امروز در ژنیو اجلاس چهار جانبه میان افغانستان، پاکستان، ایران و کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور مهاجرین برگزار میشود.
معاون سخنگوی ریاست اجرائیه افغانستان جاوید فیصل میگوید که در این اجلاس بیشتر روی مشکلات مهاجرین افغان در پاکستان و ایران بحث میشود.
این در حالیست که هم اکنون کشورهای اتحادیه اروپا هم برای برگرداندن یک تعداد مهاجرین افغان به وطنشان اقدام کردهاند.
سرنوشت مهاجرین افغان یک بار دیگر در اجلاس چهار جانبه که امروزدر مقر این سازمان در شهر ژنیو سویس برگذار میشود، مورد بحث قرار خواهد گرفت.
فیصل در این مورد شب گذشته به رادیو آزادی گفت:
"مشخصاً مسایلی که قرار است مطرح شود، مسایلی مربوط به مهاجرینی که در ایران و پاکستان هستند، برگشت آنها به افغانستان، و وضیعت فعلی شان در پاکستان و ایران است."
اما دهها هزار مهاجر افغان امروز به کشورهای اروپایی هم پناه آوردهاند که سرنوشت نا معلوم دارند.
به نوشته خبرگزاری اسوشیتد پرس یک گروه بزرگ افغانها که راههای دشوار را طی کرده و با مصارف زیاد خودرا به کشورهای بالکان رساندهاند میخواهند به ممالک اتحادیه اروپا بروند غافل از آنکه شاید بعد از این همه سفر پر ماجرا دوباره به وطن برگردانده شوند.
هزاران نفر از این مهاجرین هم اکنون در بلگراد مرکز سربیا میباشند که امیدوار اند در کشورهای اتحادیه اروپا زندگی را شروع کنند و آنها از موافقتی که بین حکومت افغانستان و اتحادیه اروپا در مورد برگشت مهاجرین ترتیب شدهاست شکایت دارند، آنها میگویند اگر آنها به افغانستان برگردانده شوند، قلب آنها میشکند.
ولی آقای فیصل میگوید که رئیس اجرائیه افغانستان در اجلاس دو روز قبل با مقامات اروپایی در این مورد صحبت کرده و به آنها گفته است که روند برگشت مهاجرین باید اجباری نباشد.
فیصل اظهار داشت که موضوع برگشت مهاجرین افغان به وطنشان یک تصمیم آنی و عجولانه نیست:
" مهاجرینی که در اروپا هستند به اینها باید گفت که حکومت افغانستان تقریباً یک سال یک و نیم سال با اتحادیه اروپا مذاکرات کرده و در اینمورد بحث شده و این یک تصمیم عجولانه و یک طرفه نیست."
آقای فیصل افزود که حکومت افغانستان از اتحادیه اروپا خواسته است که دوسیههای هر مهاجر انفرادی بررسی شود و برگشت مهاجرین باید طی مراحل باشد و بعد از آنکه مراحل قانونی طبق قوانین هر کشور تکمیل شد و در مورد ارسال مهاجرین تصمیم گرفته شد، در آنصورت به گفته آقای فیصل حکومت افغانستان آمادهگی لازم را میگیرد و این مسئولیت حکومت افغانستان است که برای هریک تبعه خود زمینه و شرایط زندگی را فراهم بسازد. او اظهار داشت که این برگشت هم باید تدریجی باشد و جزایی نباشد.
این در حالیست که بر اساس گزارشها مهاجرین افغان مقیم پاکستان بارها از سوی نظامیان پاکستانی اذیت میشوند.