تیم انتقال قدرت دونالد ترمپ رئیس جمهور منتخب امریکا از ترتیب فهرست مقامها ونظامیان امریکایی فعلی و گذشته برای احتمال محاکمه نظامی خبر داده که به گفته آنها در روند خروج "غیرمسئولانه "از افغانستان به گونه مستقیم دخیل بوده اند.
ان بی سی نیوز روزیکشنبه "۱۷ نوامبر" به نقل از برخی منابع گزارش داده که تیم انتقال قدرت ترمپ بررسی میکند که آیا آنها میتوانند به دلیل دخالت شان در این روند محاکمه شوند یا خیر.
در ادامه آمده که اعضای این تیم در حال بررسی ایجاد یک کمیسیون به هدف بررسی چگونگی خروج ۲۰۲۱ از افغانستان هستند، تا معلومات جمع آوری کنند که چه کسانی مستقیماً در تصمیم گیری برای این خروج دخیل بوده اند، چگونه این تصمیم انجام شده و اینکه آیا رهبران نظامی میتوانند واجد شرایط محاکمه باشند.
این منبع به ای بی سی نیوز افزوده که این اتهامات به اندازه خیانت ملی جدی اند.
منابع گفته اند که مت فلین، معاون سابق وزارت دفاع آمریکا در بخش مبارزه با مواد مخدر نیز در رهبری تلاش برای تطبیق این پلان هم کمک میکند.
اما دو روز قبل سبرینا سینگ معاون سخنگوی وزارت دفاع امریکا به رسانهها گفت که تا هنوز در این مورد عملا کدام موردی با پنتاگون شریک نشده و نه کدام تحقیق صورت گرفته است.
این گزارشها پس از آن منتشر میشوند که دونالد ترمپ رئیس جمهور منتخب امریکا در اول ماه نوامبر حین کمپاین انتخاباتی خود در یک سخنرانی اعلام کرد که در صورت پیروزی اش، قبل از چاشت روز تحلیف اش باید استعفای تمام جنرالان امریکایی بالا میزش گذاشته شده باشد که به گفته او در"ایجاد فاجعه "خروج از افغانستان دخیل بودند.
پیش از این هم بیشتر از مقامهای وسیاسیون امریکایی جوبایدن و اداره او را بخاطر بیرون شدن نیروهای امریکایی از افغانستان، ایجاد هرج ومرج، کشته شدن ۱۳ سرباز امریکایی در میدان هوایی بین المللی کابل و سقوط نظام جمهوریت مقصر خوانده اند.
اما جوبایدن رئیس جمهور پیشین امریکا همواره از این تصمیم خود دفاع کرده وگفته که برای اقدام در برابر آسیبها نیاز نیست که امریکا همواره سربازان خود را در میدان جنگ نگهدارد.
بایدن پیش از این در سخنرانیهای خود گفته بود که در یک اقدام بی سابقه تا ۱۲۰ هزار افغان را که در بیست سال گذشته در بخشهای مختلف با امریکا کار کرده بودند را به آن کشور انتقال کرده است.
بایدن چندین بار در سخنرانی هایش گفته که این پروسه از اداره ترمپ برایش باقی مانده بود و او به پایان رساندن اش مکلف بود.
کامالاهریس نامزد شکست خورده در انتخابات ریاست جمهوری امریکا در یک مناظره با دونالد ترمپ از تصمیم بایدن دفاع کرده و گفت که در این تصمیم با بایدن هماهنگ بود، اما بر عکس ترمپ را به چالش کشید که با طالبان توافقنامه دوحه را امضا کرده است.
اما پیتر میجر عضو مجلس نماینده گان، سیاست مدار و عضو حزب جمهوری خواه امریکا هم در صحبت با رادیوآزادی این اقدام ترمپ را مهم خوانده و گفته که این پلان باید هرچه زودتر عملی شود.
آقای میجر روز یکشنبه به رادیوآزادی گفت:
"اداره ترمپ باید تحقیق کامل و عادلانه را انجام بدهد، که چرا روند خروج از افغانستان در سال ۲۰۲۱ مملو از این گونه فاجعه بود؟ حقیقت این است که مسوولیت به رئیس جمهور بایدن و قصر سفید مربوط به او راجع میشود که دستور بیرون شدن عاجل از افغانستان را داد، به همین گونه مسوولیت متوجه وزارت خارجه است که حین سقوط روند تخلیه غیر جنگی را به عهده داشت."
اما کارشناسان اموربین الملل از جمله انتظار خادم میگوید:
"اول باید ترمپ و تیم اش به قصر سفید وارد شوند، زمانی که استراتیژی خود را در مورد جنوب اسیا "افغانستان" ارائه کرد، به اساس محتوای آن باز تاثیرات اش بر افغانستان و منطقه معلوم میشود"
بیرون شدن نیروهای امریکایی از افغانستان بخش مهم از توافقنامه صلح دوحه بود که در ۲۹ فبروری سال ۲۰۲۰ در زمان ریاست جمهوری نخست دونالد ترمپ میان زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای افغانستان و ملاعبدالغنی برادر رئیس دفترسیاسی طالبان در آن زمان در قطر امضا شد.
نظام جمهوری پیشن به تاریخ ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ سقوط کرد و در پایان همین ماه در زمان ریاست جمهوری دونالد ترمپ نیروهای امریکایی از افغانستان بیرون شدند.
اداره سرمفتش خاص ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان "سیگار" پیش از این در یک گزارش گفته بود که فیصله اداره ترمپ و بایدن سبب از بین رفتن حکومت جمهوری افغانستان، اردو، نیروهای امنیتی و دفاعی آن شده اند.
نکات مهم دیگر توافقنامه دوحه میان ترمپ و طالبان که از سوی زلمی خلیلزاد از آن یاد آوری شده و گفته بود که دو طرف به عملی کردن آن مکلف اند، مبارزه طالبان دربرابر تروریزم، گفتگوهای بین الافغانی و آتش بس دایمی است.