وزارت انرژی و آب افغانستان میگوید، شرکتهای خصوصی به زودی کار روی پروژههای تولید انرژی برق را، آغاز میکنند.
حکومت افغانستان به خاطر تقویت سکتور خصوصی، مهار کردن آب، امنیت انرژی و بهبود مدیریت بندها، قراردادهای عمده را با شرکتهای خصوصی عقد کردهاست.
معین این وزارت میگوید، تفاهم روی آغاز کار حد اقل سه پروژه بزرگ تولید برق با شرکتهای خصوصی داخلی صورت گرفته و قراردادهای آن به زودی امضا خواهند شد.
امانالله غالب گفت، با راه اندازی این پروژهها شغل برای مردم ایجاد گردیده و اتکای دولت به برق وارداتی کاهش مییابد.
وی افزود:
"تا حال سه پروژۀ ما با سکتور خصوصی به امضا رسیدهاست. ۵۰ میگاه وات مزارشریف که "غضنفر گروپ" به همکاری بانک جهانی بالای آن سرمایهگذاری میکند، بند کجکی است که کمپنی ۷۷ ترکی سرمایهگذاری میکند و پروژه سروبی با ۱۸۰ میگا وات برق است."
به گفته معین وزارت انرژی و آب، در این پروژههای بزرگ حکومت هم سهم دارد.
معین وزارت انرژی و آب افغانستان در ادامه صحبت خود گفت، حکومت در نظر دارد که قرارداد پروژههای بزرگ تولید انرژی را به شرکتهای خصوصی داخلی واگذار کند تا سرمایهگذاران افغان برای سرمایهگذاری در کشور خود شان تشویق شوند.
به گفته غالب، سرمایهگذاران پروژههای بزرگ انرژی را حکومت افغانستان و بانک جهانی حمایت میکند.
وی افزود:
"ما میخواهیم سکتور خصوصی افغانی بیشتر روی تولید انرژی کار کند. ما به عوض اینکه از کشورهای همسایه انرژی برق بخریم از کمپنیهای خصوص خود میخریم که هم به اشتغال افزایی، رشد اقتصادی و امنیت برق کمک میکند. به این ترتیب، مدیرت ما بالای آب افزایش یافته، بهتر میشود. "
امانالله غالب معین انرژی وزارت انرژی و آب در ادامه صحبت خود با رادیو آزادی گفت، بررسی روی دو پروژۀ بند برق "سورتاق" و "سانگی" به ظرفیت ۱۲۰۰ میگا وات تولید برق بالای دریای کنر نیز ادامه دارد که با تکمیل سروی آن قرارداد اعمار این بندها با شرکتهای خصوصی امضا خواهند شد.
این در حالیست که شرکت خصوصی بنام "الکوزی گروپ" سرمایهگذاری به ارزش سه صد میلیون دالر را بر پروژه بند برق دوم سروبی وعده دادهاست.
یک منبع که از افشای نامش خودداری کرد به رادیو آزادی گفت، قرار دارد اعمار بند برق پروژه ۲ سروبی با شرکت گروپ الکوزی عنقریب امضا میشود.
علی احمد عثمانی وزیر انرژی و آب به افغانستان تایمز گفتهاست که بند برق دوم سروبی ۱۸۰ میگا وات برق تولید میکند و بیشتر انرژی تولیدی آن به مصرف شهریان کابل خواهد رسید.
افغانستان در حال حاضر نیازمندی انرژی برق خود را از کشورهای آسیای میانه مرفوع میکند.
کارشناسان امور اقتصادی افغان حکومت را انتقاد میکنند که بیشتر آب این کشور بدون اینکه از آن بهره برداری شود، به کشورهای همسایه میریزند.