین خواهد بود.
وی گفت:
"هر گونه ایجاد روابط و حمایت از گروههای که با حملات تروریستی مردم افغانستان را هدف قرار میدهند، در درازمدت به خطر منطقهیی مبدل خواهد شد و هیچ کشوری از آسیب آن در امان نخواهد ماند. پیشتر نیز چیزهای در این باره در رسانهها بازتاب داشته است و ما هر باری که این موضوع را با روسیه مطرح کردهایم، مقامهای این کشور آن را تکذیب کردهاند."
روسیه با آنکه در منطقه یکی از کشورهای پر قدرت است، اما از گسترش فعالیت گروه داعش در افغانستان نگران است که مبادا این گروه بسوی مرزهای این کشور از افغانستان راه پیدا کند و از همین رو در یک سال گذشته، گزارشهای در باره روابط این کشور با طالبان پخش شدهاست.
این درحالیست که به تازهگی ضمیر کابلوف نماینده روسیه برای افغانستان گفتهاست که طالبان بر ضد کسانی میجنگند که ما در برابرشان در سوریه درگیر جنگ هستیم و همین علت است که منافع ما را نزدیک میکند.
وی در جریان سخناناش گفتهاست که طالبان و روسیه موضعگیری یکسان در برابر داعش دارند.
نماینده خاص روسیه برای افغانستان در دفاع از طالبان همچنان گفت که طالبان موقف شان را تغییر داده، آنان جهاد جهانی نمیکنند، اما برای رهایی کشور شان از چنگ اشغالگران و ایجاد حکومت مستقل مبارزه میکنند، طالبان با داعش میجنگد زیرا آنان ایدیولوژی داعش را نمیپذیرند.
وی همچنان میگوید که طالبان گفتهاند که روابط شان را با گروههای تروریستی جهانی قطع کردهاند.
کابلوف این سخنان را در گفتگو با آژانس خبری ترکی "انادولو" مطرح کرده و از تماسهای مقامهای روسی با طالبان سخن زدهاست.
کارشناسان سیاسی به این نظر اند که برنامههای خطرناک و پیچیده در برابر افغانستان در منطقه در حال شکل گرفتن است و به گفته آنان این برنامه را پاکستان در همکاری با چین و روسیه طرح ریزی کردهاست.
فدا محمد نظری یکی از کارشناسان روابط بینالملل دیدگاهش را در این باره چنین بیان میکند:
"در ماه دسمبر نشستی که در مسکو برگزار میشود، روسیه، چین و پاکستان، طالبان را به رسمیت خواهند شناخت و از رئیس جمهور تازه امریکا میخواهند تا این گروه را در یک ائتلاف بزرگ بیاورد و قدرت را در دستش بدهد. در افغانستان شخصیتهای بسیار نیرومند وجود ندارد که در اینباره موقف مستقل داشته باشند."
پیش از این روسیه گفتهاست میزبان نشستی است که نمایندهگان چین و پاکستان نیز در آن حضور مییابند و در پیوند به صلح افغانستان در آن گفتگو خواهد شد.
نظری میگوید، روسیه بیشتر از گذشته تلاش میورزد تا در این نشست به همکاری اسلامآباد و بیجینگ برای طالبان هویت سیاسی ببخشد.
نظری تأکید میورزد که روسیه تلاش میکند تا برای تأمین منافعاش و برای نجات از خطر داعش، مانند دهه هفتاد میدان جنگ را در افغانستان گرم نگهدارد.
گزارش: نظیفه محبوبی