بارک اوباما رییس جمهور ایالات متحدهء امریکا در یک تلاش به خاطراطمینان دادن به رهبران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج در مورد توافقنامهء محدود کنندهء اتمی با ایران، اجلاس سران این کشورها را دعوت کرده است.
براساس گزارش ها این اجلاس که قراراست به تاریخ سیزدهم و چهاردهم ماه می در کمپ دیوید امریکا دایر شود، زیر سایه نگرانی ها در مورد ماجراجوی نظامی نیابتی ایران در منطقهء خلیج قرار گرفته است.
اکثر رهبران خلیج نگرانی از آن دارند که امریکا با تمرکز روی توافقنامهء اتمی با ایران در مورد ماجراجویی های نظامی تهران در سوریه، لبنان و یمن غفلت کرده است.
در حالیکه همهء جوانب برعدم تحریم این اجلاس تاکید می کنند، از جمله شش رهبر کشور های خلیج، صرف دو تن آنها پلان اشتراک در اجلاس کمپ دیوید دارند.
سلمان پادشاه عربستان که در آخرین لحظات با اعزام ولیعهدش شهزاده محمد بن نایف و فرزند با نفوذش محمد بن سلمان از اشتراک در این اجلاس خودداری کرد، توجه زیاد را به خود جلب کرده است.
حمد بن عیسی بن خلیفه پادشاه بحرین که متحد نزدیک عربستان است هم در اجلاس واشنگتن حاضر نخواهد بود. سلطان قابوس پادشاه عمان هم مریض است و شیخ خلیفه بن زاهدالنهیان هم نسبت بیماری از سال گذشته تا اکنون در محضر عام ظاهر نشده است.
به این ترتیب صرف رهبران کویت و قطر در این اجلاس اشتراک خواهند کرد.
مرکز خبری رادیو آزادی می نویسد:
دیپلومات ها و کارشناسان می گویند، درحالیکه بارک اوباما می خواهد با رسیدن به یک توافق در مورد برنامهء اتمی ایران در تامین صلح جهان همکاری کند، رهبران کشورهای سنی خلیج به ایران به مثابهء منبع اصلی بی ثباتی در این منطقه می نگرند و با عدم حضور شان در اجلاس کمپ دیوید، مخالفت شان را به بارک اوباما نشان می دهند.
در روشنایی نگرانی ها در مورد ماجراجویی های ایران، برخی کشور های خلیج خواستار آن شده اند تا ایالات متحدهء امریکا تعهد کتبی بدهد که در برابر تهدید ایران از آن ها دفاع خواهد کرد. پیشنهادی که توسط مقامات امریکایی رد شده است.
کشورهای خلیج همچنان خواستار دسترسی به اسلحهء پیشرفتهء مانند جت های جنگی (F-35) شده اند.
یک مقام ارشد امریکایی به آژانس خبری رویترز گفته است، واشنگتن در عوض پیشنهاد کرده است تا کشور های خلیج به یک سیستم دفاعی راکتی منطقوی بپوندند.
برخی دیپلومات ها به این عقیده اند که عدم حضور پادشاه عربستان و متحد نزدیکش پادشاه عمان که از ناوگان بحری پنجم امریکا میزبانی می کند، در اجلاس کمپ دیوید عواقبی را درقبال خواهد داشت.