در نشست بروکسل نمایندهگان بیش از ۷۰ کشور جهان تأکید کردند که افغانستان را در راستای رسیدن به صلح و ثبات دراز مدت حمایت خواهند کرد و آینده جدیدی را برای این کشور پدید میآورند.
سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و شماری از نمایندهگان کشورهای جهان از حمایت کنندهگان بزرگ افغانستان در این نشست بودند.
بان کی مون سرمنشی سازمان ملل روز چهارشنبه در نشست جهانی بروکسل تأکید کرد که افغانستان مستحق صلح و ثبات است و جهان باید فراتر از سال ۲۰۲۰ میلادی نیز در کنار این کشور بماند.
مون در این نشست افزود:
"ما باید از صلح در افغانستان و منطقه حمایت کنیم، افغانها مستحق آن هستند که در این راستا حمایت جهان را داشته باشند و کمکهای جهان به این کشور تا دراز مدت باید مهم پنداشته شود."
حکومت افغانستان نزدیک به دو هفته پیش توافقنامه صلح را پس از ماهها گفتگو با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار امضا کرد.
رئیس جمهور غنی در نشست بروکسل از این توافقنامه به عنوان یک دستاورد مهم یاد کرده تأکید کرد که سیاست افغانستان، تخریبی نیست و امضای توافقنامه صلح با حزب اسلامی پیامی برای هراسافگنان است.
آقای غنی در نشست بروکسل از نمایندهگان جهان خواست تا برای نابود سازی تروریزم به سطح منطقه، تمرکز کنند.
جان کری وزیر خارجه امریکا نیز به تعهد جهان تا دراز مدت با افغانستان اشاره کرد و هشدار میدهد که طالبان و حامیان این گروه، نباید در فکر بیرون شدن نیروهای این کشور از افغانستان باشند.
کری افزود:
"برای پایان آبرومندانه جنگ در افغانستان، تنها یک راه وجود دارد و آن هم اینکه، طالبان باید بپذیرند که در میدان جنگ هیچگاهی پیروز نخواهند شد، بل تنها از راه گفتگوها و پذیرفتن صلح در این کشور ثبات دایمی تأمین خواهد شد و همینگونه راه برای بیرون شدن نیروهای خارجی از این کشور هموار میگردد و باید بگویم که هدف طالبان نیز همین است."
هند، پاکستان، ایران، روسیه و چین کشورهای در منطقه و همسایگی افغانستان هستند که جان کری از آنان خواستار حمایت افغانستان در راستای تأمین صلح و ثبات است.
اما دید کارشناسان بر نتایج این نشست در راستای قاطعیت جهان برای مبارزه با تروریزم در افغاستان چیست؟
انتظار خادم یکی از کارشناسان روابط بینالملل دراین باره میگوید:
"جامعه جهانی نیز دانستهاست که کدام کشورها حامی تروریزم هستند و حالا فرصت آن است که نه تنها جهان برای مبارزه با تروریزم در افغانستان قاطعیت داشته باشد، بلکه بالای کشورهای حامی تروریزم بخصوص پاکستان باید فشار بیاورد و آن را مکلف سازد که در پروسه صلح افغانستان همکاری کند."
نشست بروکسل با اشتراک نمایندهگان بیش از ۷۰ کشور و اضافه از ۲۰ سازمان جهانی روز سه شنبه و چهار شنبه در بلجیم برگزار شد و نمایندهگان این کشورها تعهد کردند که افغانستان را تنها نخواهند گذاشت.
خادم میگوید اگر سازمان ملل و کشورهای جهان در برابر افغانستان صادق استند، باید کشورهای را که به این کشور تروریزم میفرستند، در فهرست کشورهای حامی تروریزم جا دهند.
گزارش: نظیفه محبوبی