لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۲۱

برای شکست ایدیولوژی داعش به چی نیاز است؟


پاسخ جهان تا به حال به گروه تندرو دولت اسلامی یا داعش این بوده است که چگونه این گروه را از راه های نظامی شکست داد ولی چالش اساسی این است که چگونه ایدیولوژی این گروه را شکست داد.

دانیل کوهلر از جمله انگشت شمار کسانی در غرب است که با داعشیانی سروکار دارد که از سوریه بر می گردند. کوهلر تلاش دارد این تندروان برگشته را دوباره به زنده گی عادی مدغم سازد.

کوهلر که از جرمنی است، با این افراد برگشته داعش و خانواده های شان در سراسر اروپا و امریکای شمالی کار میکند و با نیروی ایدیولوژی جهادیست ها در بخش جلب و جذب تندروان از نزدیک آشنایی پیدا کرده است.

درحالیکه داعش به معروفترین گروه تندرو اسلامی در جهان مبدل شده است، دانیل کوهلر و چند همکارش شاهد فعالیت های داعش بوده اند که این گروه در بخش جلب و جذب افراد فراتر از آنچه رفته است که گروه های دیگر تندرو به شمول القاعده از انجام آن عاجز بودند.

کوهلر میگوید، تمام این گروه های جهادیست، اعضای جدید را با این روایت شان جذب می کنند که گویا اسلام در خطر است و مورد حملهء نیروهای شریر قرار گرفته است و مومنین باید علیه این قوه شریر بجگند.

ولی دانیل کوهلر میگوید، اسلامیست های گروه داعش تمام این روایت هایشان را در عمل نشان میدهند:

" داعش اکثر این روایت هایش را در میدان عمل پیاده می سازد. آنها یک منطقه بزرگی جغرافیایی را در دست دارند. داعش میخواهد خود را به حیث یک دولت فعال وانمود بسازد و همین مسئله همراه با روایتی اصلی این گروه به شماری زیادی که به این گروه جلب میشوند چنان نشان میدهد که آنها تمام وعده هایی را که در گذشته از سوی القاعده و دیگر گروه های تندرو داده شده بود واقعاً عملی می سازند. "

به گفته کوهلر، این پیغامی است که شماری زیادی را بدون در نظرداشت موقف اجتماعی و اقتصادی شان به خود جلب میکند زیرا برای آنها دلیلی داده میشود که به آن عقیده داشته باشند و هم محلی برای بود باش آنها موجود است. ولی تندروانیکه ترجیح میدهند در کشورهای خود بجنگند، مرجع به آنها داده شده است که به آن بیعت کنند.

دانیل کوهلر که رییس مرکز انستیتیوت مطالعات افراطگرایی و افراطزدایی در جرمنی است با ده ها جنگجوی برگشته داعش از عراق و سوریه صحبت نموده و انگیزه های مختلفی را برای پیوستن آنها به داعش یافته است.

شماری ازین ها از حالات ناگوار در اجتماع شان مایوس یا خشمگین بوده اند، یا بر اساس تعصب نژادی موجود در جوامع شان خود را منزوی احساس کرده و به داعش پیوسته بودند. شماری هم میل به ماجراجویی یا کمک به کسانی داشته اند که در معرض خطر قرار داشته اند:

" اکثر جنگجویان داعش که بر می گردند شاک دیده و دچار مشکلات روانی اند. شما خود فکر کنید که اگر با داعش پیوسته می بودید و به عراق و سوریه رفته می بودید و آنچه می خواستید یافته میبودید، دلیلی برای برگشت وجود نمیداشت. مگر اینکه کسی شما را دوباره می فرستاد و داعش در حالی حاضر در موقفی نیست که جنگجویانش را برای ماموریت های پلان شده بفرستد. آنها به جنگجویان در میدان جنگ نیاز دارند و به اکثر آنهایی که در حال حاضر در قلمرو شان دارند نیاز دارند. "

به گفته کوهلر، داعش در جلب و جذب چنین افراد موفق بوده است مخصوصاً با تکتیک های ماهرانهء از افسانه گویی ها و روایت ها درست مثل فلم های هالیود که هدف آن جلب بیننده گان زیاد است.

کوهلر میگوید، داعش مثل فلم های هالیود و ویدیوگیم ها روایت هایش را ارایه میکند، حتی این گروه از خود یک ویدیو گیم دارد. ویدیو کلیپ های کوتاه برای نشر در تویتر و دیگر ویدیو ها از میدان جنگ که در صفحات اجتماعی منتشر شده اند نیز نقشی مهمی را در جلب و جذب های داعش بازی کرده اند.

شماری از ناظرین میگویند، اگر داعش نتواند انتظاراتی را که نزد جلب و جذب شونده گانش ایجاد کرده است برآورده سازد میتواند خودش را در نهایت بی اعتبار سازد.

سخنگوی داعش ابو محمد ال عدنانی در سال ۲۰۱۳گفته بود، هدف این گروه آن است که با الهام گیری از بنیانگذاران فاتح اسلام، یک خلافت اسلامی فرا سرحدی را ایجاد کند.

ولی گریم وود یک خبرنگار دی اتلنتیک در آغاز امسال نوشته بود که با گذشت هر ماه که داعش از پیشرفت باز میماند و در تلاش هایش برای گرفتن مناطق بیشتر ناکام می شود، چنین به نظر میرسد که این گروه بیشتر شباهت به دولت های شرق میانه دارد که رفاه را به مردمش نیاورده است، نه به دولت فاتح پیامبر اسلام.

XS
SM
MD
LG