لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲۹ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۵۶

خطوط حلقوی برق در سراسر افغانستان ایجاد می شود


پس از تاپی و کاسا یک هزار انتقال صدها کیلو ولت برق ترکمنستان به افغانستان و پاکستان، مقام های افغان از گفتگوها در باره پروژه تازه یی سخن می گویند.

وزارت انرژی و آب می گوید، افغانستان تلاش دارد تا۵۰۰ کیلو ولت برق ترکمنستان را از راه تورغندی به هرات، فراه، نیمروز، کندهار و از آنجا به پاکستان انتقال دهد.

سخنگوی این وزارت می گوید، گفتگوهای مقدماتی برای عملی شدن این پروژه با نماینده گان پاکستان و ترکمنستان ادامه دارد و تا دو ماه دیگر گفتگوهای رسمی در این باره آغاز خواهد شد.

عبدالبصیر عظیمی روز شنبه در صحبت با رآدیو ازادی گفت، افغانستان با عملی شدن این پروژه که خطوط برق حلقوی را در سراسر این کشور ایجاد می کند، از کمبود برق جلوگیری خواهد کرد.

وی گفت:

"یکی از اهداف استراتیژیک وزارت انرژی و آب این است که ما خطوط سراسری برق را در سراسر افغانستان ایجاد کنیم تا اگر برق از یک قسمتی قطع گردد، بتوانیم از بخش دیگر برق را به کشور برسانیم.

هنوز گفتگوهای مقدماتی در این باره آغاز شده است هنوز تازه گفتگوهای مقدماتی است. می خواهیم وزیران خارجه و مقام های ارشد افغانستان، ترکمنستان و پاکستان بنشینند و در این باره گپ بزنند که مسئله مالی این پروژه را کدام کشور تأمین می کند و افغانستان چقدر حق ترانزیت حاصل می کند و ترکمنستان تا چه اندازه کمک می کند."

افغانستان پیش از این پروژه های بزرگ اقتصادی مانند پروژه پایپ لاین تاپی که برای افغانستان از رهگذر اقتصادی بی پیشینه گفته شده است را نیز با ترکمنستان، پاکستان و هند در حال عملی کردن است.

وزارت انرژی و آب می گوید در آغاز روی چگونگی عملی شدن و بودجه این پروژه میان مقامات سه کشور صحبت خواهد شد.

به گفته سخنگوی این وزارت با عملی شدن این پروژه افغانستان از فی کیلو ولت برق که به پاکستان انتقال میآبد، در یکساعت ۱،۲۵ سِنت حق ترانزیت حاصل خواهد کرد.

با این همه شماری از کارشناسان اقتصادی عملی شدن این پروژه را برای افغانستان بسیار مهم می دانند و می گویند، عملی شدن این پروژه نه تنها برای افغانستان منفعت اقتصادی دارد بلکه، از رهگذر سیاسی نیز در منطقه تاثیر گذار است.

آذرخش حافظی مسئول روابط بین المللی اتاق تجارت و صنایع افغانستان در مورد گفت:

" این پروژه اگر عملی گردد، از اینکه این خطوط از افغانستان می گذرد این کشور نیز از مشکلات قطع برق رهایی می یابد. اهمیت ملی اقتصاد افغانستان را بلند می برد و عبور آن از افغانستان به پاکستان، اهمیت سیاسی هم برای افغانستان دارد و مهمتر از آن امنیت که اکشور ما به آن نیاز دارد و چون این پروژهبیشتر به سودپاکستان است و این کشور اکنون نیازمند ما است فکر می کنم عملی خواهد بود."

وزارت انرژی و آب افغانستان می گوید، این پروژه نه تنها منافع زیاد اقتصادی برای این کشور دارد بلکه به هر اندازه یی که زودتر کار آن آغاز گردد به همان پیمانه مشکل قطع برق درافغانستان پایان خواهد یافت.

با این همه آذرخش حافظی می گوید، افغانستان پل ارتباطی میان آسیای میانه، آسیای جنوبی و آسیای مرکز است و باید بیشترین سود را از موقعیت اش بدست آورد.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG