وزارت صحت عامه افغانستان میگوید، واقعات فیستولای ولادی نزد زنان در مقایسه با سالهای گذشته در کشور کاهش یافتهاست.
افزایش آگاهی عامه، دسترسی زنان به خدمات صحی، تقویه برنامههای وقفه میان ولادتها و به تعویق انداختن ازداواجهای زیر سن از جمله عواملی اند که به گفته وزارت صحت عامه افغانستان سبب کاهش واقعات فیستولای ولادی در کشور شدهاست.
حفیظه عمرخیل سرپرست شفاخانه ملالی زیژنتون این سخنان را روز چهارشنبه در مراسم گرامیداشت از روز جهانی امحای فیستولای ولادی در کابل بیان کرد.
خانم عمرخیل گفت در سالهای قبل فیصدی کامیاب شدن عمل جراحی فیستولای ولادی ۸۵ در صد بود اما حالا ۹۷ درصد این عمل مؤفقانه اجرا میشود.
وی افزود:
"خوشبختانه نظر به اینکه کلنیکهای صحی در هر حوزه و در هر ولسوالی ایجاد شده و همچنان نظر به بلند بودن آگهی عامه از سوی وزارت صحت عامه این بیماری نزد خانمها روز به روز کاهش یافتهاست واقعات کامیاب بودن آن نیز ۹۷ درصد میباشد."
به گفته خانم عمرخیل، فیستولای ولادی عبارت از شکاف در کانال ولادی بوده که بخاطر ولادتهای طولانی، نبود مراقبت طبی به موقع بوجود میاید که در نتیجه آن نزد خانم عدم کنترول ادرار یا مواد غایطه و یا هر دو بوجود میاید و در اکثر اوقات نوزاد هم مرده به دنیا میاید.
بر اساس معلومات وزارت صحت عامه، شفاخانه نسایی ولادی ملالی یکی از شفاخانههای است که زنان مصاب به فیستولای ولادی در آنجا بصورت رایگان تداوی میشوند.
گفته میشود که در این شفاخانه هر سال به تعداد ۱۵۰ خانم مصاب به فیستولای ولادی تداوی میشوند.
در عینحال بر اساس معلومات وزارت صحت عامه شفاخانه کیور در کابل هم در بخش تداوی فیستولای ولادی فعالیت میکند.
از سوی هم نماینده صندوق جمعیت ملل متحد که در این نشست حضور داشت گفت که آنها کمک هایشان را در بخش معالجه زنان مصاب به فیستولای ولادی در افغانستان ادامه میدهند.
بلید اوریانا بیجی در این مورد گفت:
"دفتر یو ان اف پی ا «UNFPA» با وزارت صحت عامه افغانستان همواره کار و همکاری میکند تا این مرکز تقویت شود از زمانیکه مرکز تداوی فیستولای ولادی در شفاخانه ملالی زیژنتون ایجاد گردیده این صندوق به همکاریهایش ادامه میدهد و همه ساله ۱۵۰ زن مصاب به فیستولای ولادی در این مرکز تداوی میشوند."
به گفته نماینده صندوق جمعیت ملل متحد، آنها تلاش مینمایند تا در سال روان مرکز تداوی فیستولای ولادی را در هرات و در سال آینده در ولایات بلخ، ننگرهار، کندهار نیز ایجاد نمایند.
سرپرست شفاخانه ملالی زیژیتون میگوید، اگر بیماری فیستولای ولادی تداوی نگردد سبب عوارض فزیکی و روحی نزد زنان گردیده که عوارض فزیکی فیستولا در برگیرنده جراحات مکرر، انتانات، امراض گرده و حتی سبب مرگ نیز میگردد.
گزارش: فرشته ندا