لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۶ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۲۵

از روز جهانی محو مرض فیستولای ولادی تجلیل به عمل آمد


گزارش از فرشته ندا

وزارت صحت عامهء افغانستان به همکاری صندوق جمعیت سازمان ملل متحد از روز بین المللی محو بیماری فیستولای ولادی به روز یکشنبه در کابل تجلیل کرد.

ثریا دلیل وزیر صحت عامه در همین نشست از وضعیت یک تعداد خانم های که با مشکل فیستولای ولادی در افغانستان مواجه شده اند، ابراز نگرانی کرد.

وی گفت که در حال حاضر در میان هر پنج خانم که در این کشور ولادت می کنند، یکی آن با مشکل فستولای ولادی مبتلا می شود.

این که فیستولای ولادی چی است خانم دلیل در مورد گفت:

« فیستولای ولادی معیوبیت است که در اثر طولانی شدن پروسه ولادت یک مجرای غیر طبیعی بین کانال ولادی با مجاری ادرار بوجود می آید که با طراوش مداوم ادرار و یا مواد غایطه از کانال ولادی مشخص می گردد، در صورت عدم تداوی کامل فیستولا ضایعات فزیکی و ضایعات روانی نزد خانم ها جدی و شدید می سازد این مشکلات در برگیرنده انتانات متکرر، امراض گرده و حتی مرگ بوده می تواند.»

به گفتهء خانم دلیل، ازدواج های قبل از وقت، ولادت های پی هم، ولادت نزد افراد غیر مسلکی و انجام کار های سنگین به هنگام بارداری از عوامل بروز بیماری فیستولای ولادی خوانده می شوند.

هر چند وزیر صحت عامه ارقام دقیق در مورد خانم های که مبتلا به مریضی فیستولا اند ارایه نکرد اما گفت که این بیماری خطر ناک است و اگر به آن توجه نشود، ممکن به مرگ خانم ها بی انجامد.

در حال حاضر دو مرکز تداوی این بیماری در شفاخانه های کیور و ملالی شهر کابل موجود اند و به گفته وزیر صحت عامه این دو مرکز خدمات رایگان را برای خانم ها عرضه می کنند.

مقامات این وزارت می گویند که برای رسیدگی به این مشکل به همکاری صندوق جمعیت سازمان ملل متحد یک تعداد از داکتران زن و قابله ها را در همین بخش آموزش داده اند.

در همین حال نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد می گوید که این اداره به همکاری وزارت صحت عامه تلاش می کنند تا کمپاین آگاهی به مردم را در سرتاسر افغانستان گسترش بدهند.

داکتر لارنت زیسلر نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد گفت:

« می خواهم یادآوری نمایم که صندوق جعمیت سازمان ملل متحد با ارگان ها دیگر بخاطر جلوگیری و درمان فیستولای ولادی کمک کرده است و در نظر داریم تا برنامه های آگاهی دهی فیستولای ولادی را در آینده گسترش دهیم، امیدوار هستم که انجمن قابله ها و انجمن داکتران نسایی ولادی افغانستان در این بخش با ما همکاری نمایند.»

به اساس معلومات وزارت صحت عامه در جریان 5 سال گذشته حدود 600 خانمی که از فیستولای ولادی رنج می بردند، در شفاخانه ملالی در کابل تداوی شده اند.

در این حال برخی از داکتران متخصص می گویند که این مشکل نسبت به کابل در نزد خانم های که در ولایات زندگی می کنند به دلیل پایین بودن عرضه خدمات صحی، بیشتر می باشد.

به گفتهء مسوولان وزارت صحت عامه در حال حاضر تنها 34 درصد ولادت ها نزد افراد مسلکی انجام می شود.

فقر، بی سواد و نبود مراکز کافی صحی در بسیاری از مناطق دور دست افغانستان سبب شده تا یک بخش اعظم ولادت خانم ها نزد افراد غیر مسلکی انجام شود.

باشندگان برخی از ولسوالی ها همواره از حکومت انتقاد کرده می گویند که در جریان بیش از ده سال گذشته خدمات صحی را به تمام مردم ارایه کرده نتوانسته است.
XS
SM
MD
LG