حکومت افغانستان و اداره انکشاف بینالمللی امریکا یا «USAID» نشست دو روزۀ انرژی در دبی را، خیلی مثبت عنوان کردهاند.
این نشست به روزهای یکشنبه و دوشنبه برگزار شد و در آن نمایندههای حداقل ۲۰۰ شرکت بینالمللی که در بخش انرژی کار میکنند، اشتراک کردند.
این شرکتها در شرق میانه، آسیای مرکزی، اروپا و امریکای شمالی فعالیت دارند.
سفیر امریکا در کابل، در روز دوم نشست بینالمللی که در مورد منابع انرژی افغانستان برگزار شدهبود گفت، حکومت امریکا از طریق «USAID» یعنی اداره انکشاف بینالمللی ایالات متحده، با افغانستان همکاری خواهد کرد تا برای به میان آمدن منابع انرژی تغییر پذیر و یا «Renewable Energy» از این کمکها استفاده کند.
مایکل مککینلی افزود، هدف از برگزاری نشست دو روزه در امارات متحده عربی همین بود که هیئت حکومت افغانستان با نمایندهگان و مسئولین شرکتهای ببیند که قصد سرمایهگذاری را در بخش انرژی دارند و یا در این مورد کار میکنند.
به گفته سفیر امریکا در کابل، به میان آمدن سیستم انرژی تغییر پذیر به ثبات و کاهش فقر در افغانستان کمک میکند.
به این سیستم بخاطری انرژی تغییر پذیر گفته میشود که با شرایط طبیعی خود را تغییر میدهند، مانند استفاده از باد و یا هم انرژی آفتاب.
از این نوع انرژی برای توسعه قریهها، افزایش تولیدات روستاها و همچنان رشد سکتور خصوصی استفاده زیاد میشود.
بر اساس گزارشها، علی احمد عثمانی وزیر انرژی و آب افغانستان در نشست دبی گفتهاست، حکومت افغانستان میخواهد به همکاری سازمانهای بینالمللی و کشورهای پیشتاز تولید کنندۀ انرژی، تولید و تکنالوژی انرژیاش را پیشرفته سازد.
در نشست دو روزه بینالمللی دبی، در مورد پیشرفتهای اخیر در عرصه انرژی افغانستان نیز بحث شد که گفتگو ها در مورد پروژه ۱۰ میگاو ولت انرژی آفتابی کندهار نیز در آن شامل بود.
هیئت افغانستان در این نشست، به شرکت کنندهها در مورد امکانات پروژههای انرژی در افغانستان معلومات داد و تأکید کرد که افغانستان برای چنین پروژهها بازار خوبی است.
آذرخش حافظی مسئول روابط بینالمللی اتاق تجارت افغانستان به رادیو آزادی گفت، در کشور منابع خیلی زیاد انرژی وجود دارد و جهانیان میتوانند به آسانی در این بخش سرمایهگذاری کنند.
آقای حافظی میگوید:
"در افغانستان ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار میگا وات انرژی وجود دارد. اگر افغانستان صنایع بنیادی بسازد، به باور ما، تا حداقل ۱۱ هزار میگا وات انرژی نیاز دارد، متباقیاش اضافهگی است. اما در افغانستان بنابر موجودیت فساد اداری و نا امنی، کسی دلگرم نمیشود تا سرمایهگذاری کند. برای دولت لازم است که برخورد قانونی کند و زمینه سرمایهگذاری و کار را برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم سازد."
«USAID» یعنی اداره انکشاف بینالمللی امریکا میگوید، از سال ۲۰۰۲ میلادی تا حالا، حداقل ۱۷ میلیارد دالر را در پروژههای توسعهیی در افغانستان مصرف کردهاست.
این برای افغانستان، بزرگترین برنامه غیر نظامی امریکا به حساب میآید که از سوی حکومت آن کشور تمویل میشود.
در نشست دو روزۀ دبی که عصر دیروز به پایان رسید، مسئولان شرکت برشنای افغانستان و همچنان سازمان بینالمللی انرژی تغییر پذیر یا «RenewableEnergy» در مورد امکانات تولید و تغییر انرژی و همچنان سرمایهگذاری در این پروژهها سخنرانی کردند.
گزارش: جاوید نعیمی