اداره انکشافی بین المللی ایالات متحده امریکا در بخش نصب توربین سوم بند کجکی هلمند کمک میکند.
این اداره میگوید، تا دو ماه آینده توربین سوم بند کجکی آغاز به فعالیت خواهد کرد.
جرمی کریو مسئول امور زیربنایی یو اس ای آی دی روز سهشنبه به خبرنگاران گفت، با وجودی که موانع امنیتی وجود دارد اما برای تطبیق این پروژه خوشبین هستند.
کریو به روز سه شنبه در کابل گفت، با فعال شدن این توربین باشندههای کندهار و هلمند از برق بیشتری استفاده خواهند کرد.
وی افزود:
"نصب توربین سوم بند کجکی بخشی از تلاشهای است که در قسمت تهیه برق ارزان و قابل تجدید صورت گرفتهاست. ما همچنان شرکت برشنا را کمک میکنیم تا لینهای فرعی را تکمیل و توربینهای قبلی این بند را نیز ترمیم نمایند."
آقای کریو گفت، بخاطرحل مشکلات امنیتی کار این پروژه در مشوره با حکومت افغانستان به پیش خواهد رفت.
بر اساس معلومات یو اس ای آی دی این پروژه ۷۵ ملیون دالر امریکای هزینه دارد که قرارداد اعمار آن در سال ۲۰۱۳ میلادی با برشنا شرکت صورت گرفته بود.
این توربین در سال ۲۰۰۸ میلادی تحت تدابیر شدید امنیتی به ولایت هلمند منتقل گردید.
دو توربین قبلی بند کجکی نیز در سال ۱۹۷۵ میلادی از سوی حکومت امریکا نصب گردید و با نصب توربین سوم میزان تولید برق این بند از ۳۳ میگاوات به ۵۱.۵ افزایش خواهد یافت.
حکومت افغانستان حدودأ دو ماه قبل قرارداد توسعه بند کجکی را با یک شرکت ترکی-امریکایی امضا نمود که بر اساس آن طی سه سال آینده سطح تولید آن به صد میگاوات خواهد رسید.
در کنار آن گشایش بند سلما، امضا قرارداد بند بخش آباد ولایت فراه، قرارداد باز سازی برشنا کوت میدان وردگ از اقدامات مهم برای تولید برق در داخل کشورخوانده میشود.
در عین حال قدرتالله دلاوری رئیس د افغانستان برشنا شرکت میگوید، توربین سوم بند کجکی ظرفیت تولید برق را برای هزاران خانه در کندهار و هلمند دارد.
وی افزود:
"بر اساس محاسبات زمانی که توربین سوم فعال گردد، با هژده و نیم میگاوات برق حاصله ما میتوانیم برای هژده تا نوزده هزار خانواده برق برسانیم."
اما آقای دلاوری نا امنی در هلمند و در برخی موارد دسترسی مخالفین به عواید برق را از مشکلات اساسی د افغانستان برشنا شرکت میداند.
برشنا شرکت میگوید، در حال حاضر ۳۰ درصد مردم افغانستان به برق دسترسی دارند که ۸۰ درصد آن برق وارداتی میباشد.
مطیعالله خروتی یکی از کارشناسان میگوید، سرمایه گذاری روی پروژههای زیربنایی، افغانستان را خودکفا ساخته و برای بهبود زندگی مردم یک اقدام مفید و بجا است.
گزارش: آرزو غیاثی