مقامات وزارت انرژی و آب افغانستان می گویند، قرار است کار عملی پروژه برق "کاسا یک هزار" در جریان سال 2015 میلادی آغاز گردد.
انجنیرغلام فاروق قاضی زاده معیین این وزارت به روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت با تطبیق پروژه برق " کاسا یک هزار" افغانستان سالانه شصت و پنج میلیون دالر عاید بدست خواهد آورد:
" به اساس فیس هر کیلووات برق که ما آن را دو اعشاریه پنج سینت محاسبه کرده ایم سالانه شصت و پنج میلیون دالر عاید بدست خواهد آمد.
در حال حاضر این برق سال پنج ماه از این مسیر انتقال میابد اما قرار است در هفت ماه دیگر سال نیز از این لین برای انتقال برق حرارتی استفاده شود که در آن صورت عاید ناشی از آن می تواند به حدود یک صد و سی و پنج میلیون دالر افزایش یابد."
آقای قاضی زاده همچنان گفت، قرار است نشستی به هدف نهایی سازی اسناد این پروژه در ماه جاری میلادی میان وزرای انرژی چهار کشور دخیل در پروژه در شهر دوبی برگزار گردد.
"کاسا یکهزار" پروژه انتقال یکهزار و سه صد میگاوات برق آبی از قرغزستان و تاجکستان از طریق افغانستان به پاکستان است.
در نظر است تا این برق تولید شده از کشور های تاجکستان و قرغزستان به افغانستان و پاکستان صادر گردد.
از این میان سه صد میگاوات برق در افغانستان مورد استفاده قرار می گیرد و یک هزار میگاوات دیگر آن به پاکستان انتقال میابد.
به اساس معلومات وزارت انرژی و آب افغانستان این پروژه که از حدود چهار سال بدینسو بحث در مورد آن میان چهار کشور جریان دارد نُه صد و پنجاه میلیون دالر ارزش دارد.
سهم افغانستان در این پروژه سه صد و پنجاه میلیون دالر است که از کمک های بلاعوض بانک جهانی تمویل می گردد.
در این حال شماری از کارشناسان امور اقتصادی هم تطبیق پروژهء " کاسا یکهزار " را برای اقتصاد افغانستان موثر می خوانند اما روی تامین امنیت مسیر تطبیق این پروژه تاکید می ورزند.
تاج محمد اکبر یکی از این کارشناسان در مورد گفت:
" برقِ که از طریق افغانستان به پاکستان انتقال پیدا می کند خود بخود برای این کشور زمینه عاید را فراهم می کند.
برای حکومت افغانستان لازم است تا امنیت مسیر را که چنین پروژه ها از آن عبور می کنند تامین کند و در این بخش باید مدیریت عالی صورت گیرد."
افغانستان از انتقال انرژی این پروژه از طریق خاک اش که طولانی ترین مسیر پروژه را احتوا می کند، سالانه حدود شصت و پنج میلیون دالر حق العبور بدست میآورد.
بر علاوهء ظرفیت کافی تولید و فروش انرژی برق در سایر کشور های همسایه چون ازبکستان و ترکمنستان گفته می شود با استفاده از شبکه انتقال برق و تجهیزات پروژه "کاسا یکهزار" از طریق افغانستان برق به آسیای جنوبی انتقال داده خواهد شد.
در حالیکه افغانستان کوتاه ترین مسیر برای انتقال کالا های تجارتی و ترانزیتی میان کشور های آسیای جنوبی و میانه شناخته شده است برخی از کارشناسان می گویند اکنون کشور های منطقه متوجه آن شده اند که این کشور مسیر کوتاه برای انتقال انرژی برق و گاز نیز است.
برنامه بزرگ جهانی چون انتقال لوله گاز ترکمنستان به پاکستان و هند و همچنان انتقال انرژی برق "کاسا یکهزار"، دلیلی برای اثبات این ادعا است.
سحر لیوال