Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Novalića i drugih u slučaju 'Respiratori'


Fadil Novalić, predmijer FBiH, prvooptuženi u predmedu Fadil Novalić i dr. u vezi s nabavkom respiratora iz Kine.
Fadil Novalić, predmijer FBiH, prvooptuženi u predmedu Fadil Novalić i dr. u vezi s nabavkom respiratora iz Kine.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi protiv optuženih Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije "Srebrena malina", pravnog lica "F.H. Srebrena malina" i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Sud BiH saopćenjem u ponedjeljak, 18. januara, obavijestio je javnost da je optužnica potvrđena 30. decembra 2020. godine.

Optužnica je podignuta 4. decembra, ali je Sud BiH vratio tekst optužnice Tužiteljstvu BiH na doradu.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10.530.000,00 KM (5,38 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženog premijera Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica ga tereti i da pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Pod tačkom 2. optužnice, Novalić se tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Solaka optužnica tereti da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Druga tačka optužnice Solaka tereti da je počinio zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Optužnica Hodžića tereti da je počinio krivična djela krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Pod drugom tačkom optužnice Hodžić je optužen da je počinio krivična djela pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženo pravno lice "F.H. Srebrena malina" d.o.o., Srebrenica, tereti se da je odgovorno za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava , krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Druga tačka optužnice Srebrenu malinu tereti da je odgovorna za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava te povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministricu Miličević optužnica tereti da je počinila krivično djelo - nesavjestan rad u službi.

Ova udružena skupina optužena je da je nabavila stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, uslijed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine, navode iz Tužiteljstva BiH.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandra Zolaka, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužiteljstvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“. Sud BIH je ukinuo mjere 5. augusta.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Tužiteljstvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima te da je istraga bila ometana na više načina.

XS
SM
MD
LG