شماری از نهادهای جامعه مدنی میگویند با پیشنهاداتی در نشست بروکسل اشتراک خواهند کرد که، در برگیرنده تمامی خواستهای مردم افغانستان است.
حکومت داری خوب، مبارزه با فساد اداری، تامین حقوق بشر بخصوص حقوق زنان و توجه به وضعیت کودکان افغان، فشرده خواستهای فعالان جامعه مدنی است که در نشست بروکسل آن را مطرح خواهند کرد.
این فعالان مدنی میگویند با بازگشت از نشست بروکسل، وعدههای که در این نشست از سوی جامعه مدنی و حکومت افغانستان سپرده میشود رانظارت خواهند کرد.
شماری از این فعالان که روز پنجشنبه در نشست خبری در کابل گرد آمده بودند میگویند، تامین صلح و امنیت، انکشاف پایدار و ایجاد محیط مساعد برای فعالان مدنی، نیز جز خواستهای آنان از جامعه جهانیاست.
سمیرا حمیدی یکی از مسئولان شبکه زنان افغان میگوید در پیشنهادات آنان به نشست بروکسل، به خواستها و انتظار مردم افغانستان از جامعه جهانی، پرداخته شدهاست.
وی افزود:
"به نمایندهگی از مردم در نشست بروکسل، روی حکومت داری خوب، پروسیه صلح، میکانیزم منطقوی، حمایت جهان که بحث تروریزم پایان یابد و موضوع مهاجرین افغان تاکید میکنیم ."
به گفته خانم حمیدی قرار است ده تن از فعالان مدنی به شمول پنج خانم که بیشتر چهرههای شناخته شدهاند، به نمایندهگی از جامعه مدنی افغانستان در نشست بروکسل اشتراک ورزند.
پیشتر رهبران حکومت وحدت ملی گفتهاند، نشست بروکسل پدید آورنده تحول در زندهگی افغانها خواهد بود و وعدههایی که از سوی افغانستان به این نشست سپرده میشوند، به گونه جدی نظارت خواهند شد.
با این همه، شماری از کارشناسان میگویند این دسته از فعالان بر اساس سازشها و روابط در چنین نشستها اشتراک میورزند در حالیکه، نقش آنان در کنار آنکه در چند سال گذشته برای بهبود نظام و زندهگی مردم تاثیرگذار نبودهاست، این فعالان در بحران افغانستان نقش داشتهاند.
بشیربیژن یکی از این کارشناسان به این باور است که، کار شماری از فعالان مدنی که جز اشتراک کنندهگان در نشست بروکسل نیز هستند، مختص شدهاست به اشتراک در نشستهای جهانی و کارهای نمادین برای بدست آوردن پروژههای بزرگ و پولهای هنگفت جهان.
وی افزود:
"متاسفانه تعداد افراد مشخص با استفاده از نام فعال مدنی برای دریافت هزینههای متوسط و بزرگ از منابع مختلف، یعنی حمایت خارجیها و حلقاتی در دولت سبب میشود که، چهرههای تکراری در نشستهای جهانی در حالی حضور یابند که کوچکترین دیدگاه در مسایل ملی برای پایان دادن به معضلات ندارند و هنوز چنین موضوعات از دید آنان بسیار فاصله دارد."
بیژن به این باور است، برنامه که برای بهبود زندهگی مردم افغانستان تاثیر گذار باشد، از ذهن چنین افراد به دور است و در نشست بروکسل باید سهم اشتراک به آن کسانی داده میشد که به گفته وی، میتوانستند از فعالان مدنی افغانستان درست نمایندهگی کنند.
او تاکید میورزد که، اگر از هزینه این کمکها نظارت جدی از سوی نهادهای مربوط صورت نگیرد، باور جهان به گفته وی بر افغانستان از آدرس چند فعال مدنی فرصت طلب، کاسته خواهد شد.
گزارش: نظیفه محبوبی