ریاست جمهوری افغانستان می گوید که قرار است رئیس جمهور در ماه آینده میلادی به ترکمنستان سفر کند و کار پروژه خط آهن ترکمنستان- بندر آقینه را افتتاح کند.
ارگ ریاست جمهوری افغانستان سفر رئیس جمهور به ترکمنستان را برای گسترش همکاریهای دو کشور در بخشهای اقتصادی، انرژی و ترانزیتی بسیار ارزنده میداند.
شاه حسین مرتضوی یکی از معاونان سخنگوی رئیس جمهور به روز شنبه به رادیو آزادی گفت که در جریان این سفر ضمن افتتاح خط آهن آقینه، موافقتنامه ترانزیتی لاجورد نیز به امضا خواهد رسید.
وی گفت:
"درحاشیه نشست شانگهای رئیس جمهور ترکمنستان از رئیس جمهور افغانستان دعوت کرد که به منظور افتتاح خط آهن بندر آقینه به ترکمنستان تشریف بیاورند، افغانستان بسیار علاقه مند است که در بخشهای مختلف با ترکمنستان همکاری داشته باشد."
بر اساس معلومات وزارت تجارت و صنایع، این پروژه خط آهن از ترکمنستان شروع و به بندر آقینه ولایت فاریاب وصل میشود و در مرحله دوم به طول ۳۵ کیلومتر به شهر اندخوی این ولایت میرسد.
بعد از آن این خط آهن تا کمتر از یک سال از ولایت فاریاب به جوزجان، بلخ، کندز و تاجکستان ادامه مییابد.
به گفته مسئولان این وزارت، اکنون افغانستان در دو نقطه دارنده خط آهن فعال است یکی خط آهن که از ازبکستان به طول بیش از ۷۰ کیلومتر به ولایت بلخ وصل شده و دیگری ترکمنستان – تورغندی است که به گفته این مسئولان، عملاً اموال تجارتی از این طریق صادر و وارد میشود.
پروژه ساخت راه آهن افغانستان نخستین بار در سال ۱۸۷۹ از سوی بریتانیاییها مطرح شد و تصمیم گرفته شد که در کندهار راه آهن احداث کنند، اما این پروژه به دلایل مختلف عملی نگردید.
پس از روی کار آمدن نظام جدید در افغانستان، نخستین راه آهن در سال ۲۰۰۸ از سوی ایران به پایه اکمال رسید و اکنون حکومت وحدت ملی تلاش دارد تا پروژههای بیشتر را برای ایجاد خط آهن عملی کند.
در همین حال، مسافر قوقندی سخنگوی وزارت تجارت و صنایع میگوید که افتتاح این خط آهن در بازاریابی برای محصولات افغانستان و کاهش یافتن نرخ اموال تجارتی موثر است.
وی گفت:
"مهم اینست که افغانستان از دو راه به دو نقطه مهم تجارتی وصل شود یکی از مجرای ترکمنستان به آذربایجان، گرجستان، ترکیه و اروپا و دیگری از راه ترکمنستان به قرغزستان، قزاقستان و چین."
از سوی هم سیف الدین سیحون یکتن از آگاهان امور اقتصادی میگوید که افغانستان یک کشور محاط به خشکه است از همین رو دسترسی به خط آهن برای این کشور بسیار موثر است.
وی افزود:
"افغانستان با استفاده از این فرصتها میتواند ظرفیتهای اقتصادی خود را برای پیشرفت اقتصادی هموار تر و مساعد تر بسازد."
پیش از این، رئیس جمهور غنی نیز گفته است که تلاش دارد تا افغانستان به پل ترانزیتی و تجارتی میان آسیای میانه و آسیای جنوبی مبدل گردد و از موقعیت جغرافیاییاش برای تقویت تجارت و اقتصاد اش سود ببرد.
آقای سیحون نیز میگوید که با افتتاح این پروژه افغانستان به یک دهلیز ترانزیتی دست خواهد یافت.
به گفته وی، باید سران حکومت سعی کنند تا افغانستان را از وابسته گی به بازارهای اقتصادی کشورهای پاکستان، هند و ایران نجات دهند.
گزارش: نورالله شایان