رئیس اجرائیه افغانستان کوتاهی حکومت برای حل چالشها در برابر خبرنگاران و رسانهها را میپذیرد اما هشدار میدهد که هیچ اداره دولتی حق ندارد که خبرنگاران و رسانهها را در جریان کارشان به شکل مستقیم تهدید کند.
عبدالله عبدالله که به روز سه شنبه در مراسم بزرگداشت از روز جهانی مطبوعات در کابل سخن میزد گفت که آزادی بیان دستاوردی است که در نتیجه قربانیهای بیشمار خبرنگاران و مردم بدست آمده است.
وی گفت:
"یک نقطه را برایتان میگویم که از طرف دولت از هیچ نهاد دولتی نباید به خبرنگار مستقیم زنگ زده شود که تو چرا چنین گفتی. هیچ کسی در هیچ مقامی این حق را ندارد."
آقای عبدالله همچنان گفت که بد امنی یک چالش برای خبرنگاران است اما به گفته وی حکومت برای حل مشکلات خبرنگاران تلاش میکند.
بر اساس معلومات وزارت اطلاعات و فرهنگ، این وزارت روی یک طرزالعملی کار میکند که بر اساس ان مصونیت خبرنگاران و رسانهها تضمین خواهد شد.
"نی" یا دیدبان حمایت از رسانههای آزاد افغانستان میگوید که از آغاز سال ۲۰۱۶ میلادی تا حال هشت خبرنگار و کارمند رسانهها در حوادث امنیتی در این کشور کشته شده و۲۰ تن دیگر زخم برداشتهاند.
به گفته مسئولان "نی"، در این مدت شماری از خبرنگاران دیگر با موارد خشونت نیز روبرو شدهاند.
اما وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان میگوید که بخاطر بررسی موارد خشونت در برابر خبرنگاران کار جریان داشته و سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور ریاست این روند را به عهده دارد.
عبدالباری جهانی وزیر اطلاعات و فرهنگ که در مراسم بزرگداشت از روز جهانی مطبوعات در کابل سخن میزد گفت که تلاش دارند تا این روند تسریع گردد.
وی افزود:
"با توجه به رویدادهای اخیر، شورای امنیت ملی، وزارت اطلاعات و فرهنگ، ارگانهای امنیتی و نمایندگان خبرنگاران دیگر روی مسوده طرزالعمل مصونیت خبرنگاران را نهایی کرده و پس از مراحل قانونی به اجرا گذاشته خواهد شد."
از سوی هم در خبرنامۀ که از سوی ریاست جمهوری به مناسبت روز جهانی مطبوعات به نشر رسیده از قول رئیس جمهور غنی گفته شده که حکومت برای حمایت از رسانهها و بنیادی ساختن ازادی بیان گامهای را برداشته است.
در خبرنامه آمده است که آقای غنی و بانوی نخست کشور به هدف تقویت آزادی مطبوعات نادر نادری را منحیث سفیر آزادی بیان گماشته است.
در خبرنامه به نقل از آقای غنی گفته شده است که همه ادارات حکومتی مکلف اند که با خبرنگاران در هنگام تهیه گزارشهای تحقیقی همکاری لازم کنند.
بر اساس گزارش اخیر مرکز خبرنگاران بدون سرحد، افغانستان در بخش آزادی بیان در جمع ۱۸۰ کشور موقف ۱۲۰ را از آن خود کردهاست.
آزادی بیان یک دستآورد بزرگ چهارده ساله افغانستان محسوب میشود و تقویت آن همواره از شعارهای مقامات افغان بودهاست.
اما شماری از نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران میگویند که خبرنگاران در مناطق دور دست این کشور هنوز نیز با چالشهای فراوان روبرو میباشند.
گزارش: نورالله شایان