Dostupni linkovi

Vlada FBiH obaviještena o potpisivanju ugovora za 500.000 Sinopharm vakcina


Kineska vakcina protiv korona virusa Sinopharm
Kineska vakcina protiv korona virusa Sinopharm

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od entiteta u BiH, službeno je obaviještena od kineskog proizvođača da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 Sinopharm vakcina.

To je u četvrtak, 1. jula, novinarima saopštio vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić nakon sjednice Vlade FBiH.

On je saopštio kako je kineska strana obavijestila da su ‘završene administrativne procedure zaključivanja ugovora sa kineskim proizvođačem Sinopharm’.

"To je prva direktna nabavka Vlade FBiH za proizvođačem”, rekao je Skočibušić saopštivši da će javnost biti obaviještena i o drugom ugovoru sa jednim od domaćih veletrgovaca „kada to bude na dispoziciji“.

Iz Vlade FBiH 10. juna je saopšteno da je potpisan ugovor sa Kinom o direktnoj nabavci 500.000 vakcina kineskog proizvođača Sinopharm.

Skočibušić nije precizirao datum isporuke kineskih vakcina, ali je rekao kako “vjerujemo da ćemo vrlo brzo započeti realizaciju samog ugovora” te da se hitno mora provesti procedura plaćanja za šta je rok pet dana.

Skočibušić je govorio i o najavljenoj donaciji vakcina Pfizer od Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH, 24. juna saopšteno je da je Vlada SAD donirala BiH 500.000 doza Pfizer vakcina protiv korona virusa.

Vakcine bi, prema najavi, trebale stići krajem jula.

“U FBiH će doći 300.000 vakcina Pfizer iz SAD-a. Što se tiče hladnog lanca, Zavod za javno zdravstvo FBiH ima kapacitete za smještaj vakcina i o tome smo već obavijestili i američku stranu koja učestvuje u donaciji”, rekao je Skočibušić.

Nakon sjednice Vlade FBiH u četvrtak, poručeno je i da u tom entitetu postojeće epidemiološke mjere ostaju na snazi zbog pojave delta soja korona virusa.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez je naveo kako proces imunizacije “nastavlja svojim tempom”, te da je u taj bosanskohercegovački entitet do sada stiglo 319. 508 vakcina.

“Od tog broja do sada je aplicirano skoro 237.000 doza, od čega prvom 148. 834 a sa obje doze 88. 138 a razlika se čuva za revakcinaciju”, rekao je Čerkez i naveo kako je do sada ‘ukupno u Bosnu i Hercegovinu stiglo preko šest stotina tisuća vakcina’.

"FBiH je kupila više vakcina nego što je donirano. U narednom periodu je dogovoreno, očekujemo za BiH preko 3.200.000 vakcina", naveo je Čerkez.

Iz Vlade FBiH ranije je saopšteno kako se, u saradnji sa državnim institucijama BiH planira i nabavka 1,2 miliona Pfizer vakcina, od čega bi milion išao u Federaciju BiH, a 200.000 vakcina u drugi entitet, Republiku Srpsku (RS).

Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo (jedan od 10 kantona u FBiH) 15. aprila potpisale su i sporazum o zajedničkoj nabavci vakcine Sputnik iz Rusije, preko domaće kompanije Bosnalijek.

Dogovorena je nabavka 500.000 vakcina Sputnjik V koja još nema odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) ni Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Predviđeno je da 200.000 ide za Kanton, a 300.000 za ostale dijelove Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG