وزارت خارجه افغانستان میگوید که اقوام ساکن در دو طرف خط دیورند به اساس یک عرف دیرینه زندگی میکنند و حتمی دانستن ویزه از سوی پاکستان برای آنان نمیتواند سبب از بین رفتن این عرف گردد.
شکیب مستغنی سخنگوی این وزارت روز چهارشنبه در صحبت با رادیوآزادی گفت که سفارت افغانستان در پاکستان به گونه دوامدار با مقامهای پاکستانی بخاطر حل این معضل درتماس است.
وی گفت:
" دولت جمهوری اسلامی افغانستان با جدیت در تلاش حل این مسئله است سفارت افغانستان در پاکستان به صورت دوامدار با مقامهای پاکستانی برای این مشکل در تماس است هرگاه تلاشها به نتیجۀ برسد انشالله نتایج را با شما و مردم شریک خواهیم ساخت."
پاکستان به تاریخ ۱۲ ماه جاری خورشیدی آن فیصله خود را عملی کرد که بر اساس آن هیچ افغان نمیتواند بدون داشتن ویزه آن کشور از بندر تورخم عبور کند.
دو روز پس از این اقدام پاکستان، حضرت عمر زاخیلوال سفیر افغانستان در اسلام آباد به رادیو آزادی گفت که این تصمیم پاکستان در مورد داشتن ویزه برای عبور از تورخم یکطرفه بوده و به نفع افغانستان و پاکستان نیست.
پیش از این حکومت افغانستان گفته است که خط فرضی دیورند را هیچگاه به عنوان سرحد رسمی میان افغانستان و پاکستان نمیپذیرد.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که کمتر از دوهفته پیش سفارت پاکستان در کابل به رادیو آزادی گفت که اسلام آباد موقف حکومت افغانستان در مورد خط دیورند را نمیپذیرد و این خط سرحد بینالمللی میان دو کشور است.
در این میان آگاهان امورسیاسی میگویند که خط دیورند مسئله ملی است و در این مورد مردم تصمیم خواهند گرفت.
نصرالله ستانکزی یکی از این آگاهان در صحبت با رادیو آزادی گفت، بخاطر حل مشکل ویزه در تورخم باید از فشار نه بلکه از دیپلوماسی کار گرفته شود.
وی افزود:
"در مسئله تورخم یگانه راه حل دیپلوماسی است که باید دوباره تورخم باز شود این موضوع از راه دیپلوماسی فعال حل میشود نه از طریق فشار."
از سوی دیگر عبدالرحیم ایوبی یک عضو ولسی جرگه در صحبت با رادیو آزادی میگوید، هرچند پاکستان نمیتواند مانع رفت و آمد اقوام ساکن در دو طرف خط دیورند شود اما به گفته وی این کشور از بندر تورخم به عنوان فشار بر حکومت افغانستان کار میگیرد.
آقای ایوبی گفت که مشکل به میان آمده میان افغانستان و پاکستان محصول موقف اخیر کابلدر برابر اسلام آباد میباشد.
گزارش: فریبا واحدی