حکومت افغانستان میگوید که تا سه سال آینده در چند بخش به خودکفایی دست مییابند.
ریاست جمهوری افغانستان میگوید که در "برنامۀ سه سالۀ خود کفایی" در توسعۀ محصولات زراعتی به ویژه گندم و صادرات، افغانستان به خود کفایی میرسد.
هارون چخانسوری سخنگوی رئیس جمهور روز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت، کارهای عملی در این راستا آغاز شدهاست.
"در بخش گندم ما خود کفا میشویم در سه سال آینده پلان واضح به آن وجود دارد، در بخش صادرات ما میخواهیم در سه سال آینده تا حد اعظم از کشور وارداتی به صادراتی مبدل شویم."
به گفتۀ آقای چخانسوری، حکومت تلاش دارد در این سه سال نیازمندی نیروهای افغان را در بخش داخلی نیز از منابع داخلی تمویل کند اما در بحث مبارزه با تروریزم نیازمند کمکهای جهان است.
رئیس جمهور غنی روز دوشنبه پس از بازگشت از نشست وارسا در یک نشست خبری گفتهاست که در سه سال آینده تلاش دارد قسمت زیادی از نیازمندی نظامیان افغان را از منابع داخلی تمویل کند.
از سوی هم سخنگوی رئیس جمهور میگوید که حکومت برای خودکفایی کلی، برنامۀ میان مدت را روی دست دارد که شامل ایجاد بندهای آب، خط آهن، وصل شدن به بازارهای اروپا و آسیا، برق و استخراج معادن میباشد.
آقای چخانسوری همچنان گفت:
"بسیار یک دیدگاه و ستراتیژی و پلانهای واضح است، در هر بخش تحرکات بوجود آمده، کارهای عملی آغاز شده و برخی کارها در مراحل تدارکاتی قرار دارد."
افتتاح بند سلما، قراردادهای بند برق بخشآباد فراه و توسعه بند کجکی هلمند، قرار داد آغاز کار پروژۀ کاسا یکهزار، تاپی، افتتاح بندر چابهار، انتقال لین برق ترکمنستان به افغانستان و احداث خط آهن از مهمترین پروژههای حکومت وحدت ملی بودهاست.
با این همه وزارت انرژی و آب افغانستان چندی پیش از تکمیل شدن کار تدارکاتی ۲۹ بند آب در افغانستان خبر دادهاست.
در همین حال، اجمل حمید عبدالرحیم زی سخنگوی وزارت مالیۀ افغانستان میگوید که تلاش دارند در چند سال آینده عواید داخلی کشور را بلند ببرند.
عبدالرحیم زی افزود:
"وزارت مالیۀ افغانستان از آدرس سکتور مالی کشور تلاش دارد که بر اساس مبارزه با فساد و ایجاد اصلاحات بنیادی، گراف عواید ملی را بلند ببرد."
اما سیفالدین سیحون آگاه اقتصادی میگوید، فکر نمیکند افغانستان به این زودیها به خودکفایی برسد.
آقای سیحون میگوید:
"یک نوع ادعای بلند است زیرا حکومت در سه سال به توجه به درگیریها و نابسامانیهای که در سیاست و اقتصادش وجود دارد نمیتواند به خودکفایی برسد."
آقای سیحون تأکید دارد که افغانستان ثروت و سرمایۀ فراوان دارد اما نباید این ثروت در معرض غارت قرار بگیرد.
وی میگوید برای خودکفایی افغانستان باید روی استخراج معادن، جمع آوری مالیه، توازن در صادرات و واردات، توسعۀ زراعت و مهار کردن آبهای افغانستان، برنامههای شفاف و عملی اجرا شود.
گارش: نورالله شایان